Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

Mnohí si na túto polievku spomínajú z čias školských jedálni, kde nám ju pani kuchárky pripravovali aspoň raz týždenne. No ani naše staré mamy alebo mamy nedali na ňu dopustiť a robievali ju pomerne často. Ak si chcete zaspomínať alebo sa vrátiť do detských čias, tak si túto polievku znova pripravte.

Do detských čias vás môže vrátiť aj cesnaková polievka so zemiakmi, ktorá nemala u každého úspech. No za to veľmi obľúbená u detí je hrachová polievka, ktorej dozaista neodolajú ani dospelí. A čo taká lahodná krémová mrkvová polievka? Rovnako stojí za vyskúšanie! Dnes si však spolu pripravíme tradičnú frankfurtskú polievku.

frankfurtská s párkom

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku budete potrebovať:

  • párky
  • zemiaky
  • hladkú múku
  • masť alebo olej
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať
  • pečivo (nemusí byť)

Zámerne neuvádzame presnú hmotnosť ingrediencií, pretože niektorí túto polievku milujú skôr hustejšiu a niektorí skôr redšiu. Takže je v podstate na vás, koľko zemiakov do polievky pridáte a rovnako aj koľko párkov. Poďme si ju teda uvariť.

Zemiaky (cca 3 stredné) si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou (cca 2 litre) a necháme variť. Medzitým si na panvicu dáme masť, nakrájame párky (môže byť aj párková klobáska) a opražíme ich na panvici. Keď budú opečené z oboch strán, tak ich z panvice povyberáme a na výpeku si spravíme zápražku. Do výpeku pridáme približne 2 až 3 lyžice hladkej múky a necháme ju chvíľku „popražiť“. Po chvíľke pridáme vodu (cca 3 dcl) a miešame dovtedy, kým zápražka nezhustne. Zápražku pridávame postupne k zemiakom (ak ste spravili veľa zápražky, nemusíte ju pridať úplne všetku). Následne pridáme aj opečené párky, osolíme, okoreníme a necháme chvíľku povariť, aby sa spojili všetky chute.

Niektorí do polievky pridávajú aj mletú papriku, aby mala polievka krajšiu farbu a lepšiu chuť. No ak vám párky pustia dostatok šťavy, tak papriku pridávať vôbec nemusíte. Po dovarení polievku podávame posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s pečivom.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.05.2021 12:16

už som ju dávno nerobila, ďakujem, že ste mi ju pripomenuli :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.05.2021 06:47

Aj naša babička ju zvykla často pripravovať.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

05.05.2021 16:19

Veľmi jednoduchá a chutná

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

06.05.2021 22:14

Deň bez polievky si neviem predstaviť. Aj túto zemiakovo-párkovú varievam.

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

24.05.2021 10:14

túto polievočku zbožňuje môj syn :-)

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

19.07.2021 20:57

Ako dieťa som ju mala veľmi rada. Mama nám ju varila pravidelne. Tentokrát ju pripravím ja pre mamu. Dakujem za tip

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.09.2021 19:11

Uvarím pre manžela - a samozrejmé ochutnám

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.11.2021 08:55

Rád varím a túto mám rád

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

06.08.2022 20:57

Je chutná raz dva hotová robievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.