Taliansku kuchyňu milujú azda všetci. Krajina preslávená historickými mestami, vynikajúcimi cestovinami a ešte lepšími syrmi a vínami je obľúbenou dovolenkovou destináciou nielen Slovákov.
Pokiaľ sa práve do Talianska nechystáte, pripravte si aspoň niečo, čo vám pripomenie túto prekrásnu krajinu. Naším tipom je rýchla paradajková polievka, ktorá vás dostane hustou konzistenciou a najmä jednoduchosťou, pretože ju budete mať naloženú na tanieri za 20 minút!
Upozorňujeme vás, že, bohužiaľ, bude zjedená ešte skôr a je vysoko návyková. Tajnú ingredienciu v nej pritom tvorí obyčajná cibuľa. Táto jednoduchá paradajková polievka vás skrátka dostane!
Rýchla talianska paradajková polievka pripravená za 20 minút je ideálna voľba na obed aj večeru. Sýta, hustá a plná chuti – s prekvapivou ingredienciou v podobe karamelizovanej cibule. Vyskúšajte aj verziu z pečených čerstvých paradajok pre intenzívnejšiu chuť.
Ingrediencie na rýchlu paradajkovú polievku
Na hustú a rýchlu paradajkovú polievku ako z talianskej reštaurácie potrebujeme:
- 2 veľké cibule
- 250 g lúpaných paradajok v konzerve (sekané paradajky)
- 500 g paradajkového pretlaku
- soľ
- korenie
- trstinový cukor
- čerstvú bazalku
- olivový olej
Postup: Ako pripraviť rýchlu taliansku paradajkovú polievku
Pripraviť túto chutnú polievočku je veľmi jednoduché. Ak máte doma viac ako troch hladošov, odporúčame ingrediencie zdvojnásobiť.
- Táto rýchla polievka je na stole raz-dva. Rozpáľte si v hrnci olivový olej (nešetrite, urobí v polievke super chuť) a ošúpte si cibule. Tie pokrájajte na štvrťky a vhoďte do oleja.
- Cibuľu opekáme dosklovita, pokiaľ nezmäkne, poriadne ju osolíme, okoreníme a pridáme lyžicu trstinového cukru. Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.
- Je čas pridať konzervu lúpaných paradajok. Pomiešame a necháme na miernom plameni bublať asi 5 minút.
- Vytiahnite ponorný mixér a zmes pomixujte dohladka, potom hrniec vráťte na plameň.
- V tomto bode pridáme všetok paradajkový pretlak a zamiešame, pridáme listy bazalky podľa chuti (môže byť aj sušená) a necháme spoločne prevrieť.
- Nakoniec polievočku ochutnáme. Ak je málo slaná, dosolíme, ak sa nám zdá kyslá pridáme troška cukru alebo medu.
- Ten, komu sa zdá polievka hustá, alebo jej chce mať viac, môže ju pokojne zriediť vodou, nepridávajte však viac ako 3 dcl.
- Odstavíme z plameňa a podávame s nastrúhaným parmezánom a lístkom bazalky. A výborná paradajková polievka je hotová. Dobrú chuť!
Verzia z čerstvých paradajok: Ako pripraviť pečenú paradajkovú polievku
Nie je klasická paradajková polievka z pretlaku vašou šálkou kávy? Alebo si celkovo myslíte, že polievka rajčinovej chuti nie je nič extra? V tom prípade musíte vyskúšať krémovú paradajkovú polievku z čerstvých rajčiakov. Táto hustá paradajková polievka je plná čerstvej intenzívnej chute a je neodolateľná. Ako sa pripravuje táto verzia paradajkovej polievky?
Pripravíme si:
- 1 kg paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička cukru (voliteľné)
- Hrsť čerstvej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
Postupujeme nasledovne: Paradajky rozrežeme na polovice a položíme ich na plech spolu s nakrájanou cibuľou a nelúpanými strúčikmi cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 30-40 minút, kým paradajky nezmäknú a nezačnú karamelizovať.
Po upečení odstránime šupky z cesnaku a všetko prenesieme do hrnca. Pridáme zeleninový vývar, čerstvú bazalku, sušené oregano. Všetko spolu privedieme do varu a varíme 10-15 minút, kým sa chute neprepoja.
Polievku následne rozmixujeme dohladka ponorným mixérom a podľa chuti dosladíme cukrom, ak je príliš kyslá. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou. Tiež môžeme zjemniť so smotanou. Toto rýchle sýte jedle je skvelé v každom ročnom období.
TIPY a variácie: Ako si polievku prispôsobiť?
Zjemnenie polievky:
Pridajte sladkú smotanu na varenie alebo ricottu pre krémovitejšiu chuť.
Na záver zamiešajte lyžicu masla, ktoré polievku krásne zaoblí a zjemní.
Pikantná verzia:
Milovníci ostrejšieho môžu pridať chilli vločky, štipku kajenského korenia alebo kvapku tabasca.
Výborná je aj verzia s čerstvým strúhaným zázvorom – ideálna v chladných dňoch.
Sýtejšia verzia:
Do polievky môžete pridať varenú ryžu, drobné cestoviny, bulgur alebo červenú šošovicu – zasýtia a zachovajú chuť.
Výborne chutí aj s opraženými krutónmi alebo tenkými plátkami opečeného chleba s cesnakom.
Viac chute a arómy:
Na olivovom oleji môžete pred cibuľou opiecť aj nasekaný cesnak, alebo pridať sušené oregano, tymián či rozmarín.
Pre extra chuť skúste pridať trochu parmezánu priamo do polievky, nielen na posypanie.
Zeleninové obmeny:
Do pečenej verzie môžete k paradajkám pridať aj červenú papriku, cuketu alebo kúsok mrkvy, ktoré dodajú prirodzenú sladkosť.
Pre vyšší obsah vlákniny môžete zamiešať na záver baby špenát alebo kale.
Letná verzia:
Nechajte polievku vychladnúť a podávajte ako studený paradajkový krém – osvieži a zároveň zasýti.
Ďalšie recepty s paradajkami:
- Pečené paradajky plnené mletým mäsom
- Paradajková polievka s cviklou
- Krémová paradajková polievka s kokosovým mliekom
- Bucatini s paradajkovou omáčkou
- Kelovo-paradajková polievka
- Domáce sušené paradajky
- Recept na domáci pretlak
- Nátierka zo sušených paradajok
Chuť Talianska na lyžici
Paradajková polievka nemusí byť len rýchlym riešením hladného žalúdka. V tejto jednoduchej kombinácii paradajok, cibule a bazalky sa skrýva teplo talianskej kuchyne, domácej pohody aj vône letného slnka. Či už si vyberiete verziu z pretlaku alebo dáte prednosť intenzívnejšej chuti čerstvých pečených paradajok, v oboch prípadoch získate jedlo, ktoré zahreje telo aj dušu.
Nebojte sa experimentovať, dolaďovať chute podľa seba a servírovať ju so smotanou, syrom či chrumkavým chlebom. Jedna polievka – nespočet chutí. Tak si naberte plný tanier a vychutnajte si kúsok Talianska priamo u vás doma. Buon appetito!
Aktualizovaný článok: 15.05.2025