Vitamín K v ľudskom tele – ako si ho doplniť a čo spôsobí nedostatok?

Z hľadiska rozpustnosti delíme ľudské vitamíny na vitamíny rozpustné vo vode a vitamíny rozpustné v tukoch. Do prvej kategórie spadá vitamín C, známy priaznivým účinkom na imunitu. Taktiež sem patria vitamíny skupiny B, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a mnohé ďalšie procesy v tele. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch zase patria vitamíny A, D, E a K.

Áčko má obrovský význam pre náš zrak, vitamín D je dôležitý pre kosti, Éčko okrem iného pre pokožku. A čo vitamín K? Prečo je pre naše telo potrebný? Ako ho získať? A čo môže spôsobiť jeho nedostatok alebo nadbytok? Zistite viac!

Vitamín K v ľudskom tele

Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa vstrebáva v ľudskom čreve. Nie je zvlášť citlivý na teplo, no môže podliehať zmenám vplyvom silných kyselín a oxidantov. Objavený bol v roku 1930 dánskymi vedcami. Písmeno K, ktorým je táto látka označená, je odvodené z nemeckého koagulation, čo znamená zrážanie či zrážanlivosť. Vitamín K sa totižto v ľudskom tele okrem iného podieľa v prvom rade na procese zrážania krvi. Okrem toho napĺňa mnohé ďalšie funkcie. 

Ľudské telo si určitú časť vitamínu K prirodzene produkuje, a to činnosťou baktérií v črevách. Zvyšok dôležitého vitamínu získava zvonka. Stretávame sa pritom s tromi formami vitamínu K, a to dvomi prirodzene sa vyskytujúcimi a jednou syntetickou formou. 

Formy vitamínu K:

  • vitamín K1 – nazývaný tiež fylochinón, je syntetizovaný rastlinami, 
  • vitamín K2 – nazývaný tiež menachinón, je tvorený baktériami v črevách,
  • vitamín K3 – nazývaný tiež menadión, ide o syntetickú formu vitamínu, uplatňuje sa u zvierat, a to napríklad v krmivách a doplnkoch stravy pre zvieratá. 

Hlavné funkcie:

  • je dôležitý pre dobrú zrážanlivosť krvi,
  • prispieva k správnemu fungovaniu pečene,
  • je prítomný pri metabolizovaní vápnika, je nevyhnutný pre jeho vstrebávanie,
  • je potrebný k regenerácii kostí, vplýva na kvalitu kostí,
  • preventívne pôsobí proti osteoporóze,
  • je dôležitý pre vývoj a rast,
  • kontroluje zlý cholesterol,
  • pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém,
  • zohráva úlohu pri prevencii tvorby krvných zrazenín na stenách tepien,
  • pomáha udržiavať krvný tlak nižší,
  • pôsobí preventívne proti zhubným nádorom,
  • podporuje dlhovekosť.

Odporúčame: Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?

Nedostatok vitamínu K

Aby mohol vitamín K v našom tele správne fungovať, je dôležitá jeho dostatočná hladina. Odporúčaná denná dávka vitamínu K je v prípade dospelej osoby stanovená na 0,08 až 0,12 mg (miligramov), respektíve na 80 až 120 mikrogramov. Vyšší príjem je potrebný spravidla u tehotných a dojčiacich žien (okolo 150 až 200 mikrogramov denne). 

Nedostatok vitamínu K vedie k rozvoju viacerých zdravotných ťažkostí. Ako sme spomenuli vyššie, tento vitamín je dôležitý pre zrážanie krvi, ako aj kvalitu kostí. Deficit sa prejavuje práve poruchami zrážanlivosti a zníženou kvalitou kostí.

Na nedostatok vitamínu K môžu poukazovať tieto príznaky:

  • časté krvácanie z nosa alebo ďasien,

  • ľahká tvorba modrín,

  • zvýšená krvácavosť, napr. aj po poranení,

  • pokles počtu krvných doštičiek,

  • rednutie kostí – vyššia náchylnosť k zlomeninám, rozvoj osteoporózy, 

  • zvýšená tvorba zubných kazov,

  • vápenatenie tepien,

  • znížená imunita,

  • bolesti a silné krvácanie pri menštruácii,

  • črevné ťažkosti,

  • únava.

Kto je ohrozený nedostatkom vitamínu K?

Výrazný nedostatok vitamínu K, spôsobujúci vyššie spomínané ťažkosti, nie je úplne bežný. Ak má človek pestrú a vyváženú stravu a je vo všeobecnosti zdravý, nemal by trpieť na nedostatok vitamínu K. K deficitu však môže dôjsť u viacerých rizikových skupín. K nim patria v prvom rade tehotné a dojčiace ženy, u ktorých dochádza k vyššej spotrebe danej látky.

