Najlepšia krémová mrkvová polievka: Zamilujú si ju aj deti!

recept na mrkvovú polievku

Taká polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať. Táto mrkvová polievka navyše doplní vášmu telu aj živiny. Tak ju skúste!

Taká rýchla polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať, čo v tomto zimnom období padne vždy vhod. A keď milujete mrkvu a vaše deti tiež, tak v tomto prípade svojmu telu doprajete aj nejaké tie živiny naviac.

Mrkva je totižto cennou surovinou, ktorá je zásobárňou antioxidantov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov a rovnako aj vlákniny. Obsahuje predovšetkým vitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín C a rovnako aj vitamín K. Tiež je v mrkve obsiahnuté nezanedbateľné množstvo kyseliny listovej a askorbovej.

Mrkva a rýchla mrkvová polievka - aké sú jej benefity?

Táto koreňová zelenina je najlepšia v surovom stave, ale mnohí odborníci odporúčajú práve jej varenú formu. Totižto v takej forme ju dokáže naše telo lepšie spracovať a dokonca mnohí odborníci uvádzajú, že po tepelnej úprave dokáže naše telo lepšie vstrebávať zložky v nej obsiahnuté.

Mrkvová polievka je skvelý spôsob, ako si ju vychutnať plnými dúškami. A ak milujete krémové polievky, tak viac neváhajte a ochutnajte ju! 

Odporúčame: Extra široké nohavice - horúci trend, ktorý bude definovať rok 2024

recept na krémovú mrkvovú polievku
Shutterstock®

Neobyčajná mrkvová polievka

  • 2 cibule alebo šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g mrkvy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 l zeleninového vývaru (môžete použiť napríklad aj zeleninový bujón)
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1 lyžica kokosového cukru (možno vynechať)
  • soľ + čierne korenie
  • čerstvé bylinky - petržlenová vňať
  • kokosové mlieko/kokosový olej - podľa chuti
  • strúhaný zázvor a cibuľa - podľa chuti

Šalotku a cesnak nasekajte najemno. Mrkvy očistíme a nakrájajte na kolieska. V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte šalotku (alebo pridajte malú cibuľu), pridajte strúčiky cesnaku a restujte približne cca 2 minúty na strednom stupni.

Pridajte očistenú mrkvu nakrájanú na kocky alebo na kolieska a naďalej na strednom stupni opekajte ešte 5 – 10 minút. Pridajte zeleninový vývar a varte, kým mrkva nezmäkne (asi 20 – 30 minút). Nakoniec osoľte, okoreňte a pridajte rozmarín. Hotovú polievku nechajte vychladnúť, rozmixujte - ak je pre vás hustejšia zmes polievky lepšia alebo nechajte v polievke celé kusy pokrájanej zeleniny.

Tip redakcie: Ak chcete podporiť chuť mrkvy, po uvarení následne pridajte kokosové mlieko, pridajte strúhaný zázvor a cibuľu a podľa chuti pridajte petržlenovú vňať. Polievku môžete dosladiť aj kokosovým cukrom, prípadne pridajte kokosový olej + pridajte čierne korenie a soľ podľa chuti.

Mrkvovú polievku podávajte s čerstvými bylinkami a celozrnným pečivom. Prajeme vám dobrú chuť!

Neprehliadnite: Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!

mrkvová polievka
Depositphotos

Krémová mrkvová polievka

  • 3 stredne veľké mrkvy
  • ½ cibule
  • 150 ml smotany na varenie
  • ½ l vývaru (môže byť aj voda)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • plátok masla
  • soľ, mleté čierne korenie, karí korenie
  • kúsok čerstvého zázvoru

Ako túto krémovú polievku pripraviť? Verte či nie, je to veľmi jednoduché. V prvom rade si očistíte cibuľu, mrkvu a rovnako aj zázvor. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky a hoďte ju spolu s maslom a olivovým olejom do rozohriateho hrnca. Kým sa bude cibuľa pražiť, nakrájajte si mrkvu na kolieska a rovnako ju orestujte. Po miernom orestovaní zalejte vývarom alebo vodou, dochuťte soľou, čiernym korením, karí korením a pridajte aj kúsok čerstvého zázvoru (radšej menej, keď polievku budú konzumovať aj deti).

Varíme dovtedy, kým mrkva nebude mäkká. Po dovarení rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Ak je to potrebné, tak polievku ešte dochutíme potrebným korením. Hotovú polievku môžete podávať s krutónikmi.

Odporúčame aj: Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej – rýchla, no lahodná maškrta!

mrkvová polievka recept
Depositphotos

Rady, ako využiť zvyšky z mrkvy:

Mrkva je všestranná zelenina, ktorá sa dá využiť mnohými spôsobmi, aj keď vám zostanú jej zvyšky. Namiesto vyhodenia skúste tieto kreatívne a chutné spôsoby, ako zužitkovať zvyšky mrkvy:

1. Mrkvové čipsy

Nakrájajte zvyšky mrkvy na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom, osolte a okoreňte podľa chuti. Pečte v rúre na 180 °C, kým nebudú chrumkavé. Výsledkom budú zdravé a chutné mrkvové čipsy.

2. Mrkvová nátierka

Nastrúhajte mrkvu pomocou food processoru a zmiešajte ju s tvarohom, cesnakom, trochou soli a čierneho korenia. Pridajte podľa chuti bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Mrkvová nátierka je skvelá na pečivo alebo ako dip k zelenine.

3. Mrkvové pyré

Uvarte zvyšky mrkvy do mäkka a rozmixujte ich pomocou food processoru na hladké pyré. Pridajte trošku masla, soli a korenia podľa chuti. Mrkvové pyré môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo ho zmiešať s inými zeleninovými pyré.

4. Mrkvové muffiny

Nastrúhanú mrkvu môžete pridať do cesta na muffiny. Stačí pridať k základnému cestu na muffiny, ktoré obsahuje múku, cukor, vajcia, olej a prášok do pečiva. Mrkva dodá muffinám sladkosť a vlhkosť.

5. Mrkvová polievka

Zvyšky mrkvy môžete pridať do polievky. Stačí ich uvariť spolu s inou zeleninou, ako je cibuľa, zemiaky a zeler. Všetko rozmixujte na hladkú polievku a dochuťte podľa chuti.

6. Mrkvový šalát

Nastrúhajte mrkvu a zmiešajte ju s nasekanými orechmi, hrozienkami a trochou jogurtu alebo majonézy. Pridajte trošku citrónovej šťavy, soli a korenia. Mrkvový šalát je osviežujúci a plný vitamínov.

7. Mrkvové smoothie

Nastrúhanú mrkvu môžete pridať do smoothie. Zmiešajte ju s ovocím, ako sú jablká, pomaranče alebo banány, pridajte trochu jogurtu alebo mandľového mlieka a rozmixujte. Mrkvové smoothie je výživné a osviežujúce.

8. Mrkvové rizoto

Mrkvu nakrájanú na malé kúsky môžete pridať do rizota. Mrkva sa spolu s ryžou a ďalšími prísadami uvarí a dodá rizotu sladkú chuť a farbu.

Využitie zvyškov mrkvy je skvelý spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami a vytvoriť chutné a zdravé jedlá. Experimentujte s rôznymi receptami a nájdite ten, ktorý vám a vašej rodine najviac vyhovuje.

Ako využiť zvyšky z mrkvi
Depositphotos

Ďalšie recepty na skvelé polievky!

Aktualizované na 24.11.2023

Aktualizovaný článok: 03.08.2024

8 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.01.2021 07:06

Jednoduchá a výborná!

Vaše meno:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

21.01.2021 16:17

Dnes som vyskúšala. Je výborná, zaradila som si ju medzi naše obľúbené. Aj manžel ju pochvaľoval.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.01.2021 23:02

Krémové polievky milujeme a varievam ich dosť často.Patrí medzi ne aj mrkvová,cukinová,brokolicová,tekvicová...

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:08

Dcérka Rebečka ju má rada

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

18.01.2023 13:21

mrkvová polievka nám chutí najmä v zime.

Vaše meno:

Alena Mattová

Alena Mattová

22.01.2023 20:25

Mám rada mrkvovu kremovu poleivku

Vaše meno:

Andrea Szabová

Andrea Szabová

15.12.2023 10:27

budem musieť vyskúšať, lebo tá moja len tak hocičo nezje...

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.12.2023 22:37

Skvelá náhrada tekvice

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE