Fantastické a lahodné Marlenka guličky: TOP recept pre všetky gazdinky

Lahodné Marlenka guličky na vianočný stôl

Blíži sa čas vianočný, čo znamená, že sa mnohými domácnosťami začne pomaly šíriť prenikavá vôňa čerstvo upečených medovníkov, medových plátov a iných zákuskov, na ktorých si radi pochutnávame. 

Niekde si vystačia s jedným zákuskom, no niektoré gazdinky to občas preháňajú a upečú hneď niekoľko druhov koláčov len pre to, aby bolo dosť na celé sviatky. Medovníčky, kokosové pusinky, linecké pečivo, punčové guľky – to je len zlomok tradičných vianočných zákuskov, ktoré sú neodolateľné!

Reklama

Áno, Vianoce sú o hodovaní, ale nie vždy to treba preháňať! Ak patríte k tým, ktorí nedajú dopustiť na lahodnú chuť Marlenky, tak v tom prípade dozaista neodoláte marlenkovým guľkám. Ich medová chuť je doslova potešením a explóziou pre chuťové poháriky. Pevne veríme, že Marlenka guličky si obľúbite aj mimo Vianoc!

Ingrediencie na Marlenka guličky potrebujeme:

  • 240 g medových plátov (domáce alebo kúpne)
  • 100 g vlašských orechov
  • ½ plechovky uvareného zahusteného sladeného mlieka (Salko)
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 lyžicu kvalitného medu (môžete použiť aj medovicový med)

marlenkové guľky
Depositphotos

Postup prípravy guličiek:

  1. Začnite tým, že si uvaríte Salko. Vložte ho do hrnca (zatvorené), zalejte vodou a varte približne 2 hodiny. Po dvoch hodinách odstavte a nechajte vychladnúť.
  2. Hotové medové pláty, či už kúpne alebo domáce, podrvíme a následne vložíme do mixéra, aby sme ich rozmixovali najemno.
  3. Vlašské orechy si pomelieme a zmiešame ich s pomixovanými medovými plátmi. Približne 2 lyžice hotovej zmesi odložíme nabok – použijeme ich na obaľovanie hotových guliek.
  4. K zvyšnej zmesi pridáme polovicu uvareného Salka, maslo a med. Všetko spolu premiešame – dosiahneme mierne lepkavú konzistenciu, z ktorej sa budú skvelo tvarovať guľky. Cesto však najskôr odložíme do chladničky a necháme ho aspoň 15 minút chladiť.
  5. Následne si z cesta trochu odtrhneme a vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v odloženej sypkej zmesi. Môžete však aj trochu experimentovať a hotové guličky obaliť napríklad v kokose alebo čokoláde. Síce to už nebudú pravé Marlenka guličky, ale stále budú dokonalo chutné.

Tip: Zabaľte guličky do vkusnej krabičky a podarujte ich niekomu, na kom vám záleží alebo niekomu, komu chcete spraviť radosť, a to len tak.  

Reklama

Ako ich krásne podávať

Marlenka guľky dokážu zaujať nielen chuťou, ale aj vizuálne. Najjednoduchším spôsobom je vložiť ich do papierových košíčkov na pralinky – každý si tak môže zobrať svoju porciu bez toho, aby sa dezerty zbytočne otláčali. Môžete ich vyskladať do tvaru vianočného stromčeka, s pridaním vetvičiek rozmarínu a sušených brusníc ako ozdoby.

Ak pripravujete guľky ako darček, výborne vyniknú v priehľadnej krabičke previazanou stuhou alebo v menšej sklenenej nádobe s vianočnou etiketou. Takto zabalené potešia aj ako pozornosť pre susedov, kolegov či učiteľky v škole.

Ako skladovať Marlenka guľky a ako dlho vydržia

Marlenka guľky je ideálne skladovať v chladničke v uzatvorenej nádobe, aby si zachovali svoju jemnosť, chuť a vôňu. V takýchto podmienkach vydržia čerstvé približne 7 až 10 dní. Ak ich plánujete pripravovať vopred, bez obáv ich môžete aj zamraziť – zamrznuté guľky vydržia aj mesiac a po rozmrazení si zachovajú výbornú konzistenciu aj chuť. Pred podávaním ich nechajte niekoľko hodín pri izbovej teplote, aby zmäkli a plne vynikli ich medové tóny.

Tipy na rôzne obalenie a variácie

Chrumkavý kokosový závoj
Ak máte radi exotickú chuť kokosu, skúste hotové guľky obaliť v jemne strúhanom kokose. Okrem chutného kontrastu dodá guľkám krásny snehový vzhľad – ideálny na sviatočný stôl.

Orieškový kabátik s vôňou Vianoc
Rozomleté lieskovce, mandle či pistácie dodajú guľkám nielen výnimočnú chuť, ale aj luxusnejší vzhľad. Pre ešte slávnostnejší efekt môžete pridať štipku mletej škorice alebo perníkového korenia.

Kakaová alebo čokoládová verzia
Ak túžite po intenzívnejšom čokoládovom zážitku, obalte guľky v kvalitnom holandskom kakau alebo ich krátko namočte do roztopenej horkej čokolády. Môžete ich dozdobiť aj zlatými alebo striebornými cukrovými perličkami.

Reklama

Sladká bodka na záver

Vianočné recepty nemusia byť vždy náročné, aby priniesli radosť. Marlenka guľky sú dôkazom, že aj z jednoduchých surovín možno vytvoriť dezert, ktorý pohladí dušu a očarí každého hosťa. Či už ich pripravíte ako milé pohostenie na sviatočný stôl, alebo ako jedlý darček, určite nezostanú bez povšimnutia. Vôňa medu, jemnosť Salka a chrumkavosť orieškov – to všetko ukryté v jednej malej, no nezabudnuteľnej guličke.

Aktualizovaný článok: 17.11.2025

3/5 - 3 hlasov

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.11.2022 22:43

Guľky robievam orechové, aj gaštanové, skúsim aj marlenkové :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

17.11.2022 19:37

Mnamkýýý robievam často

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE