Keď príde leto, osobne hľadám recepty, ktoré sú rýchle, jednoduché a ktoré vyžadujú minimum ingrediencií. A kedy nemusím zapínať rúru. Preto je tento šalát presne ten typ receptu, ktorý vyzerá ako z magazínu, chutí ako z fancy reštaurácie, ale pritom je úplne jednoduchý na prípravu.
Skrátka pre všetkých a má všetko! Chrumkavý kel, sladké citrusy, šťavnaté granátové jablko, opekané tekvicové semienka a k tomu svieži medovo-citrónový dressing. Dokonalá kombinácia chutí a textúr! Obzvlášť v tomto horúcom letnom období.
Recept na kelový šalát s citrónovo-medovým dressingom
Tento šalát je úžasný ako príloha ku grilovanému mäsu, rybe alebo len tak ako ľahký obed či večera. Navyše je make-ahead friendly, čo znamená, že si ho môžete pripraviť dopredu a nechať chvíľu postáť - chute sa ešte viac prepoja a kel krásne zmäkne.
Okrem toho, že tento šalát vyzerá ako z Pinterestu a chutí božsky, je aj neskutočne zdravý. Kel je plný vlákniny, vitamínu K a antioxidantov. Citrusové plody sú zas nabité vitamínom C. A granátové jablko? To je priam elixír zdravia.
Ingrediencie:
- Zelený kel (ideálne baby kale alebo mladý kel)
- Mandarínky
- Granátové jablko
- Tekvicové semienka
Ingrediencie na dressing:
- Čerstvé citróny (šťavu aj trochu kôry)
- Med
- Kvalitný extra panenský olivový olej
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Kel poriadne umyte a osušte. Ak máte baby kel, nemusíte ho špeciálne upravovať. Ak používate klasický kel, odstráňte stonky a listy nakrájajte na tenké pásiky.
- Potom pomasírujte kel rukami s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Kel zmäkne a nebude pôsobiť surovo.
- Na suchej panvici pár minút opečte tekvicové semienka, kým nezačnú voňať a jemne praskať. Dávajte pozor, aby sa nepripálili. Stačí im pár minút a dodajú šalátu skvelý orieškový šmrnc.
- Mandarínky olúpajte a rozdeľte na mesiačiky. Ak máte čas a chuť, môžete ich nakrájať na menšie kúsky. Granátové jablko rozkrojte, očistite a dajte nabok.
- V malej miske zmiešajte šťavu z jedného väčšieho citróna, 1-2 lyžičky medu, 2–3 lyžice olivového oleja a čerstvo mleté čierne korenie. Dobre premiešajte alebo pretrepte v uzatvárateľnom pohári.
- Do veľkej misy dajte kel, citrusy, granátové jablko a opečené semienka. Polejte dressingom a jemne premiešajte. Pred podávaním nechajte odstáť aspoň 15 minút. Dressing krásne vsiakne a chute sa spoja.
Chcete šalát ešte sýtejší?
Pridajte kúsky avokáda, rozdrobený feta syr alebo grilované kuracie prsia. Pre extra šmrnc skúste do dressingu pridať štipku horčice alebo trošku nastrúhanej citrónovej kôry.
Šalát je výborný aj ako meal prep, urobte si ho dopredu. Šalát vydrží v chladničke 1-2 dni (aj keď tekvicové semienka môžu stratiť chrumkavosť, odporúčame ich pridať až pred podávaním). Aj dressing môžete pripraviť deň vopred.
Tento citrusovo-granátový kelový šalát je jednoducho recept, ktorý si zaslúži miesto vo vašej kuchyni. Je krásne farebný, plný vitamínov, lahodne svieži a pripraviť ho zvládne naozaj každý.
Ak teda hľadáte niečo originálne, zdravé a pritom nesmierne chutné, tento šalát rozhodne odporúčam vyskúšať. Verte, že na stole zaujme nielen svojím vizuálom, ale aj chuťou. A to hovorí niekto, kto má problém s dochutením šalátu (haha).
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @kalefornia_kravings