Taliansku kuchyňu milujú azda všetci. Krajina preslávená historickými mestami, vynikajúcimi cestovinami a ešte lepšími syrmi a vínami je obľúbenou dovolenkovou destináciou nielen Slovákov.
Pokiaľ sa práve do Talianska nechystáte, pripravte si aspoň niečo, čo vám pripomenie túto prekrásnu krajinu. Naším tipom je rýchla paradajková polievka, ktorá vás dostane hustou konzistenciou a najmä jednoduchosťou, pretože ju budete mať naloženú na tanieri za 20 minút!
Upozorňujeme vás, že, bohužiaľ, bude zjedená ešte skôr a je vysoko návyková. Tajnú ingredienciu v nej pritom tvorí obyčajná cibuľa. Táto jednoduchá paradajková polievka vás skrátka dostane!
Rýchla talianska paradajková polievka pripravená za 20 minút je ideálna voľba na obed aj večeru. Sýta, hustá a plná chuti – s prekvapivou ingredienciou v podobe karamelizovanej cibule. Vyskúšajte aj verziu z pečených čerstvých paradajok pre intenzívnejšiu chuť.
Ingrediencie na rýchlu paradajkovú polievku
Na hustú a rýchlu paradajkovú polievku ako z talianskej reštaurácie potrebujeme:
- 2 veľké cibule
- 250 g lúpaných paradajok v konzerve (sekané paradajky)
- 500 g paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- trstinový cukor
- čerstvú bazalku
- olivový olej
Postup: Ako pripraviť rýchlu taliansku paradajkovú polievku
Pripraviť túto chutnú polievočku je veľmi jednoduché. Ak máte doma viac ako troch hladošov, odporúčame ingrediencie zdvojnásobiť.
- Táto rýchla polievka je na stole raz-dva. Rozpáľte si v hrnci olivový olej (nešetrite, urobí v polievke super chuť) a ošúpte si cibule. Tie pokrájajte na štvrťky a vhoďte do oleja.
- Cibuľu opekáme dosklovita, pokiaľ nezmäkne, poriadne ju osolíme, okoreníme a pridáme lyžicu trstinového cukru. Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.
- Je čas pridať konzervu lúpaných paradajok. Pomiešame a necháme na miernom plameni bublať asi 5 minút.
- Vytiahnite ponorný mixér a zmes pomixujte dohladka, potom hrniec vráťte na plameň.
- V tomto bode pridáme všetok paradajkový pretlak a zamiešame, pridáme listy bazalky podľa chuti (môže byť aj sušená) a necháme spoločne prevrieť.
- Nakoniec polievočku ochutnáme. Ak je málo slaná, dosolíme, ak sa nám zdá kyslá pridáme troška cukru alebo medu.
- Ten, komu sa zdá polievka hustá, alebo jej chce mať viac, môže ju pokojne zriediť vodou, nepridávajte však viac ako 3 dcl.
- Odstavíme z plameňa a podávame s nastrúhaným parmezánom a lístkom bazalky. A výborná paradajková polievka je hotová. Dobrú chuť!
Verzia z čerstvých paradajok: Ako pripraviť pečenú paradajkovú polievku
Nie je klasická paradajková polievka z pretlaku vašou šálkou kávy? Alebo si celkovo myslíte, že polievka rajčinovej chuti nie je nič extra? V tom prípade musíte vyskúšať krémovú paradajkovú polievku z čerstvých rajčiakov. Táto hustá paradajková polievka je plná čerstvej intenzívnej chute a je neodolateľná. Ako sa pripravuje táto verzia paradajkovej polievky?
Pripravíme si:
- 1 kg paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička cukru (voliteľné)
- Hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
Postupujeme nasledovne: Paradajky rozrežeme na polovice a položíme ich na plech spolu s nakrájanou cibuľou a nelúpanými strúčikmi cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 30-40 minút, kým paradajky nezmäknú a nezačnú karamelizovať.
Po upečení odstránime šupky z cesnaku a všetko prenesieme do hrnca. Pridáme zeleninový vývar, čerstvú bazalku, sušené oregano. Všetko spolu privedieme do varu a varíme 10-15 minút, kým sa chute neprepoja.
Polievku následne rozmixujeme dohladka ponorným mixérom a podľa chuti dosladíme cukrom, ak je príliš kyslá. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou. Tiež môžeme zjemniť so smotanou. Toto rýchle sýte jedle je skvelé v každom ročnom období.
TIPY a variácie: Ako si polievku prispôsobiť?
Zjemnenie polievky:
Pridajte sladkú smotanu na varenie alebo ricottu pre krémovitejšiu chuť.
Na záver zamiešajte lyžicu masla, ktoré polievku krásne zaoblí a zjemní.
