Asi veľmi dobre poznáme tie dní, keď chladnička zíva prázdnotou a my nevieme, čo by sme si uvarili na obed alebo na večeru. Hľadáme jednoduché jedlá s malým množstvom ingrediencií, ktoré sú pripravené v priebehu niekoľkých minút. Takou pochúťkou sú cestoviny aglio olio pochádzajúce z talianskej kuchyne. Ak máte doma zásoby cestovín, tak večeru alebo obed máte vyriešený v priebehu 5 až 10 minút (závisí od toho, ako dlho sa cestoviny varia).
Základ týchto cestovín tvorí kvalitný olivový olej, aromatický cesnak a chutný parmezán. V mierne štipľavej verzii aj čili alebo peperoncino. Tento pokrm je taký chutný, že si ho určite zamilujete a budete si ho pripravovať oveľa častejšie.
Na aglio olio budete potrebovať (cca 2 porcie):
- 250 g špagiet
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ a čierne korenie
- peperoncini alebo sušenú čili papričku (môžete aj vynechať)
- kvalitný olivový olej
- petržlenovú vňať
- parmezán
Do hrnca nalejeme vodu a necháme ju zovrieť. Hneď, ako začne vrieť, pridáme do nej trochu soli, premiešame a vhodíme do nej cestoviny. Špagety varíme za občasného miešania dovtedy, kým nebudú al dente alebo podľa vašich preferencií.
Kým sa nám budú cestoviny variť, tak si ošúpeme cesnak a nakrájame ho na tenké plátky. Na panvicu si dáme približne 5 polievkových lyžíc oleja a nakrájané plátky cesnaku. Ak máte po ruke peperoncini, tak ich nakrájajte na menšie kúsky (pre menej pálivú verziu odstráňte z vnútra zrniečka) a ak nie, tak si pokojne vystačíte aj s čili, ktoré je rovnako pálivé. Čili pridajte do panvice. Ak nie ste moc na čili a na jeho štipľavú chuť, tak ho nahraďte sušenými paradajkami – aj táto verzia je famózna!
Cesnak ani čili nepečieme, len pomaly ohrievame, aby olivový olej nasiakol cesnakovú vôňu a mierne pikantnú chuť. Cestoviny po dovarení precedíme a zmiešame s vytvorenou „omáčkou“. Ak sa vám zdajú cestoviny príliš suché, tak pridajte olivový olej. Na záver cestoviny posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.
10 komentárov
JAN KOMADA
24.06.2021 12:56Mňam špagety robievam často
Elena Švachová
10.04.2021 23:35Špagety u nás fičia,ale priznám sa,takéto som ešte nerobila...ale zaujali ma :-)
Pavlína Vaksmundská
10.04.2021 16:10Milujeme špagety na všetky spôsoby. Takéto podobné robievam. Pridám ešte olivy a kapary .. Mňamka :-)
Mária Chromíková
10.04.2021 14:15Talianska kuchyňa - jednoduché ,zdravé ,chutné.
Zdenka Sabanošová
10.04.2021 13:02Jednoduché a chutné
Ľubica Šťastná
10.04.2021 07:08Výborné a jednoduché! Radi pripravujeme i v podobných variantách.
Patrik Podmanický
09.04.2021 16:01Mám rád špagety na rôzne spôsoby, ale je to iba taká chuťovka. Jednoducho sa mi to zdá hladné.
Katarína Konečná
09.04.2021 15:25robievam, ale nie často, lebo môj manžel je za chvíľu hladný
Daniela Bieliková
09.04.2021 13:26Špagety na tento spôsob robím často, sú veľmi chutné, pridám aj čerstvé bylinky, napr oregano, bazalku
Helena Vojteková
09.04.2021 11:58V jednoduchosti je krása a chuť :-) ale aj tak sa obávam, že u nás by to úplne nestačilo, aspoň kúsok rajčiny sa mi tam pýta, buď čerstvá cherry nakrájaná alebo oblanžírovaná, nakrájaná paradajka, pripravená vrámci omáčky :-)