Recept: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

Marhuľovo-višňový obrátený koláč

Obrátený koláč s marhuľami a višňami je lahodná sladká pochúťka, ktorá sa môže stať obľúbenou pochúťkou na vašom stole. Tento recept je bezlepkový a bezlaktózový, čo ho robí vhodným aj pre ľudí s intoleranciou na tieto látky.

Tento lahodný marhuľovo-višňový obrátený koláč je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí milujú sladké dobroty, ale musia sa vyhýbať lepku a laktóze. Skúste ho pripraviť a určite vás poteší jeho výborná chuť a jednoduchá príprava.

Tento obrátený ovocný koláč zaujme preto, lebo je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou okrem ovocia je kokosová múka a tapioka.

Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

Marhuľovo-višňový obrátený koláč je zaujímavý hlavne preto, lebo je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou okrem ovocia je kokosová múka a tapioka. Čo je tapioka? Je to škrob vyrobený z koreňa manioku a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých krajinách. Je to škrob bez príchute, je to čistý sacharid a má svoju kalorickú hodnotu (100 g je asi 320 kcal).  Neobsahuje žiadne bielkoviny a ani tuk. Má silnú želírovaciu (gelovaciu) schopnosť, a preto sa používa pri zahusťovaní sladkých a aj slaných pokrmov. Jej výhodou je použitie pri bezlepkovom varení a pečení, nakoľko je to prirodzene bezlepková surovina.

Odporúčame: RECEPT: Kokosovo-malinové muffiny bez múky

Marhuľovo-višňový obrátený koláč www.jarkapecie.sk

Na marhuľový koláče budete potrebovať (forma v priemere 24-26 cm)

  • asi 6 marhúľ
  • hrsť odkôstkovaných višní (čerešní)
  • 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku
  • 1 polievkovú lyžicu medu
  • 2 polievkové lyžice tapiokovej múky

Recept na koláč - marhuľovo-višňový koláč 

Kokosový tuk, med a tapiokovú múku zmiešajte na kašičku. Dno formy na pečenie (len dno) vyložte papierom na pečenie a boky potrite kokosovým tukom. Použite formu, ktorá sa neotvára, aby prípadná tekutina pri pečení nevytekala. Na papier rozotrite pripravenú kašu. Očistite ovocie, marhule rozkrojte na polovice a reznou plochou na pripravený základ. Voľné miesto medzi marhuľami vyplňte višňami.

Odporúčame tiežRecept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou

Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktozy Shutterstock®

Príprava cesta na tento vynikajúci koláč

  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • mandľová príchuť (alebo citrónová kôra)
  • 6 polievkových lyžíc kokosovej múky (nie strúhaného kokosu)
  • 6 polievkových lyžíc tapiokovej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1/4 čajovej lyžičky soli


Zmiešajte suché suroviny a vmiešajte do nich tekutú zmes. Pripravené cesto vylejte na ovocie, zarovnajte a pečte pri 170° C asi 25 – 30 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopte z formy tak, že navrch priložíte rovný podnos a pomaly ho preklopíte. Koláč nechajte celkom vychladiť.

Odporúčame tiež: Recept: Čerešňové crumble

Aktualizované na 15.06.2024

5 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

16.07.2017 05:54

Vyzerá skvele,tapiokovú múku nepoužívam,ale určite sa dá nahradiť.

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

16.07.2017 12:37

dakujem za recept,vzskusam :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.07.2017 14:43

mnam urobili ste si riadne chutky.... podobny receptik mam doma... rozdiel je len v pouziti specialnych a zdravych muk

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

17.07.2017 08:13

marhuľové a celkovo ovocné koláčiky sú v lete najlepšie...

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

17.07.2017 15:38

super recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE