Maková torta bez múky – jednoduchý recept aj pre začiatočníkov!

recept na makovú tortu

Mak môžem jesť v akejkoľvek forme a teším sa, že je opäť vyhľadávanou surovinou a dosť často sa objavuje v našich jedálničkoch. Samozrejme, treba rátať okrem skvelých výživových hodnôt a vysokého obsahu vápnika aj s prísunom riadnej energie. Mak je „tučný“, aj keď tento tuk je v rozumnej miere zdraviu veľmi prospešný.

Táto makovo-maková torta je určená na slávnostné chvíle, keď chcete prekvapiť a pohostiť svojich blízkych, priateľov, alebo kolegov. Je vhodná na oslavy, kde sa vždy nájde niekto v požiadavkou na „bezlepkové“…. tak nech sa páči recept.

Prečo mak začať viac využívať v kuchyni?

Mak je jednou z tých surovín, ktoré máme doma často odložené na chvíle, keď sa pečie maková štrúdľa alebo buchty. Ale prečo ho takto podceňujeme? Tento malý čierny zázrak by si zaslúžil čestné miesto v každej kuchyni. Je totiž nielen neuveriteľne chutný, ale aj doslova napchatý zdravím. Obsahuje vápnik, železo a horčík, takže keď si dáte makovú dobrotu, môžete si nahovárať, že práve robíte niečo pre svoje kosti, krv a nervy – a kto by nechcel zdravé nervy v dnešnej dobe, že?

Okrem toho má mak jedinečnú schopnosť vyčarovať z každého jedla pocit nostalgie po starých dobrých časoch. Posypte ním šalát, pridajte ho do cesta na palacinky alebo ho rozmixujte do smoothie a zrazu sa ocitnete v kuchyni svojej starej mamy, ktorá vám s láskou piekla makovník. Takže prečo mu nedáte šancu v kuchyni zažiariť? Je to ako s tým zabudnutým oblečením v skrini – dáte mu novú príležitosť a zistíte, že ste sa doň zamilovali nanovo.

Odporúčame prečítať:  Bezlepkové recepty: Chrumkavé modľové keksíky

makovo maková torta, jarkapecie, bezlepkove dezerty, bezmučne recepty
jarkapecie.sk

Maková torta (bezlepková) – ingrediencie:

  • 175 ml mlieka polotučného
  • 7 vajec
  • 100 g masla
  • 100 g džemu
  • 220 g cukru
  • 290 g mletého maku
  • 50 ml dobrého rumu

Čas na prípravu: 40 minút

Bezlepková maková torta – postup prípravy

Ako pripraviť šťavnatý makový korpus: 6 žĺtkov vymiešame so 120 g cukru do peny pridáme 140 g mletého maku a pomaly primiešavame tuhý sneh zo 7 bielkov. Tortovú formu (20 cm) vyložte na dne papierom na pečenie a dajte do nej cesto. Pečte pri 165 °C cca 40 minút. 

Plnka: 150 g mletého maku a 175 ml mlieka a 100 g cukru uvarte na kašu a nechajte vychladiť. Jeden žĺtok vymiešajte s maslom do peny, pridajte makovo-cukrovú zmes a 2 polievkové lyžice rumu. Dobre premiešajte a dajte vychladiť. 

Tortu prerežte na tri časti, pláty natrite džemom (skvelý je ríbezľový džem) a plnkou. Spojte a zvyšnou plnkou natrite celú tortu. Dajte do chladu. Tortu môžete ozdobiť čerstvým ovocím.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

makovo maková torta, jarkapecie, bezlepkove dezerty, bezmučne recepty
jarkapecie.sk

A čo tak navrch poleva?

Poleva je korunkou krásy každej torty a maková torta nie je výnimkou. Predstavte si, ako jemná vrstva čokoládovej polevy pokryje túto delikatesu, dodáva jej luxusný lesk a zároveň zvýrazní orieškovú chuť maku. Na jej prípravu stačí rozpustiť kvalitnú horkú čokoládu s trochou masla a mlieka a o pár minút máte krémový zázrak pripravený na nanesenie. Polevu nalejte rovnomerne na povrch torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch – vznikne tak efektný, rustikálny vzhľad, ktorý očarí každého hosťa.

Ak však nie ste fanúšikom čokolády, skúste osviežujúcu citrónovú polevu. Stačí zmiešať práškový cukor s čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou a výsledkom je sladkokyslý závoj, ktorý makovej torte dodá nečakanú iskru. Citrónová poleva nielen krásne kontrastuje s tmavým makom, ale aj zdôrazní jeho jemnú chuť. 

Či už sa rozhodnete pre čokoládu, citrón, alebo iný druh polevy, výsledok bude nepochybne stáť za to – veď kto by odolal tortičke s glazúrou, ktorá doslova láka, aby ste si ju hneď nakrojili?

Ďalšie makové recepty pre milovníkov maku:

Zdroj úvodnej fotky: jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 01.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.04.2016 06:08

makova torta vyzera uzasne, urcite ju urobim

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.04.2016 07:28

mám rada mak, ale u nás v rodine nie je až taký oblúbený, asi ju tak často piect nebudeme, i keď pôsobí lákavo....

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.04.2016 19:26

mak mám rada , torta môže byť naozaj dobrá len si k nej dať nejaké dobré ovocie :-)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:03

Určite zaujímavý recept :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.