Pikantná verzia:
Milovníci ostrejšieho môžu pridať chilli vločky, štipku kajenského korenia alebo kvapku tabasca.
Výborná je aj verzia s čerstvým strúhaným zázvorom – ideálna v chladných dňoch.
Sýtejšia verzia:
Do polievky môžete pridať varenú ryžu, drobné cestoviny, bulgur alebo červenú šošovicu – zasýtia a zachovajú chuť.
Výborne chutí aj s opraženými krutónmi alebo tenkými plátkami opečeného chleba s cesnakom.
Viac chute a arómy:
Na olivovom oleji môžete pred cibuľou opiecť aj nasekaný cesnak, alebo pridať sušené oregano, tymián či rozmarín.
Pre extra chuť skúste pridať trochu parmezánu priamo do polievky, nielen na posypanie.
Zeleninové obmeny:
Do pečenej verzie môžete k paradajkám pridať aj červenú papriku, cuketu alebo kúsok mrkvy, ktoré dodajú prirodzenú sladkosť.
Pre vyšší obsah vlákniny môžete zamiešať na záver baby špenát alebo kale.
Letná verzia:
Nechajte polievku vychladnúť a podávajte ako studený paradajkový krém – osvieži a zároveň zasýti.
Ďalšie recepty s paradajkami:
- Pečené paradajky plnené mletým mäsom
- Paradajková polievka s cviklou
- Krémová paradajková polievka s kokosovým mliekom
- Bucatini s paradajkovou omáčkou
- Kelovo-paradajková polievka
- Domáce sušené paradajky
- Recept na domáci pretlak
- Nátierka zo sušených paradajok
Chuť Talianska na lyžici
Paradajková polievka nemusí byť len rýchlym riešením hladného žalúdka. V tejto jednoduchej kombinácii paradajok, cibule a bazalky sa skrýva teplo talianskej kuchyne, domácej pohody aj vône letného slnka. Či už si vyberiete verziu z pretlaku alebo dáte prednosť intenzívnejšej chuti čerstvých pečených paradajok, v oboch prípadoch získate jedlo, ktoré zahreje telo aj dušu.
Nebojte sa experimentovať, dolaďovať chute podľa seba a servírovať ju so smotanou, syrom či chrumkavým chlebom. Jedna polievka – nespočet chutí. Tak si naberte plný tanier a vychutnajte si kúsok Talianska priamo u vás doma. Buon appetito!
Aktualizovaný článok: 15.05.2025
36 komentárov
Kristína
18.05.2025 23:19Paradajkovú polievku mám rada, ale nezvyknem ju často robiť, nakoľko manžel ju nemusí :-)
Marta Kendrová
16.05.2025 07:28Milujem rýchle recepty a samozrejmé vyskúšam aj tento
Katarína
15.05.2025 09:56Paradajková polievka je u nás veľmi obľúbená, robievam často hlavne v lete z čerstvých paradajok.
Darina Božiková
10.08.2022 16:59domácu paradajkovú šťavu používam tiež na prípravu polievky. na masti, alebo oleji, ako chcete, osmažím cibuľu do sklovita, pridám rozpučený cesnak, a zalejem šťavou z paradajok. prihodím bobkový list a uvarím. ak je šťava hustá, môžeme dať trocha vody. ochutíme soľou, cukrom a môžeme aj kvapkou octu. ako závarku dávam uvarenú ryžu, alebo tarhoňu. chutí nám takáto polievočka.
Darina Božiková
10.08.2022 16:58domácu paradajkovú šťavu používam tiež na prípravu polievky. na masti, alebo oleji, ako chcete, osmažím cibuľu do sklovita, pridám rozpučený cesnak, a zalejem šťavou z paradajok. prihodím bobkový list a uvarím. ak je šťava hustá, môžeme dať trocha vody. ochutíme soľou, cukrom a môžeme aj kvapkou octu. ako závarku dávam uvarenú ryžu, alebo tarhoňu. chutí nám takáto polievočka.
Mária Chromíková
18.02.2020 21:25V lete si zavarím z dopestovaných rajčin šťavu a v zime je z nej výborná polievka.
