Mnohí si na túto polievku spomínajú z čias školských jedálni, kde nám ju pani kuchárky pripravovali aspoň raz týždenne. No ani naše staré mamy alebo mamy nedali na ňu dopustiť a robievali ju pomerne často. Ak si chcete zaspomínať alebo sa vrátiť do detských čias, tak si túto polievku znova pripravte.
Do detských čias vás môže vrátiť aj cesnaková polievka so zemiakmi, ktorá nemala u každého úspech. No za to veľmi obľúbená u detí je hrachová polievka, ktorej dozaista neodolajú ani dospelí. A čo taká lahodná krémová mrkvová polievka? Rovnako stojí za vyskúšanie! Dnes si však spolu pripravíme tradičnú frankfurtskú polievku.
Odkiaľ pochádza frankfurtská polievka?
Frankfurtská polievka, ako už názov napovedá, má svoj pôvod v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom. V skutočnosti však nejde o pôvodný tradičný nemecký recept, ale skôr o pokrm, ktorý sa udomácnil v stredoeurópskej kuchyni a rozšíril sa najmä v Česku a na Slovensku. S pravým frankfurtským párkom má spoločné hlavne to, že ho obsahuje ako jednu z hlavných surovín.
Polievka sa začala pripravovať najmä v 20. storočí, keď sa frankfurtské párky stali bežnou súčasťou jedálnička a boli dostupné takmer v každej domácnosti. Vďaka jednoduchej príprave a sýtej chuti sa rýchlo zaradila medzi obľúbené jedlá v školských a závodných jedálňach.
Jej základ tvorí zemiakový vývar, ochutený sladkou paprikou, cesnakom a smotanou, do ktorého sa pridávajú na kolieska nakrájané párky. V niektorých domácnostiach sa do polievky pridáva aj múčna zápražka či zelenina, no základný recept je pomerne jednoduchý a zároveň výživný.
Shutterstock®Recept na frankfurtskú polievku
Frankfurtská polievka patrí medzi klasiku, ktorú si mnohí z nás pamätajú z detstva. Je sýta, jednoduchá na prípravu a vďaka párkom aj veľmi chutná. Ak hľadáte overený recept na rýchly obed či večeru, tento tradičný variant určite nesklame.
Zámerne neuvádzame presnú hmotnosť ingrediencií, pretože niektorí túto polievku milujú skôr hustejšiu a niektorí skôr redšiu. Takže je v podstate na vás, koľko zemiakov do polievky pridáte a rovnako aj koľko párkov. Poďme si ju teda uvariť.
Ingrediencie:
- párky
- zemiaky
- hladkú múku
- masť alebo olej
- soľ a čierne korenie
- petržlenovú vňať
- pečivo (nemusí byť)
Postup prípravy frankfurtskej polievky
Zemiaky (cca 3 stredné) si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou (cca 2 litre) a necháme variť. Medzitým si na panvicu dáme masť, nakrájame párky (môže byť aj párková klobáska) a opražíme ich na panvici. Keď budú opečené z oboch strán, tak ich z panvice povyberáme a na výpeku si spravíme zápražku.
Do výpeku pridáme približne 2 až 3 lyžice hladkej múky a necháme ju chvíľku „popražiť“. Po chvíľke pridáme vodu (cca 3 dcl) a miešame dovtedy, kým zápražka nezhustne. Zápražku pridávame postupne k zemiakom (ak ste spravili veľa zápražky, nemusíte ju pridať úplne všetku). Následne pridáme aj opečené párky, osolíme, okoreníme a necháme chvíľku povariť, aby sa spojili všetky chute.
Niektorí do polievky pridávajú aj mletú papriku, aby mala polievka krajšiu farbu a lepšiu chuť. No ak vám párky pustia dostatok šťavy, tak papriku pridávať vôbec nemusíte. Po dovarení polievku podávame posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a s pečivom.
Čo podávať k frankfurtskej polievke?
Frankfurtská polievka je výdatná sama o sebe, no skvele sa k nej hodí aj čerstvé pečivo – ideálne chlieb s chrumkavou kôrkou, grahamové rožky či slané žemle. V niektorých domácnostiach sa servíruje aj s kúskom masla alebo kyslou uhorkou ako osviežujúcim doplnkom. Ak chcete polievku podávať ako hlavné jedlo, doplňte ju o jednoduchý šalát z čerstvej zeleniny.
Ako frankfurtskú polievku skladovať?
Polievku môžete skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe 2 až 3 dni. Pri zohrievaní je vhodné ju premiešať, pretože zápražka má tendenciu sadnúť na dno. Ak sa vám zdá po vychladnutí príliš hustá, stačí pridať trochu vody alebo vývaru.
Tipy na obmenu receptu:
Namiesto klasických párkov použite pikantné párky alebo kvalitnú párkovú klobásu – polievka získa výraznejšiu chuť.
Pre krémovejšiu konzistenciu môžete časť uvarených zemiakov rozmixovať priamo v polievke.
Ak obľubujete zeleninu, pridajte ku zemiakom aj mrkvu alebo mladý hrášok – polievka bude výživnejšia a farebnejšia.
Smotanovú verziu dosiahnete pridaním trochy sladkej smotany ku koncu varenia.
Ak chcete bezmäsitú verziu, vynechajte párky a zápražku pripravte na masle s cibuľkou – získate chutný zemiakový základ.
Zaujímavosť na záver
Vedeli ste, že frankfurtské párky, ktoré dali polievke meno, sa v Nemecku tradične podávajú len zľahka ohriate vo vode a nikdy sa nepečú? Na Slovensku sa však ich opekanie stalo neodmysliteľnou súčasťou tejto domácej klasiky.
Aktualizovaný článok: 03.05.2025