Osviežte si horúce slnečné dni letnými polievkami. V našej tradičnej kuchyni síce nemávajú svoje dlhoročné miesto, no za vyskúšanie minimálne stoja. Nezaberú vám totiž veľa času na prípravu, nemusíte vystávať ani pri zapnutom sporáku a napriek tomu vás zasýtia a ešte aj potešia chuťové poháriky. V polievkach, ktoré sme si pre vás na dnes pripravili, leto dokonale pocítite. Sú osviežujúce, hrajú farbami a ako bonus vám do tela vnesú poriadnu dávku vitamínov.
Odporúčame: Rýchly grankový koláč: Pochutí si na ňom každý milovník kakaa
Zelené gazpacho
Ingrediencie: žltý melón, uhorky, cibuľa, avokádo, cesnak, limetková šťava, balzamikový ocot (biely), soľ, čierne korenie, vetvička koriandru, chilli paprička, červená paprika na ozdobu
Postup: Všetko spolu dôkladne rozmixujeme, ochutíme soľou a korením, ozdobíme koriandrom, prípadne tiež kúskami melóna a červenej papriky, dáme vychladiť a tak podávame.
Letná ovocná polievka
Ingrediencie: jahody, ananás, mango, čučoriedky, borovnice, mäta, citrónová a pomarančová kôra, cukor, limetková šťava, strúhaný zázvor
Postup: Nakrájané ovocie zalejte vodou, pridajte strúhanú kôru a chvíľku povarte. Ovocný vývar dochuťte cukrom, limetkovou šťavou a zázvorom. Nechajte ešte chvíľku prevrieť, dajte vychladiť a podávajte ozdobené mätou.
Pozri aj: Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté
Jahodový krém
Ingrediencie: jahody, pomarančová šťava, smotana na šľahanie, vanilínový cukor, čerstvá mäta
Postup: Umyté a očistené jahody rozmixujeme spolu s pomarančovou šťavou. Pridáme šľahačkovú smotanu ochutenú cukrom a čerstvou mätou, premiešame s jahodovou zmesou a podávame.
Tarator – studená bulharská polievka
Ingrediencie: uhorky, biely jogurt, olivový olej, cesnak, drvené vlašské orechy (2-3 lyžice), čerstvý kôpor, soľ
Postup: Uhorky nakrájajte nadrobno, prípadne nastrúhajte, zmiešajte s jogurtom. Ochuťte prelisovaným cesnakom, kôprom, soľou a pridajte tiež orechy. Tarator dajte vychladiť a podávajte studený. Pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
Studená polievka z červenej repy
Ingrediencie: cvikla, zemiaky, zeleninový vývar, nastrúhaná uhorka, biely jogurt, citrónová šťava, soľ, biele korenie, pažítka, malý kúsok čerstvého chrenu,
Postup: Nakrájanú cviklu a zemiaky zalejte vývarom a uvarte do mäkka. Rozmixujte, pridajte uhorku a biely jogurt. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou, chrenom a korením. Podávajte studené.