Jednoduchá polievka zo sladkej kapusty: Luxusná ako od babičky

polievka zo sladkej kapusty

Vianočná kapustnica – to je vám iná lahôdka. Na Vianoce sa tešíme nielen kvôli darčekom, ale predovšetkým na všetky tie tradičné jedlá, ktoré rozvoniavajú takmer v každej domácnosti. No poďme si spraviť také malé Vianoce aj teraz v lete, a to vďaka kapustovej polievke. Táto sa na rozdiel od vianočnej kapustovej polievky pripravuje zo sladkej kapusty – teda z čerstvej hlávkovej kapusty.

Zdravotné benefity kapusty

Ako iné druhy zeleniny, tak aj biela kapusta obsahuje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Vraví sa, že kapusta má vysoký podiel aktívnych zložiek, no na druhej strane má málo kalórií. Podporuje imunitný systém, chráni bunky pred voľnými radikálmi a telo pred infekciami. 

Zlepšuje trávenie, detoxikuje organizmus a dokonca ju odborníci považujú za prevenciu proti Alzheimerovej chorobe či proti nachladnutiu a chrípke. Doprajte si túto polievku od babičky a buďte fit!

Recept na polievku z hlávkovej kapusty

Polievka z hlávkovej kapusty je jednoduchá, no plná chuti a výživy. Vďaka čerstvej bielej kapuste a koreňovej zelenine pôsobí ľahko, ale zasýti aj v letnom období. Je ideálnym riešením, keď túžite po niečom tradičnom, zdravom a rýchlom na prípravu – a pritom využijete aj sezónne suroviny zo záhrady či trhu.

Suroviny na kapustovú polievku:

  • 1 menšiu hlávku bielej kapusty
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 – 3 zemiaky
  • podľa chuti koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen,...)
  • trošku oleja a vodu
  • soľ, mletú červenú papriku a iné koreniny

polievka z hlávkovej kapusty
Shutterstock®

Postup prípravy kapustovej polievky

Začneme tým, že si všetko očistíte a pripravíme – takto nám príprava polievky pôjde úplne od ruky. Kapustu si buď nakrájame na kocky alebo postrúhame na najširšom strúhadle. Môžete ju aj pomocou škrabky na zemiaky nakrájať na dlhšie pásiky – je to na vás.

Zemiaky si nakrájame na kocky, mrkvu na kolieska a rovnako aj petržlen. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na rozpálenom oleji.

Keď bude cibuľa orestovaná dozlatista, pridáme k nej lyžičku červenej papriky a následne aj nakrájanú kapustu a krátko ju orestujeme. Pridáme trochu vody a necháme ju zmäknúť. Napokon pridáme zemiaky a vybranú koreňovú zeleninu. Všetko zalejeme vodou a môžeme pridať bobkový list i čierne celé korenie. Necháme prejsť varom a na záver dochutíme soľou podľa potreby. 

S čím podávať kapustovú polievku? 

Polievka z hlávkovej kapusty chutí skvelo aj samostatne, no ak ju chcete obohatiť, podávajte ju s krajcom čerstvého domáceho chleba, chrumkavým toastom alebo syrovými tyčinkami. Výborne sa k nej hodí aj lyžica kyslej smotany, ktorá zjemní chuť, alebo kopček gréckeho jogurtu pre osviežujúci kontrast. 

Ak máte chuť na sýtejšie jedlo, môžete k polievke pridať plátky údeného tofu, vajíčko na tvrdo alebo pečené zemiaky ako netradičnú prílohu.

Tipy na obmenu receptu:

  • Pre bohatšiu chuť môžete pridať trochu paradajkového pretlaku alebo čerstvých paradajok.

  • Zjemniť polievku sa dá pridaním lyžice kyslej smotany alebo šľahačkovej smotany na záver.

  • Pre výraznejšiu vôňu skúste pridať rascu, majorán alebo trochu tymianu.

  • Ak máte radi kyslejšiu verziu, pokvapkajte polievku citrónovou šťavou alebo pridajte lyžicu octu.

  • Vegetariánsku verziu môžete doplniť o opražené tofu alebo uvarenú červenú šošovicu.

  • Mäsovú variantu docielite pridaním údeného mäsa, klobásy alebo vývaru z údených kostí.

  • Chrumkavý záver? Podávajte s opraženými krutónmi alebo kúsok chrumkavého chleba.

  • V lete vyskúšajte servírovať s kopčekom gréckeho jogurtu a čerstvou pažítkou.

  • Ak máte radi pikantné jedlá, nebojte sa pridať trošku chilli alebo štipľavej papriky.

  • Deti ocenia, ak do polievky pridáte aj hravé cestoviny v tvare písmeniek či zvieratiek.

Letná klasika, ktorú si zamilujete

Kapustová polievka z čerstvej hlávky je dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií môže vzniknúť výnimočne chutné a výživné jedlo. Hoci evokuje zimné chute, v letnom šate dokáže prekvapiť ľahkosťou a sviežosťou. Doprajte si kúsok domácej pohody, nech je vonku akékoľvek počasie – táto polievka vám zahreje žalúdok aj dušu.

Aktualizovaný článok: 24.06.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

24.07.2021 16:34

robievame kapustovú polievku, ale dávame do nej rajčinový pretlak.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

21.06.2021 19:17

Letná - z čerstvej hlávky

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.06.2021 14:17

Áno, robievam zo sladkej,hlávkovej kapusty.Hlavne manželovi,lebo nemá rád kyslé.Ale ja zase kyslú kapustu milujem,tak si ju varím pre seba.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

09.06.2021 14:00

Robievam a je chutná.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.06.2021 06:08

Jednoduchá a chutná.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.