Ako si vyrobiť kvalitné kokosové mlieko z čerstvého alebo sušeného kokosu?

kvalitné kokosové mlieko

Domáce kokosové mlieko je skvelou alternatívou k tomu kupovanému – je bez prídavných látok, konzervantov a má výraznejšiu chuť. Vyrába sa jednoducho a výsledkom je lahodný nápoj, ktorý možno využiť v rôznych receptoch – od smoothie, cez polievky až po dezerty. Môžeme ho pripraviť buď z čerstvého kokosu, alebo zo sušeného strúhaného kokosu, pričom každý spôsob má svoje výhody. Poďme sa pozrieť, ako si ho môžete vyrobiť doma krok za krokom. 

Benefity kokosového mlieka

Kokosové mlieko je výborným zdrojom zdravých tukov, najmä stredne dlhých mastných kyselín (MCT), ktoré telo rýchlo premieňa na energiu. Tieto tuky podporujú metabolizmus, môžu pomôcť pri chudnutí a dodávajú telu dlhodobú sýtosť. Okrem toho neobsahuje laktózu, takže je skvelou voľbou pre ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky.

Toto mlieko má aj antibakteriálne a protizápalové vlastnosti vďaka obsahu kyseliny laurovej, ktorá podporuje imunitný systém. Je tiež bohaté na minerály ako horčík, draslík a železo, ktoré prispievajú k zdraviu svalov, nervov a krvi. Pravidelná konzumácia môže pomôcť udržiavať zdravú pokožku, vlasy a podporiť celkovú vitalitu organizmu.

Nutričné hodnoty kokosového mlieka (na 100 ml):

  • Kalórie: približne 180 kcal (závisí od koncentrácie)
  • Tuky: 17 - 20 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 15 - 18 g
  • Sacharidy: 2 - 3 g
  • Bielkoviny: 1 - 2 g
  • Vláknina: 0 - 1 g
  • Minerály: horčík, draslík, železo, fosfor
  • Vitamíny: vitamín C, E a niektoré vitamíny skupiny B

Ako si vyrobiť domáce kokosové mlieko?

Domáce kokosové mlieko sa nedá porovnať s tým z obchodu. Dôležité je vybrať si čo najčerstvejší kokosový orech, keďže jeho čerstvosť nám zabezpečuje dlhšiu trvanlivosť mlieka. Tú spoznáme tak, že pri potrasení by sme mali počuť a cítiť, ako sa v jeho vnútri hýbe tekutina.

výroba kokosového mlieka
Freepik

Recept na kokosové mlieko z čerstvého kokosu 

  • Pred otvorením si do kokosového orecha urobíme dierku, aby sme umožnili odtok kokosovej vody (môžeme ju piť samostatne alebo pridať do nášho obľúbeného smoothie). 
  • Orech otvoríme sekáčikom. 
  • Vydlabene z neho bielu dužinu, umyjeme ju a nakrájame na drobné kúsky (pre jednoduchšie mixovanie ich môžeme aj nastrúhať).
  • Polovičku nakrájaného/nastrúhaného orecha vložíme do mixéra, pridáme 1 a pol pohára prevarenej vody a necháme cca pol hodinku odstáť.
  • Následne zmes poriadne rozmixujeme (3-4 minúty na najvyššom stupni)
  • Podľa potreby pridáme 1-2 poháre vody, krátko premixujeme a prelejeme cez sitko (ak vám nevadí kokosová dužina, môžete mlieko nechať v tomto stave). 

Kokosové mlieko zo sušeného kokosu

Ak nemáme k dispozícii čerstvý kokos, môžeme vyskúšať ďalšiu alternatívu výroby kokosového mlieka. Potrebujeme 300 gramov strúhaného, sušeného kokosu a 500-600 ml horúcej vody (odporúča sa pomer 1:2). Postup je nasledovný:

  • Kokos zalejeme horúcou vodou a necháme vychladnúť.
  • Následne vylejeme do mixéra a poriadne rozmixujeme (cca 4-5 minút). 
  • Zmes vylejeme do sitka a necháme odkvapkať.
  • Vznikne nám kokosové mlieko, ktoré je vhodné na okamžitú konzumáciu. Uchovávame ho v chladničke a využijeme do 2 dní.

