Niektoré veci v živote sú jednoducho neodolateľné: čerstvé pečivo, dozreté ovocie, slnko na pleciach … a šalát, ktorý je fakt chutný. Existuje totiž šalát, po ktorom nebudete túžiť po extra bagete alebo po zákusku. Volá sa panzanella a je to priam gurmánsky manifest každého leta.
Keď do neho primiešate čerešne, uhorky, reďkovky, bylinky a burratu, vytvoríte šalát, ktorý chutí perfektne a hodí sa aj na letný piknik, grilovačku alebo víkendový brunch.
Čo je to vlastne panzanella?
Panzanella pochádza z Toskánska a pôvodne to bol recept chudobných - teda spôsob, ako využiť starý chlieb. V kombinácii so šťavnatými paradajkami a olivovým olejom však vzniklo niečo výnimočné.
V súčasnosti existuje množstvo variácií a my si dnes predstavíme takú, čo spája sviežosť jari, sladkosť leta a taliansku harmóniu v jednej miske. Je to kombinácia ovocia, zeleniny a syra. Čo viac si priať?
Tento recept je skvelý aj pre zdravie! Čerešne sú skvelým zdrojom vitamínu C, draslíka a antioxidantov. Ich konzumácia je spájaná s nižším rizikom zápalov a lepším spánkom, keďže obsahujú prirodzený melatonín. Sumak, hoci menej známy, je tradičné stredovýchodné korenie s príjemnou citrusovou chuťou.
Obsahuje polyfenoly a má protizápalové účinky. Kombinácia ovocia a zeleniny v jednom jedle totiž podporuje rozmanitosť mikroživín a pomáha lepšiemu tráveniu.
Recept na panzanellu s čerešňami a burratou
Ingrediencie (2-4 porcie):
- 2 krajce kváskového chleba (nakrájané na kocky cca 2,5 cm)
- 1 pl olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (najemno nasekané)
- 1 čl sumaku (kyslasté korenie, nájdete v ázijských potravinách - alebo ho vynechajte)
- 1 a 1/2 hrnčeka čerešní, rozpolených a odkôstkovaných
- 1 hrnček tenko nakrájaných uhoriek
- 1/2 hrnčeka nakrájaných reďkoviek
- 1 a 1/4 hrnčeka cherry paradajok, prekrojených
- 1 malá šalotka, nakrájaná na tenké prúžky
- 1/4 hrnčeka nasekanej bazalky
- 1 a 1/2 pl nasekanej mäty
- 100-150 g burraty (alebo mozzarelly)
- Voliteľné: štipka aleppo korenia alebo čili vločiek
Dressing:
- 2 a 1/2 pl šampanského octu (alebo bieleho vínneho octu)
- 2 a 1/2 pl olivového oleja
- 1/2 čl dijonskej horčice
- 1/2 čl pikantného medu (alebo obyčajného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Rúru predhrejte na 190 °C. Na plech vystlaný papierom na pečenie rozložte chlieb, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte nasekaný cesnak a sumak, premiešajte rukou a pečte asi 10 minút, kým nebude chrumkavý a jemne zlatý.
- Vo veľkej mise zmiešajte čerešne, uhorky, reďkovky, paradajky, šalotku, bazalku a mätu. Pridajte opečený chlieb a všetko spolu opatrne premiešajte.
- V malej miske (alebo v zaváraninovom pohári) zmiešajte ocot, olivový olej, horčicu, med, soľ a korenie. Rozmiešajte vidličkou alebo zatraste pohárom, čím vytvoríte perfektný dressing.
- Na tanier dajte šalát, navrch položte kúsky natrhanej burraty a všetko pokvapkajte dressingom. Môžete pridať aj štipku aleppo korenia. Teraz už len vychutnávajte!
Kedy je ideálny čas na túto panzanellu? Keď máte návštevu a chcete pripraviť iba niečo ľahké, keď sa chcete vyhnúť vareniu v horúčave, na víkendový brunch s priateľmi alebo ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybe.
Okrem toho, tento recept je výborným základom, ale nebojte sa ho prispôsobiť. Pridajte napríklad cícer alebo grilovaný halloumi, viac ovocia ako sú broskyne, marhule či hrozno, opečené pistácie, vlašské orechy alebo improvizujte so zálievkou.
Panzanella ponúka úžasnú rovnováhu chutí a textúr. Táto čerešňová je však všetko, čo si môžete želať od letného jedla - svieža, sýta, lahodná. Šalát nemusí byť len rýchle jedlo pre tých, čo držia diétu. Môže to byť spojenie sezónnych chutí, textúr a farieb, ktoré si rýchlo zamilujete.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @kalememaybe