Vianočná kapustnica – to je vám iná lahôdka. Na Vianoce sa tešíme nielen kvôli darčekom, ale predovšetkým na všetky tie tradičné jedlá, ktoré rozvoniavajú takmer v každej domácnosti. No poďme si spraviť také malé Vianoce aj teraz v lete, a to vďaka kapustovej polievke. Táto sa na rozdiel od vianočnej kapustovej polievky pripravuje zo sladkej kapusty – teda z čerstvej hlávkovej kapusty.
Zdravotné benefity kapusty
Ako iné druhy zeleniny, tak aj biela kapusta obsahuje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Vraví sa, že kapusta má vysoký podiel aktívnych zložiek, no na druhej strane má málo kalórií. Podporuje imunitný systém, chráni bunky pred voľnými radikálmi a telo pred infekciami.
Zlepšuje trávenie, detoxikuje organizmus a dokonca ju odborníci považujú za prevenciu proti Alzheimerovej chorobe či proti nachladnutiu a chrípke. Doprajte si túto polievku od babičky a buďte fit!
Recept na polievku z hlávkovej kapusty
Polievka z hlávkovej kapusty je jednoduchá, no plná chuti a výživy. Vďaka čerstvej bielej kapuste a koreňovej zelenine pôsobí ľahko, ale zasýti aj v letnom období. Je ideálnym riešením, keď túžite po niečom tradičnom, zdravom a rýchlom na prípravu – a pritom využijete aj sezónne suroviny zo záhrady či trhu.
Suroviny na kapustovú polievku:
- 1 menšiu hlávku bielej kapusty
- 1 menšiu cibuľu
- 2 – 3 zemiaky
- podľa chuti koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen,...)
- trošku oleja a vodu
- soľ, mletú červenú papriku a iné koreniny
Postup prípravy kapustovej polievky
Začneme tým, že si všetko očistíte a pripravíme – takto nám príprava polievky pôjde úplne od ruky. Kapustu si buď nakrájame na kocky alebo postrúhame na najširšom strúhadle. Môžete ju aj pomocou škrabky na zemiaky nakrájať na dlhšie pásiky – je to na vás.
Zemiaky si nakrájame na kocky, mrkvu na kolieska a rovnako aj petržlen. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na rozpálenom oleji.
Keď bude cibuľa orestovaná dozlatista, pridáme k nej lyžičku červenej papriky a následne aj nakrájanú kapustu a krátko ju orestujeme. Pridáme trochu vody a necháme ju zmäknúť. Napokon pridáme zemiaky a vybranú koreňovú zeleninu. Všetko zalejeme vodou a môžeme pridať bobkový list i čierne celé korenie. Necháme prejsť varom a na záver dochutíme soľou podľa potreby.
S čím podávať kapustovú polievku?
Polievka z hlávkovej kapusty chutí skvelo aj samostatne, no ak ju chcete obohatiť, podávajte ju s krajcom čerstvého domáceho chleba, chrumkavým toastom alebo syrovými tyčinkami. Výborne sa k nej hodí aj lyžica kyslej smotany, ktorá zjemní chuť, alebo kopček gréckeho jogurtu pre osviežujúci kontrast.
Ak máte chuť na sýtejšie jedlo, môžete k polievke pridať plátky údeného tofu, vajíčko na tvrdo alebo pečené zemiaky ako netradičnú prílohu.
Tipy na obmenu receptu:
Pre bohatšiu chuť môžete pridať trochu paradajkového pretlaku alebo čerstvých paradajok.
Zjemniť polievku sa dá pridaním lyžice kyslej smotany alebo šľahačkovej smotany na záver.
Pre výraznejšiu vôňu skúste pridať rascu, majorán alebo trochu tymianu.
Ak máte radi kyslejšiu verziu, pokvapkajte polievku citrónovou šťavou alebo pridajte lyžicu octu.
Vegetariánsku verziu môžete doplniť o opražené tofu alebo uvarenú červenú šošovicu.
Mäsovú variantu docielite pridaním údeného mäsa, klobásy alebo vývaru z údených kostí.
Chrumkavý záver? Podávajte s opraženými krutónmi alebo kúsok chrumkavého chleba.
V lete vyskúšajte servírovať s kopčekom gréckeho jogurtu a čerstvou pažítkou.
Ak máte radi pikantné jedlá, nebojte sa pridať trošku chilli alebo štipľavej papriky.
Deti ocenia, ak do polievky pridáte aj hravé cestoviny v tvare písmeniek či zvieratiek.
Letná klasika, ktorú si zamilujete
Kapustová polievka z čerstvej hlávky je dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií môže vzniknúť výnimočne chutné a výživné jedlo. Hoci evokuje zimné chute, v letnom šate dokáže prekvapiť ľahkosťou a sviežosťou. Doprajte si kúsok domácej pohody, nech je vonku akékoľvek počasie – táto polievka vám zahreje žalúdok aj dušu.
Aktualizovaný článok: 24.06.2025