Možnosti využitia kokosového mlieka v kuchyni:

  • Do nápojov: vynikajúce do smoothie, kávy, čaju alebo proteínových koktailov.
  • Na varenie: vhodné do polievok (napr. thajská kokosová), omáčok a kari jedál.
  • Na pečenie: pridáva jemnosť do koláčov, muffinov či palaciniek.
  • Ako náhrada mliečnych výrobkov: v rastlinných alternatívach jogurtov, pudingov či zmrzliny.
  • Na prípravu raňajok: chutné v ovsenej kaši, granole alebo pudingu z chia semienok.

Ako skladovať a predĺžiť trvanlivosť kokosového mlieka?

Domáce kokosové mlieko je potrebné uchovávať v chladničke v uzatvorenej nádobe a spotrebovať do 2 dní, keďže neobsahuje konzervanty. Ak ho chcete skladovať dlhšie, môžete ho zamraziť vo formičkách na ľad a použiť podľa potreby. Pred konzumáciou je dobré ho vždy premiešať, pretože sa prirodzene oddeľuje voda od tukovej zložky.

Porovnanie domáceho a kupovaného kokosového mlieka

Domáce kokosové mlieko má prirodzene bohatšiu chuť a krémovejšiu konzistenciu, keďže neobsahuje zahusťovadlá ani stabilizátory. Na rozdiel od kupovaného neobsahuje pridané cukry, arómy či konzervačné látky, takže je vhodnejšie pre tých, ktorí chcú čistý prírodný produkt.

Na druhej strane, kupované kokosové mlieko má dlhšiu trvanlivosť a je praktickejšie na skladovanie. Niektoré komerčné značky však môžu obsahovať emulgátory (napr. guarovú gumu) a stabilizátory, ktoré ovplyvňujú chuť aj kvalitu. Preto je dobré čítať zloženie a vyberať si kvalitnejšie varianty s vysokým podielom kokosu.

Možné nevýhody a alergie

Hoci je kokosové mlieko zdravou alternatívou kravského mlieka, jeho vysoký obsah nasýtených tukov môže byť nevhodný pre ľudí s niektorými srdcovocievnymi ochoreniami.

 Pri nadmernej konzumácii môže zaťažovať trávenie a spôsobiť hnačku alebo nadúvanie. Alergia na kokos je síce menej častá, ale môže sa prejaviť vyrážkami, svrbením alebo tráviacimi problémami, preto je dôležité v prípade reakcií mlieko vyradiť zo stravy.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 12.03.2025

13 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 12:10

Vyskúšala som, bolo naozaj super :)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

23.06.2016 16:54

skvelé tipy a rady

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

20.05.2016 20:49

mňam,vyzerá to báječne a dobrý tip na vyskúšanie

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

11.04.2016 21:17

hodí sa mi to na príjemné osvieženie

Vaše meno:

Miriama Šimorová

Miriama Šimorová

04.04.2016 22:39

To musím vyskušať, celkom jednoduche a rýchle

Vaše meno:

Anna K

Anna K

13.03.2016 14:15

Super tip a super návod, mala by som vyskúšať.

Vaše meno:

Miroslava Zelinkova

Miroslava Zelinkova

13.03.2016 14:04

Mám doma sušený kokos tak to vyskusam

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

12.03.2016 16:35

mám veľmi rada kokosové mlieko

Vaše meno:

Júlia

Júlia

12.03.2016 13:24

Mňamy! :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.03.2016 12:04

asi vyskúšam :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

12.03.2016 10:38

Dakujem za super nápady.Kokos kupujeme,celý aj strúhaný,ale o tomto som nepočula.My ho len nakrájame a chrúmeme.A veľakrát sa stalo,že sme kúpili pokazený orech.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.03.2016 07:27

najskor by som vyskusala vyrobit kokosove mlieko asi z toho suseneho kokosu, aspon by som sa tak nenatrapila

Vaše meno:

Katarína

Katarína

12.03.2016 04:13

Skvelé návody vyskúšam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.