Mak môžem jesť v akejkoľvek forme a teším sa, že je opäť vyhľadávanou surovinou a dosť často sa objavuje v našich jedálničkoch. Samozrejme, treba rátať okrem skvelých výživových hodnôt a vysokého obsahu vápnika aj s prísunom riadnej energie. Mak je „tučný“, aj keď tento tuk je v rozumnej miere zdraviu veľmi prospešný.
Táto makovo-maková torta je určená na slávnostné chvíle, keď chcete prekvapiť a pohostiť svojich blízkych, priateľov, alebo kolegov. Je vhodná na oslavy, kde sa vždy nájde niekto v požiadavkou na „bezlepkové“…. tak nech sa páči recept.
Prečo mak začať viac využívať v kuchyni?
Mak je jednou z tých surovín, ktoré máme doma často odložené na chvíle, keď sa pečie maková štrúdľa alebo buchty. Ale prečo ho takto podceňujeme? Tento malý čierny zázrak by si zaslúžil čestné miesto v každej kuchyni. Je totiž nielen neuveriteľne chutný, ale aj doslova napchatý zdravím. Obsahuje vápnik, železo a horčík, takže keď si dáte makovú dobrotu, môžete si nahovárať, že práve robíte niečo pre svoje kosti, krv a nervy – a kto by nechcel zdravé nervy v dnešnej dobe, že?
Okrem toho má mak jedinečnú schopnosť vyčarovať z každého jedla pocit nostalgie po starých dobrých časoch. Posypte ním šalát, pridajte ho do cesta na palacinky alebo ho rozmixujte do smoothie a zrazu sa ocitnete v kuchyni svojej starej mamy, ktorá vám s láskou piekla makovník. Takže prečo mu nedáte šancu v kuchyni zažiariť? Je to ako s tým zabudnutým oblečením v skrini – dáte mu novú príležitosť a zistíte, že ste sa doň zamilovali nanovo.
Odporúčame prečítať: Bezlepkové recepty: Chrumkavé modľové keksíky
jarkapecie.skMaková torta (bezlepková) – ingrediencie:
- 175 ml mlieka polotučného
- 7 vajec
- 100 g masla
- 100 g džemu
- 220 g cukru
- 290 g mletého maku
- 50 ml dobrého rumu
Čas na prípravu: 40 minút
Bezlepková maková torta – postup prípravy
Ako pripraviť šťavnatý makový korpus: 6 žĺtkov vymiešame so 120 g cukru do peny pridáme 140 g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (20 cm) vyložte na dne papierom na pečenie a dajte do nej cesto. Pečte pri 165 °C cca 40 minút.
Plnka: 150 g mletého maku a 175 ml mlieka a 100 g cukru uvarte na kašu a nechajte vychladiť. Jeden žĺtok vymiešajte s maslom do peny, pridajte makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť.
Tortu prerežte na tri časti, pláty natrite džemom (skvelý je ríbezľový džem) a plnkou. Spojte a zvyšnou plnkou natrite celú tortu. Dajte do chladu. Tortu môžete ozdobiť čerstvým ovocím.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
jarkapecie.skA čo tak navrch poleva?
Poleva je korunkou krásy každej torty a maková torta nie je výnimkou. Predstavte si, ako jemná vrstva čokoládovej polevy pokryje túto delikatesu, dodáva jej luxusný lesk a zároveň zvýrazní orieškovú chuť maku. Na jej prípravu stačí rozpustiť kvalitnú horkú čokoládu s trochou masla a mlieka a o pár minút máte krémový zázrak pripravený na nanesenie. Polevu nalejte rovnomerne na povrch torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch – vznikne tak efektný, rustikálny vzhľad, ktorý očarí každého hosťa.
Ak však nie ste fanúšikom čokolády, skúste osviežujúcu citrónovú polevu. Stačí zmiešať práškový cukor s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou a výsledkom je sladkokyslý závoj, ktorý makovej torte dodá nečakanú iskru. Citrónová poleva nielen krásne kontrastuje s tmavým makom, ale aj zdôrazní jeho jemnú chuť.
Či už sa rozhodnete pre čokoládu, citrón, alebo iný druh polevy, výsledok bude nepochybne stáť za to – veď kto by odolal tortičke s glazúrou, ktorá doslova láka, aby ste si ju hneď nakrojili?
Ďalšie makové recepty pre milovníkov maku:
- Makový koláč s vanilkovým pudingom a višňami
- Makový koláč s tvarohom a čučoriedkami
- Maková koláč s mascarpone a čučoriedkami
- Makový kringel
- Makovo-jablkový koláč s čokoládou
- Hrnčekový makový koláč
- Maková štrúdľa s čerešňami
- Maková torta s jahodami
- Nadýchaná maková torta
- Makovo-slivkové buchty
- Slivkovo-makové muffiny s marcipánom
- Makové kolieska s lekvárom
Zdroj úvodnej fotky: jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 01.12.2024