Jej tajomstvo je cibuľa: Super rýchla paradajková polievka

paradajková polievka

Taliansku kuchyňu milujú azda všetci. Krajina preslávená historickými mestami, vynikajúcimi cestovinami a ešte lepšími syrmi a vínami je obľúbenou dovolenkovou destináciou nielen Slovákov.

Pokiaľ sa  práve do Talianska nechystáte, pripravte si aspoň niečo, čo vám pripomenie túto prekrásnu krajinu. Naším tipom je rýchla paradajková polievka, ktorá vás dostane hustou konzistenciou a najmä jednoduchosťou, pretože ju budete mať naloženú na tanieri za 20 minút!

Upozorňujeme vás, že, bohužiaľ, bude zjedená ešte skôr a je vysoko návyková. Tajnú ingredienciu v nej pritom tvorí obyčajná cibuľa. Táto jednoduchá paradajková polievka vás skrátka dostane!

Rýchla talianska paradajková polievka pripravená za 20 minút je ideálna voľba na obed aj večeru. Sýta, hustá a plná chuti – s prekvapivou ingredienciou v podobe karamelizovanej cibule. Vyskúšajte aj verziu z pečených čerstvých paradajok pre intenzívnejšiu chuť.

Ingrediencie na rýchlu paradajkovú polievku

Na hustú a rýchlu paradajkovú polievku ako z talianskej reštaurácie potrebujeme:

  • 2 veľké cibule
  • 250 g lúpaných paradajok  v konzerve (sekané paradajky)
  • 500 g paradajkového pretlaku
  • soľ
  • korenie
  • trstinový cukor
  • čerstvú bazalku
  • olivový olej

Hustá paradajková polievka
Shutterstock®

Postup: Ako pripraviť rýchlu taliansku paradajkovú polievku

Pripraviť túto chutnú polievočku je veľmi jednoduché. Ak máte doma viac ako troch hladošov, odporúčame ingrediencie zdvojnásobiť.

  1. Táto rýchla polievka je na stole raz-dva. Rozpáľte si v hrnci olivový olej (nešetrite, urobí v polievke super chuť) a ošúpte si cibule. Tie pokrájajte na štvrťky a vhoďte do oleja.
  2. Cibuľu opekáme dosklovita, pokiaľ nezmäkne, poriadne ju osolíme, okoreníme a pridáme lyžicu trstinového cukru. Stále miešame, aby nám zmes neprihorela.
  3. Je čas pridať konzervu lúpaných paradajok. Pomiešame a necháme na miernom plameni bublať asi 5 minút.
  4. Vytiahnite ponorný mixér a zmes pomixujte dohladka, potom hrniec vráťte na plameň.
  5. V tomto bode pridáme všetok paradajkový pretlak a zamiešame, pridáme listy bazalky podľa chuti (môže byť aj sušená) a necháme spoločne prevrieť.
  6. Nakoniec polievočku ochutnáme. Ak je málo slaná, dosolíme, ak sa nám zdá kyslá pridáme troška cukru alebo medu.
  7. Ten, komu sa zdá polievka hustá, alebo jej chce mať viac, môže ju pokojne zriediť vodou, nepridávajte však viac ako 3 dcl.
  8. Odstavíme z plameňa a podávame s nastrúhaným parmezánom a lístkom bazalky. A výborná paradajková polievka je hotová. Dobrú chuť!

Verzia z čerstvých paradajok: Ako pripraviť pečenú paradajkovú polievku

Nie je klasická paradajková polievka z pretlaku vašou šálkou kávy? Alebo si celkovo myslíte, že polievka rajčinovej chuti nie je nič extra? V tom prípade musíte vyskúšať krémovú paradajkovú polievku z čerstvých rajčiakov. Táto hustá paradajková polievka je plná čerstvej intenzívnej chute a je neodolateľná. Ako sa pripravuje táto verzia paradajkovej polievky?

Pripravíme si: 

  • 1 kg paradajok
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • Hrsť čerstvej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana

Postupujeme nasledovne: Paradajky rozrežeme na polovice a položíme ich na plech spolu s nakrájanou cibuľou a nelúpanými strúčikmi cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 30-40 minút, kým paradajky nezmäknú a nezačnú karamelizovať. 

Po upečení odstránime šupky z cesnaku a všetko prenesieme do hrnca. Pridáme zeleninový vývar, čerstvú bazalku, sušené oregano. Všetko spolu privedieme do varu a varíme 10-15 minút, kým sa chute neprepoja. 

Polievku následne rozmixujeme dohladka ponorným mixérom a podľa chuti dosladíme cukrom, ak je príliš kyslá. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou. Tiež môžeme zjemniť so smotanou. Toto rýchle sýte jedle je skvelé v každom ročnom období. 

TIPY a variácie: Ako si polievku prispôsobiť?

Zjemnenie polievky:

  • Pridajte sladkú smotanu na varenie alebo ricottu pre krémovitejšiu chuť.

  • Na záver zamiešajte lyžicu masla, ktoré polievku krásne zaoblí a zjemní.

Pikantná verzia:

  • Milovníci ostrejšieho môžu pridať chilli vločky, štipku kajenského korenia alebo kvapku tabasca.

  • Výborná je aj verzia s čerstvým strúhaným zázvorom – ideálna v chladných dňoch.

Sýtejšia verzia:

  • Do polievky môžete pridať varenú ryžu, drobné cestoviny, bulgur alebo červenú šošovicu – zasýtia a zachovajú chuť.

  • Výborne chutí aj s opraženými krutónmi alebo tenkými plátkami opečeného chleba s cesnakom.

Viac chute a arómy:

  • Na olivovom oleji môžete pred cibuľou opiecť aj nasekaný cesnak, alebo pridať sušené oregano, tymián či rozmarín.

  • Pre extra chuť skúste pridať trochu parmezánu priamo do polievky, nielen na posypanie.

Zeleninové obmeny:

  • Do pečenej verzie môžete k paradajkám pridať aj červenú papriku, cuketu alebo kúsok mrkvy, ktoré dodajú prirodzenú sladkosť.

  • Pre vyšší obsah vlákniny môžete zamiešať na záver baby špenát alebo kale.

Letná verzia:

  • Nechajte polievku vychladnúť a podávajte ako studený paradajkový krém – osvieži a zároveň zasýti.

Ďalšie recepty s paradajkami:

Chuť Talianska na lyžici

Paradajková polievka nemusí byť len rýchlym riešením hladného žalúdka. V tejto jednoduchej kombinácii paradajok, cibule a bazalky sa skrýva teplo talianskej kuchyne, domácej pohody aj vône letného slnka. Či už si vyberiete verziu z pretlaku alebo dáte prednosť intenzívnejšej chuti čerstvých pečených paradajok, v oboch prípadoch získate jedlo, ktoré zahreje telo aj dušu.

Nebojte sa experimentovať, dolaďovať chute podľa seba a servírovať ju so smotanou, syrom či chrumkavým chlebom. Jedna polievka – nespočet chutí. Tak si naberte plný tanier a vychutnajte si kúsok Talianska priamo u vás doma. Buon appetito!

Aktualizovaný článok: 15.05.2025

36 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína

Kristína

18.05.2025 23:19

Paradajkovú polievku mám rada, ale nezvyknem ju často robiť, nakoľko manžel ju nemusí :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.05.2025 07:28

Milujem rýchle recepty a samozrejmé vyskúšam aj tento

Vaše meno:

Katarína

Katarína

15.05.2025 09:56

Paradajková polievka je u nás veľmi obľúbená, robievam často hlavne v lete z čerstvých paradajok.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

10.08.2022 16:59

domácu paradajkovú šťavu používam tiež na prípravu polievky. na masti, alebo oleji, ako chcete, osmažím cibuľu do sklovita, pridám rozpučený cesnak, a zalejem šťavou z paradajok. prihodím bobkový list a uvarím. ak je šťava hustá, môžeme dať trocha vody. ochutíme soľou, cukrom a môžeme aj kvapkou octu. ako závarku dávam uvarenú ryžu, alebo tarhoňu. chutí nám takáto polievočka.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

10.08.2022 16:58

domácu paradajkovú šťavu používam tiež na prípravu polievky. na masti, alebo oleji, ako chcete, osmažím cibuľu do sklovita, pridám rozpučený cesnak, a zalejem šťavou z paradajok. prihodím bobkový list a uvarím. ak je šťava hustá, môžeme dať trocha vody. ochutíme soľou, cukrom a môžeme aj kvapkou octu. ako závarku dávam uvarenú ryžu, alebo tarhoňu. chutí nám takáto polievočka.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.02.2020 21:25

V lete si zavarím z dopestovaných rajčin šťavu a v zime je z nej výborná polievka.

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

25.12.2019 17:11

Moja priateľka zbožňuje paradajkovú polievku, prekvapím ju najbližšie takouto. :)

Vaše meno:

jana džavanová

jana džavanová

06.08.2018 19:31

co domacnost, to paradajkova polievka, kazdy ju robi inak. zatial naj bola od mojej svagrinej a tiez som jedla jednu, kde jedna z ingrediencii bola skorica. chutila naozaj dobre. moja kolegynka teraz vari a sperkuje svoj recept na paradajovu, tak ak bude hotovy vyskusam aj jej a tuto hadzem do zaloziek a urcite ju vyskusam tiez. mnam

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.07.2018 11:07

Paradajkova je najoblubenejsia polievky nasej dcery :-) nabuduce vyskusame podla vasho receptu :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.06.2018 18:20

Máme radi varievam často

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

30.12.2017 13:38

super tento recept, lebo ked si spomenien na skolske jedalne, kde som ju nemusela, toto je o 200% lepsia :)

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

27.12.2017 21:48

uz davno som nerobila lebo nejak manzel kvoli refluxu ani nemoze konzumovat

Vaše meno:

janko komada

janko komada

19.12.2017 15:00

polievky mám rád vyskúšam

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 20:56

Paradajková polievka bola vždy našou obľúbenou.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

17.12.2017 20:31

Mňamka .. Robievam paradajkovú polievku . Ale Váš recept tiež vyskúšam , je zaujímevé ,že tam idú 2 cibule a treba to rozmixovať ..Ale v podstate ingrediencie ,ktoré dávam ja sú rovnaké .

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 16:49

paradajková polievka je mňam

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

16.12.2017 11:57

paradajkovú polievku máme radi,tiež smažím cibuľu,dávam 2-3 stúčiky cesneku,pretlak domáci,do olievky dávam variť 2-3 klinčeky,na špic noža škoricu a 1 bobkový list.podľa chuti soľ a cukor a ako vložku do polievky dávam tarhoňu na polievku postrúham niekedy parmezán/ale to len keď ho mám náhodou doma,inak hociaký tvrdý syr,alebo aj syr s modrou plesňou/

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

15.12.2017 09:51

Včera som ju varila a je vynikajúca, taká hustejšia, ale lepšiu som ešte nejedla.

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

15.12.2017 09:27

paradajkovú polievku máme všetci radi,robím ju podobne,len cibuľu neopekám ,ale skúsim teraz...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

13.12.2017 22:05

paradajkovú polievku najradšej varievam z čerstvých paradajok.Je to mňamka.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

13.12.2017 20:17

vyzerá dobre, určite vyskúšam

Vaše meno:

Maros Fucela

Maros Fucela

13.12.2017 01:08

Už teraz sa mi zbiehaju slinky

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

12.12.2017 20:01

jedna z mojich obľúbených polievok

Vaše meno:

Jana Martonová

Jana Martonová

12.12.2017 20:00

Mňam, ja paradajkovú milujem. Jedla by som ju každý deň, ideálne posypanú syrom :).

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

12.12.2017 19:25

Mňam a mám na takúto polievočku chuť. Mám veľmi rada polievky všetky kde nie je mäso :)... rajčinovú milujem, ale moja top-ka je hokajdooooo :)

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

12.12.2017 15:35

Ja ju milujem ale nikdy sa mi nepodarí aby bola taká dobrá ako od mojej mamy :-)

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

12.12.2017 11:29

mám veľmi rada paradajkovú polievku a tento recept určite vyskúšam

Vaše meno:

Lenka Rudicka

Lenka Rudicka

12.12.2017 08:28

Ja milujem polievky a paradajkovú keď je dobre spravená tiež :)

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.12.2017 21:04

Nasa dcera by rajcinkovu polievku jedla aj kazdy den :-D

Vaše meno:

Ivan Slávik

Ivan Slávik

11.12.2017 20:12

určite vyskúšame, aj moje deti ju majú radi

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

11.12.2017 13:51

Keď máme doma paradajkovú, len sa tak po nej zapráši :) aj takáto môže byť super..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 10:28

paradajkovú milujem, urobím aj podľa vášho receptu, mňam

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:50

Dcera ju ma ako oblubenu, varime na rozne sposoby, s kapustou, nokedlami, s ryzou, ovsenymi vlockami, ale najlepsia je so syrom. Ja do nej davam aj gulicku noveho korenia a trochu tymianu.

Vaše meno:

Denisa Janková

Denisa Janková

11.12.2017 08:38

Vyskúšala som a polievočka je veľmi chutná.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

07.12.2017 10:00

milujem paradajkovú polievku..... a hlavne z čerstvých paradajok z našej záhradky... a v zime ju pripravujem z domáceho pretlaku.... po uvarení pridajte do nej kukuričku....chutí skvelo...

Vaše meno:

benynka

benynka

06.12.2017 12:31

nemala som rada paradajkovú polievku lebo som mala nepríjemnú chuť zo školskej družiny, domáca mi veľmi chutí najmä v lete z čerstvých domácich rajčín

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.