Obrátený koláč s marhuľami a višňami je lahodná sladká pochúťka, ktorá sa môže stať obľúbenou pochúťkou na vašom stole. Tento recept je bezlepkový a bezlaktózový, čo ho robí vhodným aj pre ľudí s intoleranciou na tieto látky.
Tento lahodný marhuľovo-višňový obrátený koláč je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí milujú sladké dobroty, ale musia sa vyhýbať lepku a laktóze. Skúste ho pripraviť a určite vás poteší jeho výborná chuť a jednoduchá príprava.
Tento obrátený ovocný koláč zaujme preto, lebo je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou okrem ovocia je kokosová múka a tapioka.
Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy
Marhuľovo-višňový obrátený koláč je zaujímavý hlavne preto, lebo je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou okrem ovocia je kokosová múka a tapioka. Čo je tapioka? Je to škrob vyrobený z koreňa manioku a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých krajinách. Je to škrob bez príchute, je to čistý sacharid a má svoju kalorickú hodnotu (100 g je asi 320 kcal). Neobsahuje žiadne bielkoviny a ani tuk. Má silnú želírovaciu (gelovaciu) schopnosť, a preto sa používa pri zahusťovaní sladkých a aj slaných pokrmov. Jej výhodou je použitie pri bezlepkovom varení a pečení, nakoľko je to prirodzene bezlepková surovina.
Odporúčame: RECEPT: Kokosovo-malinové muffiny bez múky
Na marhuľový koláče budete potrebovať (forma v priemere 24-26 cm)
- asi 6 marhúľ
- hrsť odkôstkovaných višní (čerešní)
- 1 polievkovú lyžicu kokosového tuku
- 1 polievkovú lyžicu medu
- 2 polievkové lyžice tapiokovej múky
Recept na koláč - marhuľovo-višňový koláč
Kokosový tuk, med a tapiokovú múku zmiešajte na kašičku. Dno formy na pečenie (len dno) vyložte papierom na pečenie a boky potrite kokosovým tukom. Použite formu, ktorá sa neotvára, aby prípadná tekutina pri pečení nevytekala. Na papier rozotrite pripravenú kašu. Očistite ovocie, marhule rozkrojte na polovice a reznou plochou na pripravený základ. Voľné miesto medzi marhuľami vyplňte višňami.
Odporúčame tiež: Recept: Višne pod limetkovo-snehovou perinou
Príprava cesta na tento vynikajúci koláč
- 4 vajcia
- 3 polievkové lyžice kokosového tuku
- 4 polievkové lyžice medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- mandľová príchuť (alebo citrónová kôra)
- 6 polievkových lyžíc kokosovej múky (nie strúhaného kokosu)
- 6 polievkových lyžíc tapiokovej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Zmiešajte suché suroviny a vmiešajte do nich tekutú zmes. Pripravené cesto vylejte na ovocie, zarovnajte a pečte pri 170° C asi 25 – 30 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopte z formy tak, že navrch priložíte rovný podnos a pomaly ho preklopíte. Koláč nechajte celkom vychladiť.
Odporúčame tiež: Recept: Čerešňové crumble
Aktualizované na 15.06.2024
Aktualizovaný článok: 15.06.2024