Slivky sú skvelým tunajším ovocím, ktorého sezóna sa začína už v lete a pokračuje aj počas jesene. Telu doplnia množstvo vlákniny, vitamínu C i minerálnych látok. Preto by nemali chýbať v našom jedálničku. Sú tiež zdrojom antokyánov, prírodných farbív s antioxidačným pôsobením. Ako si najradšej slivky vychutnávate vy?
Rozhodne sú skvelé len tak samotné a také sú, samozrejme, i najzdravšie. No isto neuškodí, ak si z nich z času na čas pripravíme aj nejakú tú maškrtu. Taká bublanina so slivkami zo stola bez pochýb zmizne raz-dva. Taktiež odporúčame vyskúšať makovo-slivkový koláč, pretože táto kombinácia je skrátka famózna.
Zabudnúť však nemôžeme ani na snáď najväčšiu klasiku, a to tradičný kysnutý koláč s mrveničkou. Prinášame jednoduchý recept na túto dokonalú pochúťku zo sliviek. Hor sa do pečenia!
Skús aj: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!
Na kysnutý slivkový koláč (1 plech) budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 100 ml oleja
- 1 vajce
- 100 – 200 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 2 PL kryštálového cukru na kvások + podľa chuti trochu na osladenie cesta
- slivky (cca 15 až 30 kúskov v závislosti od veľkosti)
- 2 balíčky škoricového cukru
- na mrveničku: 125 g masla, cca 1/4 šálky polohrubej múky, cca 1/4 šálky práškového cukru
Postup prípravy kysnutého slivkového koláča:
- Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé (nie horúce). Do časti mlieka (asi do 100 ml) primiešame kryštálový cukor a rozdrvené kvasnice. Necháme prikryté odpočívať a počkáme, kým sa kvasnice napučia.
- Do stredne veľkej misky si odvážime múku, pridáme vajíčko a olej, podľa chuti trochu osladíme. Taktiež pridáme kvások a začneme miesiť cesto ručne, alebo použijeme kuchynský robot. Podľa potreby pridáme zvyšok teplého mlieka. Ak je cesto riedke, naopak pridávame ešte múku.
- Vypracujeme si vláčne a dobre tvarovateľné cesto, ktoré v miske prikryjeme čistou utierkou a odložíme do tepla kysnúť aspoň na 1 hodinu.
- Pripravíme si plech s papierom na pečenie, ktorý zľahka potrieme olejom. Na plech opatrne roztiahneme nakysnuté cesto.
- Následne naň poukladáme umyté a na polovičky rozdelené slivky. Ovocím rozhodne nešetríme, cesto by malo byť slivkami kompletne pokryté. Potom slivky zasypeme škoricovým cukrom.
- Pripravíme si mrveničku. Do mierne zmäknutého masla postupne pridávame na striedačku cukor a múku a hmotu mrvíme medzi prstami, kým sa nám nevytvorí mrvenička, respektíve posýpka.
- Mrveničku rovnomerne nasypeme na koláč a dáme piecť do rúry na cca 45 minút pri teplote 180 – 200 °C.
- Upečený koláč necháme ochladnúť. Okraje môžeme potrieť olejom, vrch ešte môžeme posypať práškovým cukor a nakoniec podávame. Dobrú chuť!
TIP: Ak preferujete iné ovocie, neváhajte slivky nahradiť. Skvelý je aj kysnutý marhuľový, broskyňový či černicový alebo ríbezľový koláč. Použiť môžete to, čo sa vám urodilo v záhradke.
Skús aj: Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami: Chutí ako od babičky!