TOP letné polievky – skúsiš jahodovú či cviklovú?

Osviežte si horúce slnečné dni letnými polievkami. V našej tradičnej kuchyni síce nemávajú svoje dlhoročné miesto, no za vyskúšanie minimálne stoja. Nezaberú vám totiž veľa času na prípravu, nemusíte vystávať ani pri zapnutom sporáku a napriek tomu vás zasýtia a ešte aj potešia chuťové poháriky. V polievkach, ktoré sme si pre vás na dnes pripravili, leto dokonale pocítite. Sú osviežujúce, hrajú farbami a ako bonus vám do tela vnesú poriadnu dávku vitamínov. 

Odporúčame: Rýchly grankový koláč: Pochutí si na ňom každý milovník kakaa

zelená gazpacho

Zdroj: Shutterstock®

Zelené gazpacho

Ingrediencie: žltý melón, uhorky, cibuľa, avokádo, cesnak, limetková šťava, balzamikový ocot (biely), soľ, čierne korenie, vetvička koriandru, chilli paprička, červená paprika na ozdobu

Postup: Všetko spolu dôkladne rozmixujeme, ochutíme soľou a korením, ozdobíme koriandrom, prípadne tiež kúskami melóna a červenej papriky, dáme vychladiť a tak podávame.

ovocná polievka

Zdroj: Shutterstock®

Letná ovocná polievka

Ingrediencie: jahody, ananás, mango, čučoriedky, borovnice, mäta, citrónová a pomarančová kôra, cukor, limetková šťava, strúhaný zázvor

Postup: Nakrájané ovocie zalejte vodou, pridajte strúhanú kôru a chvíľku povarte. Ovocný vývar dochuťte cukrom, limetkovou šťavou a zázvorom. Nechajte ešte chvíľku prevrieť, dajte vychladiť a podávajte ozdobené mätou.

Pozri aj: Domáce šišky z bieleho jogurtu: Lahodnejšie než klasické kysnuté

jahodový krém

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový krém

Ingrediencie: jahody, pomarančová šťava, smotana na šľahanie, vanilínový cukor, čerstvá mäta

Postup: Umyté a očistené jahody rozmixujeme spolu s pomarančovou šťavou. Pridáme šľahačkovú smotanu ochutenú cukrom a čerstvou mätou, premiešame s jahodovou zmesou a podávame.

Pozri aj: Lahodná lososová nátierka pre každého labužníka

tarator

Zdroj: Shutterstock®

Tarator – studená bulharská polievka

Ingrediencie: uhorky, biely jogurt, olivový olej, cesnak, drvené vlašské orechy (2-3 lyžice), čerstvý kôpor, soľ

Postup: Uhorky nakrájajte nadrobno, prípadne nastrúhajte, zmiešajte s jogurtom. Ochuťte prelisovaným cesnakom, kôprom, soľou a pridajte tiež orechy. Tarator dajte vychladiť a podávajte studený. Pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.

polievka z cvikly

Zdroj: Shutterstock®

Studená polievka z červenej repy

Ingrediencie: cvikla, zemiaky, zeleninový vývar, nastrúhaná uhorka, biely jogurt, citrónová šťava, soľ, biele korenie, pažítka, malý kúsok čerstvého chrenu,

Postup: Nakrájanú cviklu a zemiaky zalejte vývarom a uvarte do mäkka. Rozmixujte, pridajte uhorku a biely jogurt. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou, chrenom a korením. Podávajte studené. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Libuše Šumná

Libuše Šumná

28.07.2014 14:28

zelené gaspacho vypadá pěkně i když nezvykle, nevím jestli by mě to nedonutilo běhat

Vaše meno:

Jana Fuchsová

Jana Fuchsová

01.08.2014 21:43

pre nás dosť neobvyklé studené polievky, ale na leto super. skúsim pripraviť rodinke.

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

07.08.2014 17:39

ja sa naopak polievkam v letnom období vyhýbam

Vaše meno:

Beata Mintalova

Beata Mintalova

09.04.2015 10:04

v lete su letne polievky super osviežia cele telo

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 10:48

mám rada ľahké polievky

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.