Fantastické a lahodné Marlenka guličky: TOP recept, pre všetky gazdinky

Blíži sa čas vianočný, čo znamená, že sa mnohými domácnosťami začne pomaly šíriť prenikavá vôňa čerstvo upečených medovníkov, medových plátov a iných zákuskov, na ktorých si radi pochutnávame. Niekde si vystačia s jedným zákuskom, no niektoré gazdinky to občas preháňajú a upečú hneď niekoľko druhov koláčov len pre to, aby bolo dosť na celé sviatky. Medovníčky, kokosové pusinky, linecké pečivo, punčové guľky – to je len zlomok tradičných vianočných zákuskov, ktoré sú neodolateľné!

Áno, Vianoce sú o hodovaní, ale nie vždy to treba preháňať! Ak patríte k tým, ktorí nedajú dopustiť na lahodnú chuť Marlenky, tak v tom prípade dozaista neodoláte marlenkovým guľkám. Ich medová chuť je doslova potešením a explóziou pre chuťové poháriky. Pevne veríme, že Marlenka guličky si obľúbite aj mimo Vianoc!

Odporúčame: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?

Na marlenka guličky potrebujeme:

  • 240 g medových plátov (domáce alebo kúpne)
  • 100 g vlašských orechov
  • ½ plechovky uvareného zahusteného sladeného mlieka (Salko)
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 lyžicu kvalitného medu (môžete použiť aj medovicový med)

Postup prípravy guličiek:

  1. Začnite tým, že si uvaríte Salko. Vložte ho do hrnca (zatvorené), zalejte vodou a varte približne 2 hodiny. Po dvoch hodinách odstavte a nechajte vychladnúť.
  2. Hotové medové pláty, či už kúpne alebo domáce, podrvíme a následne vložíme do mixéra, aby sme ich rozmixovali najemno.
  3. Vlašské orechy si pomelieme a zmiešame ich s pomixovanými medovými plátmi. Približne 2 lyžice hotovej zmesi odložíme nabok – použijeme ich na obaľovanie hotových guliek.
  4. K zvyšnej zmesi pridáme polovicu uvareného Salka, maslo a med. Všetko spolu premiešame – dosiahneme mierne lepkavú konzistenciu, z ktorej sa budú skvelo tvarovať guľky. Cesto však najskôr odložíme do chladničky a necháme ho aspoň 15 minút chladiť.
  5. Následne si z cesta trochu odtrhneme a vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v odloženej sypkej zmesi. Môžete však aj trochu experimentovať a hotové guličky obaliť napríklad v kokose alebo čokoláde. Síce to už nebudú pravé marlenka guličky, ale stále budú dokonalo chutné.

V prípade, že guličky nezmiznú zo stola hneď (čomu neveríme), tak ich skladujte v chladničke.

Tip: Zabaľte guličky do vkusnej krabičky a podarujte ich niekomu, na kom vám záleží alebo niekomu, komu chcete spraviť radosť, a to len tak.  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Janka Komadova

Janka Komadova

17.11.2022 19:37

Mnamkýýý robievam často

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.11.2022 22:43

Guľky robievam orechové, aj gaštanové, skúsim aj marlenkové :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.