Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň

Zazreli ste už v obchode cestoviny „bucatini“ a premýšľali ste, do akého pokrmu sa hodia? Na pohľad možno vyzerajú ako naše špagety, avšak sú typické skôr pre taliansku kuchyňu. Navyše sú hrubšie, majú priemer približne 3 mm a rovnako majú otvor po celej dĺžke. Ich názov, samozrejme, pochádza z talianskeho buco, čo v preklade znamená „diera“. A práve z týchto cestovín si môžete spraviť túto jednoduchú večeru alebo obed.

Bucatini s paradajkovou omáčkou – čo je kľúčom k maximálnej chuti? Omáčka sa pečie v rúre, aby sa skoncentrovala jej bohatá paradajková chuť s malým prídavkom masla. Ich príprava si vyžaduje menej ako hodinu a menej ako 10 ingrediencií. Neváhajte a vyskúšajte aj niečo iné, než len špagety carbonara.

omáčka na cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu budete potrebovať (4 porcie):

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovku drvených paradajok
  • 1 lyžičku rybacej omáčky (fish sauce)
  • 6 lyžíc nesoleného masla
  • bucatini cestoviny
  • strúhaný parmezán
  • kóšer soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvú bazalku (voliteľné)

Rúru si dáme vyhriať na 190 °C. V panvici vhodnej aj do rúry si rozohrejeme olej, na ktorom opečieme cesnak. Pečieme asi 2 minúty, kým úplne nerozvonia. K cesnaku pridáme paradajky a necháme za občasného premiešavania variť asi 3 minúty. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Stiahneme zo sporáka a do omáčky zamiešame rybaciu omáčku. Pridáme maslo, vložíme do rúry a pečieme približne 40 minút. Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, tak omáčku následne preložte do zapekacej nádoby vhodnej do rúry.

Medzitým si do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Osolíme a uvaríme cestoviny bucatini podľa návodu na obale. Po uvarení z cestovín odoberieme za hrnček vody a zvyšok zlejeme. Omáčku vytiahneme z rúry, pridáme do nej cestoviny a podľa potreby aj vodu z uvarených cestovín, ktorú sme si odložili stranou. Hotové cestoviny naservírujeme na tanier, posypeme dávkou parmezánu a dozdobíme čerstvou bazalkou. Prajeme dobrú chuť!

Tip: Neváhajte do cestovín pridať aj opečenú pancettu či našu tradičnú slaninku.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.02.2022 10:37

mám doma iba špagety, musím sa poobzerať v obchode po Bucatini a určite vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

11.03.2022 08:19

Určite bude táto omáčka chutná aj so špagetami :)

JAN KOMADA

JAN KOMADA

21.02.2022 14:40

Cestoviny máme radi robievame často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.