Veľmi často sa nedostatok vitamínu K týka novorodencov, a to hlavne predčasne narodených detí, ako aj novorodencov s niektorými zdravotnými problémami. Dôvodom je, že črevá novorodencov ešte nie sú spočiatku schopné tvoriť dostatok vitamínu K (črevo je totiž baktériami osídľované postupne po narodení) a rovnako je problematické naplniť denný príjem len mliekom (denná potreba vitamínu K sa nachádza približne v 1 l materského mlieka). 

K ďalším rizikovým skupinám z hľadiska výskytu nedostatku vitamínu K patria:

  • ženy v menopauze,

  • osoby s jednostrannou stravou,
  • jedinci s poruchami absorpcie tuku,
  • osoby s poškodenou pečeňou, 
  • osoby užívajúce niektoré liečivá, ktoré bránia účinku vitamínu K (napr. antikoagulanciá),
  • alkoholici,
  • osoby s poruchami vstrebávania v tráviacom trakte.

Nadbytok vitamínu K

K nadbytku vitamínu K za normálnych okolností nedochádza. Aj keď je rozpustný v tukoch, spravidla sa v organizme, a to v rôznych jeho častiach, uchováva len v malom množstve. Preto môže dôjsť skôr k vyčerpaniu zásob pri nedostatočnom príjme, ako k ťažkostiam spôsobeným nadbytkom. 

Prípadný nadbytok sa môže objaviť pri extrémnom nadužívaní, respektíve predávkovaní sa výživovými doplnkami (pri príjme cez 600 mg). Následkom môže byť potenie, nechutenstvo, porucha krvného obrazu alebo kožná reakcia. Problémy môže človeku narobiť hlavne syntetický vitamín K3, ktorý môže pri nadbytku spôsobiť poškodenie bunkových membrán.

Odporúčame: ​Parazity v tele – 7 hlavných zásad prevencie, ktoré musíš poznať!

Vitamín K v potravinách

Časť z denného odporúčaného príjmu vitamínu K sa síce tvorí v našich črevách, no je nevyhnutné, aby sme telu dopĺňali túto látku aj zvonka. V tele sa tvorí len vitamín K2, ktorý okrem toho nájdeme hlavne v niektorých potravinách živočíšneho pôvodu. Náš organizmus však potrebuje aj vitamín K1, ktorého zdrojom sú predovšetkým potraviny rastlinného pôvodu.

Na dostatočný podiel zdrojov vitamínu K v jedálničku by si mali dávať pozor hlavne tehotné a dojčiace ženy, ako aj ďalšie rizikové skupiny.

Medzi najlepšie zdroje vitamínu K1 patrí:

  • listová zelenina – kel, kapusta, zelený šalát, čerstvý špenát,

  • koreňová zelenina,

  • pažítka, petržlenová vňať, žerucha,

  • brokolica,

  • paradajky,

  • karfiol,

  • sójový a olivový olej,

  • orechy,

  • raž, ovos,

  • žihľava,

  • pšeničné klíčky,

  • strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica.

Potravinovým zdrojom vitamínu K2 sú:

  • rôzne druhy mäsa,

  • zvieracie vnútornosti,
  • vajcia,
  • surové mliečne výrobky, 
  • kyslá kapusta. 

Ďalšie zdroje vitamínu K

V prípade potreby je možné telu doplniť vitamín K aj výživovými doplnkami. Dostupný je vitamín K v tekutej aj tabletovej forme, vitamín K určený aj pre malé deti, vitamín K v kombinácii s ďalšími vitamínmi a mnohé iné formy doplnkov stravy s touto látkou. Poradiť sa ohľadom výberu môžete s lekárom alebo lekárnikom. 

Vždy je však vhodné, aby užívanie vitamínu K takouto formou nariadil priamo lekár, a to napríklad v prípade odhalenia prítomného nedostatku vitamínu K krvnými testami. Vitamín K v tabletách či inej forme môže byť nápomocný pri liečbe výrazného deficitu danej látky, a to napríklad aj u osôb, ktoré spadajú do rizikových skupín.

Vstrebateľnosť a využiteľnosť vitamínu K z potravín je totiž obmedzená, pričom mnohé výživové doplnky naopak zabezpečujú dobrú dostupnosť danej látky pre telo. Pri užívaní akýchkoľvek doplnkov stravy vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie!

Odporúčame: ​Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE