Mnohí si na túto polievku spomínajú z čias školských jedálni, kde nám ju pani kuchárky pripravovali aspoň raz týždenne. No ani naše staré mamy alebo mamy nedali na ňu dopustiť a robievali ju pomerne často. Ak si chcete zaspomínať alebo sa vrátiť do detských čias, tak si túto polievku znova pripravte.
Do detských čias vás môže vrátiť aj cesnaková polievka so zemiakmi, ktorá nemala u každého úspech. No za to veľmi obľúbená u detí je hrachová polievka, ktorej dozaista neodolajú ani dospelí. A čo taká lahodná krémová mrkvová polievka? Rovnako stojí za vyskúšanie! Dnes si však spolu pripravíme tradičnú frankfurtskú polievku.
Odporúčame tiež: Fantastické špagety aglio olio: Super jednoduché a super rýchle
Na polievku budete potrebovať:
- párky
- zemiaky
- hladkú múku
- masť alebo olej
- soľ a čierne korenie
- petržlenovú vňať
- pečivo (nemusí byť)
Zámerne neuvádzame presnú hmotnosť ingrediencií, pretože niektorí túto polievku milujú skôr hustejšiu a niektorí skôr redšiu. Takže je v podstate na vás, koľko zemiakov do polievky pridáte a rovnako aj koľko párkov. Poďme si ju teda uvariť.
Zemiaky (cca 3 stredné) si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou (cca 2 litre) a necháme variť. Medzitým si na panvicu dáme masť, nakrájame párky (môže byť aj párková klobáska) a opražíme ich na panvici. Keď budú opečené z oboch strán, tak ich z panvice povyberáme a na výpeku si spravíme zápražku. Do výpeku pridáme približne 2 až 3 lyžice hladkej múky a necháme ju chvíľku „popražiť“. Po chvíľke pridáme vodu (cca 3 dcl) a miešame dovtedy, kým zápražka nezhustne. Zápražku pridávame postupne k zemiakom (ak ste spravili veľa zápražky, nemusíte ju pridať úplne všetku). Následne pridáme aj opečené párky, osolíme, okoreníme a necháme chvíľku povariť, aby sa spojili všetky chute.
Niektorí do polievky pridávajú aj mletú papriku, aby mala polievka krajšiu farbu a lepšiu chuť. No ak vám párky pustia dostatok šťavy, tak papriku pridávať vôbec nemusíte. Po dovarení polievku podávame posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s pečivom.