V našej rodine sú akékoľvek makové zákusky veľmi obľúbené. Predovšetkým u mojej svokry, ktorá ich zbožňuje najviac zo všetkých. Žeby to bolo tým, že je mak považovaný za afrodiziakum? Alebo skôr preto, lebo mak obsahuje široké spektrum dôležitých živín? Či už tak alebo onak, treba si uvedomiť, že aj napriek tomu, že makové semienka sú príliš malé, obsahujú pomerne veľké množstvo vlákniny. Odborníci uvádzajú, že v 100 gramoch maku sa nachádza približne 20 gramov vlákniny, čo je viac ako 50 % odporúčaného denného príjmu. V maku sa tiež nachádza fosfor, železo a zinok. Makové semienka tiež obsahujú esenciálne kyseliny, ktoré podporujú dobrý HDL cholesterol a pomáhajú kontrolovať zlý LDL cholesterol v ľudskom tele.
Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak v tom prípade sa vrhnite do pečenia nasledujúceho makového koláčika s jablkami. Poprípade ochutnajte domáce makovky, šúľance s makom alebo hrnčekový makový koláč.
Na koláčik budete potrebovať:
Korpus
- 200 g mletého maku
- 7 vajíčok
- 120 g trstinového cukru
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
Náplň
- 8 jabĺk
- 1 Zlatý klas
- 300 ml vody
Poleva
- 400 g čokolády na varenie
- 400 ml (2 balenia) bezlaktózovej smotany na šľahanie (môžete použiť aj klasickú)
Príprava každého koláčika má svoju postupnosť. A v tomto prípade je potrebné začať korpusom. Oddelíme si bielka od žĺtkov a bielka vyšľaháme na tuhý sneh s polovicou cukru. V extra miske zase vymiešame žĺtka s druhou polovicou cukru. Pomletý mak zmiešame s práškom do pečiva a následne zľahka spojíme všetky zmesi. To znamená, že sneh pridáme do žĺtkovej zmesi a postupne vmiešame aj mak rozmiešaný s práškom do pečiva. Vytvorenú zmes na korpus prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (hlboký plech) a pečieme pri teplote 190 °C približne 25 minút. Po upečení korpus vyberieme z plechu a stiahneme z neho papier na pečenie.
Kým nám korpus vychladne, tak si pripravíme náplň. Jablká očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Postrúhané jablká preložíme do hrnca a prilejeme vo vode rozmiešaný Zlatý klas. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po uvarení jablkovú zmes rozotrieme na korpus a necháme vychladnúť.
Na záver si pripravíme polevu. Nad parou roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane a necháme vychladnúť, respektíve trochu stuhnúť. Mierne stuhnutú čokoládu natrieme na vrch koláčika a po úplnom stuhnutí podávame.
Prajeme vám dobru chuť!