Jednoduchá polievka zo sladkej kapusty: Luxusná ako od babičky

Vianočná kapustnica – to je vám iná lahôdka. Na Vianoce sa tešíme nielen kvôli darčekom, ale predovšetkým na všetky tie tradičné jedlá, ktoré rozvoniavajú takmer v každej domácnosti. No poďme si spraviť také malé Vianoce aj teraz v lete, a to vďaka kapustovej polievke. Táto sa na rozdiel od vianočnej kapustovej polievky pripravuje zo sladkej kapusty – teda z čerstvej hlávkovej kapusty.

Ako iné druhy zeleniny, tak aj biela kapusta obsahuje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Vraví sa, že kapusta má vysoký podiel aktívnych zložiek, no na druhej strane má málo kalórií. Podporuje imunitný systém, chráni bunky pred voľnými radikálmi a telo pred infekciami. Zlepšuje trávenie, detoxikuje organizmus a dokonca ju odborníci považujú za prevenciu proti Alzheimerovej chorobe či proti nachladnutiu a chrípke. Doprajte si túto polievku od babičky a buďte fit!

polievka z hlávkovej kapusty

Zdroj: Shutterstock®

Na kapustovú polievku potrebujeme:

  • 1 menšiu hlávku bielej kapusty
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 – 3 zemiaky
  • podľa chuti koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen,...)
  • trošku oleja a vodu
  • soľ, mletú červenú papriku a iné koreniny

Začneme tým, že si všetko očistíte a pripravíme – takto nám príprava polievky pôjde úplne od ruky. Kapustu si buď nakrájame na kocky alebo postrúhame na najširšom strúhadle. Môžete ju aj pomocou škrabky na zemiaky nakrájať na dlhšie pásiky – je to na vás. Zemiaky si nakrájame na kocky, mrkvu na kolieska a rovnako aj petržlen. Cibuľu si nakrájame nadrobno a orestujeme ju na rozpálenom oleji.

Keď bude cibuľa orestovaná dozlatista, pridáme k nej lyžičku červenej papriky a následne aj nakrájanú kapustu a krátko ju orestujeme. Pridáme trochu vody a necháme ju zmäknúť. Napokon pridáme zemiaky a vybranú koreňovú zeleninu. Všetko zalejeme vodou a môžeme pridať bobkový list i čierne celé korenie. Necháme prejsť varom a na záver dochutíme soľou podľa potreby. Podávame s krutónikmi alebo kyslou smotanou. Ak máte v mrazničke údenú šunku alebo klobásku, tak ju pokojne do polievky pridajte a pripravte si tak obmenu vianočnej kapustnice.

Prajeme vám dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.06.2021 06:08

Jednoduchá a chutná.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

09.06.2021 14:00

Robievam a je chutná.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.06.2021 14:17

Áno, robievam zo sladkej,hlávkovej kapusty.Hlavne manželovi,lebo nemá rád kyslé.Ale ja zase kyslú kapustu milujem,tak si ju varím pre seba.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

21.06.2021 19:17

Letná - z čerstvej hlávky

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

24.07.2021 16:34

robievame kapustovú polievku, ale dávame do nej rajčinový pretlak.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.