Zazreli ste už v obchode cestoviny „bucatini“ a premýšľali ste, do akého pokrmu sa hodia? Na pohľad možno vyzerajú ako naše špagety, avšak sú typické skôr pre taliansku kuchyňu. Navyše sú hrubšie, majú priemer približne 3 mm a rovnako majú otvor po celej dĺžke. Ich názov, samozrejme, pochádza z talianskeho buco, čo v preklade znamená „diera“. A práve z týchto cestovín si môžete spraviť túto jednoduchú večeru alebo obed.
Bucatini s paradajkovou omáčkou – čo je kľúčom k maximálnej chuti? Omáčka sa pečie v rúre, aby sa skoncentrovala jej bohatá paradajková chuť s malým prídavkom masla. Ich príprava si vyžaduje menej ako hodinu a menej ako 10 ingrediencií. Neváhajte a vyskúšajte aj niečo iné, než len špagety carbonara.
Na prípravu budete potrebovať (4 porcie):
- 1 lyžicu olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 plechovku drvených paradajok
- 1 lyžičku rybacej omáčky (fish sauce)
- 6 lyžíc nesoleného masla
- bucatini cestoviny
- strúhaný parmezán
- kóšer soľ a mleté čierne korenie
- čerstvú bazalku (voliteľné)
Rúru si dáme vyhriať na 190 °C. V panvici vhodnej aj do rúry si rozohrejeme olej, na ktorom opečieme cesnak. Pečieme asi 2 minúty, kým úplne nerozvonia. K cesnaku pridáme paradajky a necháme za občasného premiešavania variť asi 3 minúty. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Stiahneme zo sporáka a do omáčky zamiešame rybaciu omáčku. Pridáme maslo, vložíme do rúry a pečieme približne 40 minút. Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, tak omáčku následne preložte do zapekacej nádoby vhodnej do rúry.
Medzitým si do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Osolíme a uvaríme cestoviny bucatini podľa návodu na obale. Po uvarení z cestovín odoberieme za hrnček vody a zvyšok zlejeme. Omáčku vytiahneme z rúry, pridáme do nej cestoviny a podľa potreby aj vodu z uvarených cestovín, ktorú sme si odložili stranou. Hotové cestoviny naservírujeme na tanier, posypeme dávkou parmezánu a dozdobíme čerstvou bazalkou. Prajeme dobrú chuť!
Tip: Neváhajte do cestovín pridať aj opečenú pancettu či našu tradičnú slaninku.