Predstavte si omamnú sladkú vôňu pečiva, ktorá sa šíri celým domom. Tieto makovky (makové lúpačky) si určite zamilujete. Príprava je jednoduchá. Moje dcéry doma pomáhajú pri výrobe rôznych maškŕt. Strávime tak spolu čas a zažijeme príjemné chvíle. Prípravu sme si tentoraz pekne rozdelili.
Staršia dcéra pripravila ingrediencie podľa receptu a obsluhovala domácu váhu. Už jej to ide naozaj dobre. Ja som pripravila kvások a mladšia sa zatiaľ len prizerala. Ručné miesenie cesta v miske je Stellkina obľúbená činnosť. Ani sa jej nečudujem.
Aj ja milujem mäkké a poddajné cesto, voňajúce po droždí a vanilke. Takto cestu vdýchneme život a po prikrytí na teplom miestečku s ním kvások urobí divy. Mladšia dcéra Mária si vybrala natieranie podkysnutých rožtekov a zábavnejšie posypovanie celým makom. Skoro ako krúžok šikovných rúk.
Šup s nimi do pece! Už len trpezlivo vyčkať na výsledok spoločnej práce. Makovky boli až okúzľujúco krásne a lahodné. Sladučké s maslom, medom alebo lekvárom budú vynikajúce na sladké raňajky alebo ako desiata pre vaše ratolesti. Skúsite tento recept na sladké makové rožky aj vy?
Odporúčame: RECEPT: Tvarohový raňajkový koláčik pre všetkých maškrtníkov
Ingrediencie na nadýchané makovky:
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 KL soli
- 270 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 KL kryštálového cukru
- 70 g masla
- 1 vajíčko
Čím potrieť a posypať sladké pečivo:
- 1 celé vajíčko
- celý mak
Odporúčame: Recept na quiche: Skús francúzsky slaný koláč so špenátom a nivou!
Recept na domáce sladké rožky s makom
140 minút
Nízka náročnosť
Hladkú a polohrubú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ zmiešame vo väčšej miske. V menšej miske si pripravíme kvások – zmiešame teplé mlieko, droždie a 1 či 2 lyžice cukru. Necháme 10-15 minút postáť.
Roztopené a vychladené maslo, celé vajíčko a kvások pridáme k sypkým ingredienciám. Ručne spracujeme celistvé, hladké cesto. Ak je príliš vláčne pridáme trošku múky. Ak je príliš suché, prilejeme za lyžicu mlieka a znova prepracujeme. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem (60 až 90 minút).
Vykysnuté cesto spracujeme na pracovnej doske, aby sa z neho vytlačil vzduch. Vyšúľame z neho valec, ktorý rozdelíme na 10 približne rovnakých bochníčkov. Každý bochník vyvaľkáme do kruhu, zrolujeme, jemne ohneme do tvaru rožka a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Sladké rožteky necháme podkysnúť asi 20 až 30 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 °C, domáce pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Lúpačky posypané makom pečieme vo vyhriatej rúre (180 °C) 20 minút.
Podobné recepty na domáce pečivo:
Článok aktualizovaný 8.1.2024