Pečenie chleba doma má viacero výhod, o ktorých už určite viete. Ja som najvďačnejšia za tú vôňu pri pečení, za tú jedinečnú chuť, za to, že vždy si môžem obmeniť zloženie vlastného chlebíka a je toho viac.
Samotná príprava chlebíka nie je zložitá, vyžaduje dodržať pár krokov pri príprave a ja odporúčam predtým absolvovať kurz kváskového pečenia. Prinášam recept na kváskový chlieb so slnečnicovými semienkami, ktorý sa oplatí vyskúšať!
Recept na kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami
Domáci kváskový chlieb je niečo, čo vás dokáže úplne očariť – svojou vôňou, chuťou aj tým, že presne viete, čo doň dávate. Ak milujete hutné, zdravé a sýte pečivo, tento recept je ako stvorený pre vás. Slnečnicové semienka dodajú chlebu jemný orieškový nádych a príjemnú štruktúru.
Príprava síce vyžaduje trpezlivosť a čas, ale výsledok stojí za to – chlieb, ktorý zasýti, vydrží dlhšie a má v sebe kus vašej starostlivosti. Tento recept vás naučí, ako si ho upiecť krok za krokom, aj s užitočnými radami z praxe.
Suroviny na kváskový chlieb:
- 150 g špaldového celozrnného kvásku
- 100 g ražnej chlebovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 6 g soli
- 4 g rasce
- 1 lyžička medu alebo iného sladidla – podporuje to kvasný proces
- 25 g celého maku
- 2 lyžice slnečnice a vlašských orechov – vopred namočených
- 1 zemiak uvarený v troške vody a rozmixovaný aj s tou vodou alebo kaša z ryže natural (nemusí byť)
- 150 ml vody
TIP: Hotový kvások pripravený na pečenie získame z ražného kvásku a 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 ml vody. Necháme rozkvasiť, najlepšie počas celej noci, na linke, prikryté, aby nám kvások neobschol. Ráno z neho odložíme dve lyžice do chladničky na ďalšie pečenie a zo zvyšku zarobíme chlieb.
Jarkapecie.skPostup prípravy kváskového chleba
Suroviny zmiešam, aby sa dobre spojili. Z misy preložíme na dosku vysypanú pohánkovou múkou – asi 30 g a na doske prekladáme, chvíľku miesime a vytvarujem bochník. Cesto je lepivé, použite nejakú špachlu, s ktorou si pomôžete na začiatku. Snažte sa nepridávať extra veľa múky.
Cesto by malo byť voľné, pružné, elastické. Vložíme do pomúčenej ošatky alebo do nejakej nádoby a necháme kysnúť. Najlepšie cez noc a v chladničke. Kváskový chlieb môže kysnúť v chladničke až 24 hodín a nič sa mu nestane, naopak, kváskovému chlebíku prospieva dlhšie kysnutie v chlade. Ak sa neviete dočkať, necháte kysnúť chlebík na linke v teple a za 4 až 6 hodín môžete piecť.
Pečieme na dobre rozhorúčenom plechu, najlepšie na kameni – tá teplota plechu či kameňa pomôže tomu, aby nám chlebík neklesol, ak je hydratovanejšie cesto, ale aby sa krásne zdvihol. Tiež tomu napomáha para, ktorú si vytvoríme hneď po vložení chlebíka do rúry. Na kurzoch sa vždy kočky bavia na mojom slovnom spojení “chrstneme tam vodu”. Takže ako?
Do rúry dáme dva plechy, jeden na spodok – tam pôjde voda. Keď máme rúru dobre rozpálenú, na horný plech na papier na pečenie preložíme chlieb z ošatky a kým zavrieme rúru, vlejeme na spodný rozhorúčený plech asi 2 dcl vody a rýchlo zavrieme.
Táto para nám napomôže krásnemu zdvihnutiu chlebíka ale tiež tomu, aby kôrka bola krásne chrumkavá ale nie veľmi tvrdá. Prvých 10 minút pečieme na teplote 250 stupňov a zvyšok na 200 stupňoch. Celkový čas pečenia je asi 35 až 38 minút. Samozrejme, záleží od typu rúry.
TIP: Ak chcete vedieť, či je chlebík už hotový, poklopte na neho zo spodnej strany, bude to znieť tak duto. Po upečení chlieb vyberte a dajte dobre vychladnúť na mriežku. Odporúčam vydržať a nerozrezať aspoň dve hodiny po upečení – skúste vydržať aj dlhšie.
Jarkapecie.skAko spoznať, že je cesto prekvasené alebo nedostatočne vykvasené?
Správne vykvasené cesto je pružné, mierne kypré a po zatlačení prstom sa veľmi pomaly vracia späť. Ak je príliš riedke, rozteká sa alebo kyslo zapácha, mohlo byť prekvasené – teda kvasinky už stratili silu. Naopak, ak je hutné, ťažko sa tvaruje a málo narástlo, potrebuje viac času. Každé cesto ťa to časom naučí – najlepším učiteľom je totiž tvoj vlastný chlieb.
Čo použiť namiesto ošatky?
Nemáš doma ošatku? Nevadí. Skvelo ju nahradí obyčajná miska vystlaná čistou utierkou a bohato pomúčená. Dôležité je, aby cesto v nádobe dýchalo a neprilepilo sa – tak si zachová tvar aj textúru. Ak sa ti zapáči pečenie, ošatka je skvelá investícia, ale na začiatok si určite vystačíš aj s tým, čo máš doma.
Tipy, ako si pečenie uľahčiť
Ak máš nabitý deň, kvások si priprav večer a nechaj chlieb kysnúť cez noc v chladničke. Ráno stačí len vytiahnuť, nechať zohriať na izbovú teplotu a upiecť. Cesto môžeš pokojne pripraviť aj deň vopred – dlhé kysnutie mu naozaj prospieva. A ak chceš originálny chlieb, vyskúšaj pridať sušené paradajky, olivy, tekvicové semienka alebo bylinky.
Ak ťa láka pečenie, no obávaš sa nezdaru, začni s menším množstvom cesta – bude sa ti s ním lepšie pracovať a rýchlejšie pochopíš, ako sa správa. Pomôže aj vopred pripravený rozpis krokov, aby si na nič nezabudla. Nezabudni si dopredu pripraviť pomôcky, ako špachtľu, misku na kysnutie, múku na podsypanie a kuchynskú utierku – pečenie sa tak stane príjemným a pokojne plynúcim rituálom, nie stresom.
Ako skladovať domáci chlieb, aby vydržal čo najdlhšie
Po úplnom vychladnutí chlieb zabaľ do ľanovej alebo bavlnenej utierky a ulož do chlebníka či plechovej nádoby. Plast sa neodporúča – chlieb v ňom vlhne a rýchlo sa kazí. Ak upečieš viac chlebov naraz, pokojne ho zamraz – nakrájaný na plátky a zabalený v papieri či voskovom obrúsku ti vydrží čerstvý aj niekoľko týždňov.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 07.06.2025