Asi veľmi dobre poznáme tie dní, keď chladnička zíva prázdnotou a my nevieme, čo by sme si uvarili na obed alebo na večeru. Hľadáme jednoduché jedlá s malým množstvom ingrediencií, ktoré sú pripravené v priebehu niekoľkých minút. Takou pochúťkou sú cestoviny aglio olio pochádzajúce z talianskej kuchyne. Ak máte doma zásoby cestovín, tak večeru alebo obed máte vyriešený v priebehu 5 až 10 minút (závisí od toho, ako dlho sa cestoviny varia).
Základ týchto cestovín tvorí kvalitný olivový olej, aromatický cesnak a chutný parmezán. V mierne štipľavej verzii aj čili alebo peperoncino. Tento pokrm je taký chutný, že si ho určite zamilujete a budete si ho pripravovať oveľa častejšie.
Na aglio olio budete potrebovať (cca 2 porcie):
- 250 g špagiet
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ a čierne korenie
- peperoncini alebo sušenú čili papričku (môžete aj vynechať)
- kvalitný olivový olej
- petržlenovú vňať
- parmezán
Do hrnca nalejeme vodu a necháme ju zovrieť. Hneď, ako začne vrieť, pridáme do nej trochu soli, premiešame a vhodíme do nej cestoviny. Špagety varíme za občasného miešania dovtedy, kým nebudú al dente alebo podľa vašich preferencií.
Kým sa nám budú cestoviny variť, tak si ošúpeme cesnak a nakrájame ho na tenké plátky. Na panvicu si dáme približne 5 polievkových lyžíc oleja a nakrájané plátky cesnaku. Ak máte po ruke peperoncini, tak ich nakrájajte na menšie kúsky (pre menej pálivú verziu odstráňte z vnútra zrniečka) a ak nie, tak si pokojne vystačíte aj s čili, ktoré je rovnako pálivé. Čili pridajte do panvice. Ak nie ste moc na čili a na jeho štipľavú chuť, tak ho nahraďte sušenými paradajkami – aj táto verzia je famózna!
Cesnak ani čili nepečieme, len pomaly ohrievame, aby olivový olej nasiakol cesnakovú vôňu a mierne pikantnú chuť. Cestoviny po dovarení precedíme a zmiešame s vytvorenou „omáčkou“. Ak sa vám zdajú cestoviny príliš suché, tak pridajte olivový olej. Na záver cestoviny posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.