Fantastické špagety aglio olio: Super jednoduché a super rýchle

Asi veľmi dobre poznáme tie dní, keď chladnička zíva prázdnotou a my nevieme, čo by sme si uvarili na obed alebo na večeru. Hľadáme jednoduché jedlá s malým množstvom ingrediencií, ktoré sú pripravené v priebehu niekoľkých minút. Takou pochúťkou sú cestoviny aglio olio pochádzajúce z talianskej kuchyne. Ak máte doma zásoby cestovín, tak večeru alebo obed máte vyriešený v priebehu 5 až 10 minút (závisí od toho, ako dlho sa cestoviny varia).

Základ týchto cestovín tvorí kvalitný olivový olej, aromatický cesnak a chutný parmezán. V mierne štipľavej verzii aj čili alebo peperoncino. Tento pokrm je taký chutný, že si ho určite zamilujete a budete si ho pripravovať oveľa častejšie.

aglio olio e peperoncino

Zdroj: Shutterstock®

Na aglio olio budete potrebovať (cca 2 porcie):

  • 250 g špagiet
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ a čierne korenie
  • peperoncini alebo sušenú čili papričku (môžete aj vynechať)
  • kvalitný olivový olej
  • petržlenovú vňať
  • parmezán

Do hrnca nalejeme vodu a necháme ju zovrieť. Hneď, ako začne vrieť, pridáme do nej trochu soli, premiešame a vhodíme do nej cestoviny. Špagety varíme za občasného miešania dovtedy, kým nebudú al dente alebo podľa vašich preferencií.

Kým sa nám budú cestoviny variť, tak si ošúpeme cesnak a nakrájame ho na tenké plátky. Na panvicu si dáme približne 5 polievkových lyžíc oleja a nakrájané plátky cesnaku. Ak máte po ruke peperoncini, tak ich nakrájajte na menšie kúsky (pre menej pálivú verziu odstráňte z vnútra zrniečka) a ak nie, tak si pokojne vystačíte aj s čili, ktoré je rovnako pálivé. Čili pridajte do panvice. Ak nie ste moc na čili a na jeho štipľavú chuť, tak ho nahraďte sušenými paradajkami – aj táto verzia je famózna!

Cesnak ani čili nepečieme, len pomaly ohrievame, aby olivový olej nasiakol cesnakovú vôňu a mierne pikantnú chuť. Cestoviny po dovarení precedíme a zmiešame s vytvorenou „omáčkou“. Ak sa vám zdajú cestoviny príliš suché, tak pridajte olivový olej. Na záver cestoviny posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a parmezánom.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Helena Vojteková

Helena Vojteková

09.04.2021 11:58

V jednoduchosti je krása a chuť :-) ale aj tak sa obávam, že u nás by to úplne nestačilo, aspoň kúsok rajčiny sa mi tam pýta, buď čerstvá cherry nakrájaná alebo oblanžírovaná, nakrájaná paradajka, pripravená vrámci omáčky :-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

09.04.2021 13:26

Špagety na tento spôsob robím často, sú veľmi chutné, pridám aj čerstvé bylinky, napr oregano, bazalku

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

09.04.2021 15:25

robievam, ale nie často, lebo môj manžel je za chvíľu hladný

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

09.04.2021 16:01

Mám rád špagety na rôzne spôsoby, ale je to iba taká chuťovka. Jednoducho sa mi to zdá hladné.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.04.2021 07:08

Výborné a jednoduché! Radi pripravujeme i v podobných variantách.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

10.04.2021 13:02

Jednoduché a chutné

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

10.04.2021 14:15

Talianska kuchyňa - jednoduché ,zdravé ,chutné.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.04.2021 16:10

Milujeme špagety na všetky spôsoby. Takéto podobné robievam. Pridám ešte olivy a kapary .. Mňamka :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.04.2021 23:35

Špagety u nás fičia,ale priznám sa,takéto som ešte nerobila...ale zaujali ma :-)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.06.2021 12:56

Mňam špagety robievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.