Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky

Slivky sú skvelým tunajším ovocím, ktorého sezóna sa začína už v lete a pokračuje aj počas jesene. Telu doplnia množstvo vlákniny, vitamínu C i minerálnych látok. Preto by nemali chýbať v našom jedálničku. Sú tiež zdrojom antokyánov, prírodných farbív s antioxidačným pôsobením. Ako si najradšej slivky vychutnávate vy?

Rozhodne sú skvelé len tak samotné a také sú, samozrejme, i najzdravšie. No isto neuškodí, ak si z nich z času na čas pripravíme aj nejakú tú maškrtu. Taká bublanina so slivkami zo stola bez pochýb zmizne raz-dva. Taktiež odporúčame vyskúšať makovo-slivkový koláč, pretože táto kombinácia je skrátka famózna.

Zabudnúť však nemôžeme ani na snáď najväčšiu klasiku, a to tradičný kysnutý koláč s mrveničkou. Prinášame jednoduchý recept na túto dokonalú pochúťku zo sliviek. Hor sa do pečenia!

Skús aj: ​Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!

kysnutý koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Nikol Turková

Na kysnutý slivkový koláč (1 plech) budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 vajce
  • 100 – 200 ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 2 PL kryštálového cukru na kvások + podľa chuti trochu na osladenie cesta
  • slivky (cca 15 až 30 kúskov v závislosti od veľkosti)
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • na mrveničku: 125 g masla, cca 1/4 šálky polohrubej múky, cca 1/4 šálky práškového cukru

Postup prípravy kysnutého slivkového koláča:

  • Ako prvé si pripravíme kvások. Mlieko si zohrejeme, aby bolo teplé (nie horúce). Do časti mlieka (asi do 100 ml) primiešame kryštálový cukor a rozdrvené kvasnice. Necháme prikryté odpočívať a počkáme, kým sa kvasnice napučia.
  • Do stredne veľkej misky si odvážime múku, pridáme vajíčko a olej, podľa chuti trochu osladíme. Taktiež pridáme kvások a začneme miesiť cesto ručne, alebo použijeme kuchynský robot. Podľa potreby pridáme zvyšok teplého mlieka. Ak je cesto riedke, naopak pridávame ešte múku.
  • Vypracujeme si vláčne a dobre tvarovateľné cesto, ktoré v miske prikryjeme čistou utierkou a odložíme do tepla kysnúť aspoň na 1 hodinu.
  • Pripravíme si plech s papierom na pečenie, ktorý zľahka potrieme olejom. Na plech opatrne roztiahneme nakysnuté cesto.
  • Následne naň poukladáme umyté a na polovičky rozdelené slivky. Ovocím rozhodne nešetríme, cesto by malo byť slivkami kompletne pokryté. Potom slivky zasypeme škoricovým cukrom.
  • Pripravíme si mrveničku. Do mierne zmäknutého masla postupne pridávame na striedačku cukor a múku a hmotu mrvíme medzi prstami, kým sa nám nevytvorí mrvenička, respektíve posýpka.
  • Mrveničku rovnomerne nasypeme na koláč a dáme piecť do rúry na cca 45 minút pri teplote 180 – 200 °C.
  • Upečený koláč necháme ochladnúť. Okraje môžeme potrieť olejom, vrch ešte môžeme posypať práškovým cukor a nakoniec podávame. Dobrú chuť!

TIP: Ak preferujete iné ovocie, neváhajte slivky nahradiť. Skvelý je aj kysnutý marhuľový, broskyňový či černicový alebo ríbezľový koláč. Použiť môžete to, čo sa vám urodilo v záhradke. 

Skús aj: ​Recept na žemľovku s tvarohom a jablkami: Chutí ako od babičky!

3 komentárov
Darina Božiková

Darina Božiková

11.09.2022 16:24

práve včera som piekla. aj pre vnučku na internát.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.09.2022 23:43

Práve mám naoberané slivky, plný košík. Už som zavárala, včera som varila slivkové gule s makom a na víkend bude určite aj slivkový koláč...mňam :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

13.10.2022 13:42

Robievam často mňamnýý

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE