Makovo-jablkový koláč s čokoládou: Žiaden maškrtník mu neodolá

V našej rodine sú akékoľvek makové zákusky veľmi obľúbené. Predovšetkým u mojej svokry, ktorá ich zbožňuje najviac zo všetkých. Žeby to bolo tým, že je mak považovaný za afrodiziakum? Alebo skôr preto, lebo mak obsahuje široké spektrum dôležitých živín? Či už tak alebo onak, treba si uvedomiť, že aj napriek tomu, že makové semienka sú príliš malé, obsahujú pomerne veľké množstvo vlákniny. Odborníci uvádzajú, že v 100 gramoch maku sa nachádza približne 20 gramov vlákniny, čo je viac ako 50 % odporúčaného denného príjmu. V maku sa tiež nachádza fosfor, železo a zinok. Makové semienka tiež obsahujú esenciálne kyseliny, ktoré podporujú dobrý HDL cholesterol a pomáhajú kontrolovať zlý LDL cholesterol v ľudskom tele.

Ak vám nevadí mak medzi zubami, tak v tom prípade sa vrhnite do pečenia nasledujúceho makového koláčika s jablkami. Poprípade ochutnajte domáce makovky, šúľance s makom alebo hrnčekový makový koláč.  

makový zákusok

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Na koláčik budete potrebovať:

Korpus

  • 200 g mletého maku
  • 7 vajíčok
  • 120 g trstinového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Náplň

  • 8 jabĺk
  • 1 Zlatý klas
  • 300 ml vody

Poleva

  • 400 g čokolády na varenie
  • 400 ml (2 balenia) bezlaktózovej smotany na šľahanie (môžete použiť aj klasickú)
makový koláč s jablkami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Príprava každého koláčika má svoju postupnosť. A v tomto prípade je potrebné začať korpusom. Oddelíme si bielka od žĺtkov a bielka vyšľaháme na tuhý sneh s polovicou cukru. V extra miske zase vymiešame žĺtka s druhou polovicou cukru. Pomletý mak zmiešame s práškom do pečiva a následne zľahka spojíme všetky zmesi. To znamená, že sneh pridáme do žĺtkovej zmesi a postupne vmiešame aj mak rozmiešaný s práškom do pečiva. Vytvorenú zmes na korpus prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (hlboký plech) a pečieme pri teplote 190 °C približne 25 minút. Po upečení korpus vyberieme z plechu a stiahneme z neho papier na pečenie.

Kým nám korpus vychladne, tak si pripravíme náplň. Jablká očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Postrúhané jablká preložíme do hrnca a prilejeme vo vode rozmiešaný Zlatý klas. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po uvarení jablkovú zmes rozotrieme na korpus a necháme vychladnúť.

Na záver si pripravíme polevu. Nad parou roztopíme čokoládu v šľahačkovej smotane a necháme vychladnúť, respektíve trochu stuhnúť. Mierne stuhnutú čokoládu natrieme na vrch koláčika a po úplnom stuhnutí podávame.

Prajeme vám dobru chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

02.02.2021 23:19

Mak,jablká,čokoláda,všetko super ingrediencie.Koláčik musí byť výborný.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.02.2021 10:50

Vyzerá fantasticky, práve som rozmýšľala čo upiecť na víkend.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.02.2021 16:27

už viem, čo budem piecť na víkend

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.02.2021 13:17

vypadá veľmi dobre.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

04.02.2021 23:18

vyzera dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.