Doposiaľ nie úplne každý podľahol chuti avokádu. Tá je totižto špecifická, vďaka čomu má aj svojich odporcov, a to aj napriek tomu, že avokádo patrí k zdravým druhom ovocia. Áno, aj keď ho mnohí považujú za zeleninu, ide skutočne o ovocie. A dokonca o ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a prospešných tukov.
Avokádo je navyše označované aj ako superpotravina, ktorá nášmu telu dodáva dostatok energie a zároveň pomáha aj znižovať zlý cholesterol v krvi. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny tiež avokádo podporuje trávenie a pomáha aj pri chudnutí. Ak mu prídete na chuť, tak sa oplatí vyskúšať nejaké zdravé recepty z avokáda, ako napríklad čokoládový puding z avokáda alebo avokádové košíčky s vajíčkom. Skvelá je aj avokádová polievka, tak si ju poďte spolu s nami pripraviť.
Na avokádovú polievku potrebujeme:
- 1 veľké avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml kokosového mlieka
- šťavu z citróna
- soľ a čierne korenie
Do hrnca si nalejeme vývar a privedieme ho do varu. V prípade, že sa vám nezvýšil vývar, tak si môžete vo vode rozpustiť bujón. K vývaru prilejeme kokosové mlieko a varíme do zovretia.
Medzitým si očistíme avokádo a nakrájame ho na menšie kúsky. Avokádo pridáme do hrnca (zopár kúskov si môžete odložiť aj na záverečné dozdobenie polievky) s vývarom a kokosovým mliekom a varíme dovtedy, kým avokádo úplne nezmäkne a nepustí farbu. Môže to trvať približne 5 až 10 minút. Počas varenia pridáme do polievky pretlačený strúčik cesnaku a podľa chuti osolíme a okoreníme – radšej menej. Soľ aj korenie môžete pridať na záver na doladenie chuti polievky. Na záver, samozrejme, pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Keď bude avokádo mäkké a polievka bude mať krásnu zelenú farbu, tak ju vymixujeme ponorným mixérom. Polievku podávame s krutónikmi, poprípade s kukuricou, kúskami avokáda, vajíčkom uvareným natvrdo – podľa chuti.