Matej Varga
25.12.2019 17:11Moja priateľka zbožňuje paradajkovú polievku, prekvapím ju najbližšie takouto. :)
jana džavanová
06.08.2018 19:31co domacnost, to paradajkova polievka, kazdy ju robi inak. zatial naj bola od mojej svagrinej a tiez som jedla jednu, kde jedna z ingrediencii bola skorica. chutila naozaj dobre. moja kolegynka teraz vari a sperkuje svoj recept na paradajovu, tak ak bude hotovy vyskusam aj jej a tuto hadzem do zaloziek a urcite ju vyskusam tiez. mnam
Daniela Revayová
11.07.2018 11:07Paradajkova je najoblubenejsia polievky nasej dcery :-) nabuduce vyskusame podla vasho receptu :-)
Jana Komadová
21.06.2018 18:20Máme radi varievam často
Stanislava Mészárošová
30.12.2017 13:38super tento recept, lebo ked si spomenien na skolske jedalne, kde som ju nemusela, toto je o 200% lepsia :)
Ingrid Štefanová st.
27.12.2017 21:48uz davno som nerobila lebo nejak manzel kvoli refluxu ani nemoze konzumovat
janko komada
19.12.2017 15:00polievky mám rád vyskúšam
Vlasta Tóthová
18.12.2017 20:56Paradajková polievka bola vždy našou obľúbenou.
Pavlína Vaksmundská
17.12.2017 20:31Mňamka .. Robievam paradajkovú polievku . Ale Váš recept tiež vyskúšam , je zaujímevé ,že tam idú 2 cibule a treba to rozmixovať ..Ale v podstate ingrediencie ,ktoré dávam ja sú rovnaké .
Anna Kristova
17.12.2017 16:49paradajková polievka je mňam
Darina Božiková
16.12.2017 11:57paradajkovú polievku máme radi,tiež smažím cibuľu,dávam 2-3 stúčiky cesneku,pretlak domáci,do olievky dávam variť 2-3 klinčeky,na špic noža škoricu a 1 bobkový list.podľa chuti soľ a cukor a ako vložku do polievky dávam tarhoňu na polievku postrúham niekedy parmezán/ale to len keď ho mám náhodou doma,inak hociaký tvrdý syr,alebo aj syr s modrou plesňou/
Lenka Geršiová
15.12.2017 09:51Včera som ju varila a je vynikajúca, taká hustejšia, ale lepšiu som ešte nejedla.
Ľudmila Sedlická
15.12.2017 09:27paradajkovú polievku máme všetci radi,robím ju podobne,len cibuľu neopekám ,ale skúsim teraz...
Elena Švachová
13.12.2017 22:05paradajkovú polievku najradšej varievam z čerstvých paradajok.Je to mňamka.
Marika Michálková
13.12.2017 20:17vyzerá dobre, určite vyskúšam
Maros Fucela
13.12.2017 01:08Už teraz sa mi zbiehaju slinky
Mária Frnová
12.12.2017 20:01jedna z mojich obľúbených polievok
Jana Martonová
12.12.2017 20:00Mňam, ja paradajkovú milujem. Jedla by som ju každý deň, ideálne posypanú syrom :).
Ľuba Reháková
12.12.2017 19:25Mňam a mám na takúto polievočku chuť. Mám veľmi rada polievky všetky kde nie je mäso :)... rajčinovú milujem, ale moja top-ka je hokajdooooo :)
Michaela Horváthová
12.12.2017 15:35Ja ju milujem ale nikdy sa mi nepodarí aby bola taká dobrá ako od mojej mamy :-)
Lenka Geršiová
12.12.2017 11:29mám veľmi rada paradajkovú polievku a tento recept určite vyskúšam
Lenka Rudicka
12.12.2017 08:28Ja milujem polievky a paradajkovú keď je dobre spravená tiež :)
Daniela Revayová
11.12.2017 21:04Nasa dcera by rajcinkovu polievku jedla aj kazdy den :-D
Ivan Slávik
11.12.2017 20:12určite vyskúšame, aj moje deti ju majú radi
Milka Damašková
11.12.2017 13:51Keď máme doma paradajkovú, len sa tak po nej zapráši :) aj takáto môže byť super..
Soňa Krátka
11.12.2017 10:28paradajkovú milujem, urobím aj podľa vášho receptu, mňam
Marta Bujdošová
11.12.2017 09:50Dcera ju ma ako oblubenu, varime na rozne sposoby, s kapustou, nokedlami, s ryzou, ovsenymi vlockami, ale najlepsia je so syrom. Ja do nej davam aj gulicku noveho korenia a trochu tymianu.
Denisa Janková
11.12.2017 08:38Vyskúšala som a polievočka je veľmi chutná.
Soňa Kelemenová
07.12.2017 10:00milujem paradajkovú polievku..... a hlavne z čerstvých paradajok z našej záhradky... a v zime ju pripravujem z domáceho pretlaku.... po uvarení pridajte do nej kukuričku....chutí skvelo...
benynka
06.12.2017 12:31nemala som rada paradajkovú polievku lebo som mala nepríjemnú chuť zo školskej družiny, domáca mi veľmi chutí najmä v lete z čerstvých domácich rajčín