Taká polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať. Táto mrkvová polievka navyše doplní vášmu telu aj živiny. Tak ju skúste!
Taká rýchla polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať, čo v tomto zimnom období padne vždy vhod. A keď milujete mrkvu a vaše deti tiež, tak v tomto prípade svojmu telu doprajete aj nejaké tie živiny naviac.
Mrkva je totižto cennou surovinou, ktorá je zásobárňou antioxidantov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov a rovnako aj vlákniny. Obsahuje predovšetkým vitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín C a rovnako aj vitamín K. Tiež je v mrkve obsiahnuté nezanedbateľné množstvo kyseliny listovej a askorbovej.
Mrkva a rýchla mrkvová polievka - aké sú jej benefity?
Táto koreňová zelenina je najlepšia v surovom stave, ale mnohí odborníci odporúčajú práve jej varenú formu. Totižto v takej forme ju dokáže naše telo lepšie spracovať a dokonca mnohí odborníci uvádzajú, že po tepelnej úprave dokáže naše telo lepšie vstrebávať zložky v nej obsiahnuté.
Mrkvová polievka je skvelý spôsob, ako si ju vychutnať plnými dúškami. A ak milujete krémové polievky, tak viac neváhajte a ochutnajte ju!
Odporúčame: Extra široké nohavice - horúci trend, ktorý bude definovať rok 2024
Neobyčajná mrkvová polievka
- 2 cibule alebo šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 500 g mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 l zeleninového vývaru (môžete použiť napríklad aj zeleninový bujón)
- ½ lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 lyžica kokosového cukru (možno vynechať)
- soľ + čierne korenie
- čerstvé bylinky - petržlenová vňať
- kokosové mlieko/kokosový olej - podľa chuti
- strúhaný zázvor a cibuľa - podľa chuti
Šalotku a cesnak nasekajte najemno. Mrkvy očistíme a nakrájajte na kolieska. V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridajte šalotku (alebo pridajte malú cibuľu), pridajte strúčiky cesnaku a restujte približne cca 2 minúty na strednom stupni.
Pridajte očistenú mrkvu nakrájanú na kocky alebo na kolieska a naďalej na strednom stupni opekajte ešte 5 – 10 minút. Pridajte zeleninový vývar a varte, kým mrkva nezmäkne (asi 20 – 30 minút). Nakoniec osoľte, okoreňte a pridajte rozmarín. Hotovú polievku nechajte vychladnúť, rozmixujte - ak je pre vás hustejšia zmes polievky lepšia alebo nechajte v polievke celé kusy pokrájanej zeleniny.
Tip redakcie: Ak chcete podporiť chuť mrkvy, po uvarení následne pridajte kokosové mlieko, pridajte strúhaný zázvor a cibuľu a podľa chuti pridajte petržlenovú vňať. Polievku môžete dosladiť aj kokosovým cukrom, prípadne pridajte kokosový olej + pridajte čierne korenie a soľ podľa chuti.
Mrkvovú polievku podávajte s čerstvými bylinkami a celozrnným pečivom. Prajeme vám dobrú chuť!
Neprehliadnite: Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!
Krémová mrkvová polievka
- 3 stredne veľké mrkvy
- ½ cibule
- 150 ml smotany na varenie
- ½ l vývaru (môže byť aj voda)
- 1 lyžica olivového oleja
- plátok masla
- soľ, mleté čierne korenie, karí korenie
- kúsok čerstvého zázvoru
Ako túto krémovú polievku pripraviť? Verte či nie, je to veľmi jednoduché. V prvom rade si očistíte cibuľu, mrkvu a rovnako aj zázvor. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky a hoďte ju spolu s maslom a olivovým olejom do rozohriateho hrnca. Kým sa bude cibuľa pražiť, nakrájajte si mrkvu na kolieska a rovnako ju orestujte. Po miernom orestovaní zalejte vývarom alebo vodou, dochuťte soľou, čiernym korením, karí korením a pridajte aj kúsok čerstvého zázvoru (radšej menej, keď polievku budú konzumovať aj deti).
Varíme dovtedy, kým mrkva nebude mäkká. Po dovarení rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Ak je to potrebné, tak polievku ešte dochutíme potrebným korením. Hotovú polievku môžete podávať s krutónikmi.
Odporúčame aj: Pečené jablká s lístkovým cestom podľa Miriam Kalisovej – rýchla, no lahodná maškrta!
Rady, ako využiť zvyšky z mrkvy:
Mrkva je všestranná zelenina, ktorá sa dá využiť mnohými spôsobmi, aj keď vám zostanú jej zvyšky. Namiesto vyhodenia skúste tieto kreatívne a chutné spôsoby, ako zužitkovať zvyšky mrkvy:
1. Mrkvové čipsy
Nakrájajte zvyšky mrkvy na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom, osolte a okoreňte podľa chuti. Pečte v rúre na 180 °C, kým nebudú chrumkavé. Výsledkom budú zdravé a chutné mrkvové čipsy.
2. Mrkvová nátierka
Nastrúhajte mrkvu pomocou food processoru a zmiešajte ju s tvarohom, cesnakom, trochou soli a čierneho korenia. Pridajte podľa chuti bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Mrkvová nátierka je skvelá na pečivo alebo ako dip k zelenine.
3. Mrkvové pyré
Uvarte zvyšky mrkvy do mäkka a rozmixujte ich pomocou food processoru na hladké pyré. Pridajte trošku masla, soli a korenia podľa chuti. Mrkvové pyré môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo ho zmiešať s inými zeleninovými pyré.
4. Mrkvové muffiny
Nastrúhanú mrkvu môžete pridať do cesta na muffiny. Stačí pridať k základnému cestu na muffiny, ktoré obsahuje múku, cukor, vajcia, olej a prášok do pečiva. Mrkva dodá muffinám sladkosť a vlhkosť.
5. Mrkvová polievka
Zvyšky mrkvy môžete pridať do polievky. Stačí ich uvariť spolu s inou zeleninou, ako je cibuľa, zemiaky a zeler. Všetko rozmixujte na hladkú polievku a dochuťte podľa chuti.
6. Mrkvový šalát
Nastrúhajte mrkvu a zmiešajte ju s nasekanými orechmi, hrozienkami a trochou jogurtu alebo majonézy. Pridajte trošku citrónovej šťavy, soli a korenia. Mrkvový šalát je osviežujúci a plný vitamínov.
7. Mrkvové smoothie
Nastrúhanú mrkvu môžete pridať do smoothie. Zmiešajte ju s ovocím, ako sú jablká, pomaranče alebo banány, pridajte trochu jogurtu alebo mandľového mlieka a rozmixujte. Mrkvové smoothie je výživné a osviežujúce.
8. Mrkvové rizoto
Mrkvu nakrájanú na malé kúsky môžete pridať do rizota. Mrkva sa spolu s ryžou a ďalšími prísadami uvarí a dodá rizotu sladkú chuť a farbu.
Využitie zvyškov mrkvy je skvelý spôsob, ako znížiť plytvanie potravinami a vytvoriť chutné a zdravé jedlá. Experimentujte s rôznymi receptami a nájdite ten, ktorý vám a vašej rodine najviac vyhovuje.
Ďalšie recepty na skvelé polievky!
- Lahodná mrkvová polievka so zázvorom a kurkumou – rýchla a zdravá
- Krémová cviklová polievka s kozím syrom
- Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická
- Krémová feniklová polievka: Rýchly recept do každej domácnosti
- Krémová kuriatková polievka na kyslo: Jesenná pochúťka z hrnca
- Krémová šošovicová polievka: S čerstvým chlebom jej neodoláš
- Rýchla fazuľová polievka z konzervy – hotová raz-dva aj bez dlhého máčania fazule
- Chutí vám fazuľa na kyslo? Tieto lahodné verzie musíte vyskúšať!
- Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!
- Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!
Aktualizované na 24.11.2023
Aktualizovaný článok: 03.08.2024