Domáce briošky – sladké pečivo, ktoré chutí všetkým maškrtníkom

Slovo brioška ma v spomienkach privedie do detstva. Spomínam si, ako som sedela u babky v kuchyni s červeno-bielymi károvanými závesmi a čakala na dobrôtku. Babka mi briošku rozkrojila a natrela maslom. Na lyžicu nabrala medík a podala mi ju. Teraz nastala moja chvíľa. Poliať briošku medíkom krúživými pohybmi a s chuťou ju zjesť. Mala som asi 5 alebo 6 rokov. Ale spomienka mi ostala. Ani som netušila, že domáca brioška môže byť ešte chutnejšia. Uverila som tomu, až keď som prvýkrát toto sladké pečivo upiekla a ochutnala. Za pár minút sa po nich zľahla zem. Neostala ani omrvinka. Odvtedy briošky patria k našim obľúbeným receptom.

briošky s makom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na briošky budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml vlažnej vody
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 PL medu
  • 50 ml oleja
  • 1 žĺtok
  • 1,5 KL soli
  • 2 PL citrónovej šťavy

Na potretie: 1 bielok

Na posypanie: celý mak

Pozri aj: Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria

sladké briošky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a pridáme 1 kávovú lyžičku kryštálového cukru. Kvások necháme 15 minút podkysnúť.

Do misky si vložíme naváženú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, med, vaječný žĺtok, olej, citrónovú šťavu, vodu a nakoniec kvások. Všetko spolu dobre premiešame. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu.

Na pomúčenú dosku vyklopíme vykysnuté cesto. Pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Z každého kúsku urobíme bochníček. Následne si z bochníčka vyšúľame asi 25 až 30 cm šúľok, ktorý zatočíme do slimáka a koniec šúľka zasunieme pod vytvarovanú briošku. Takto naberie brioška výšku. Pripravené sladké pečivo naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ich takto finálne podkysnúť ešte 30 minút, najlepšie prikryté igelitom, aby neobschli. Môžete na igelit položiť aj čistú bavlnenú utierku, aby si pečivo udržalo teplotu.

Takto krásne vykysnuté briošky potrieme vaječným bielkom. Bielok rýchlo na ceste schne, preto po natretí každého kusu odporúčam hneď posypať celým makom. Ak to spravíte takto, nebude mak po upečení veľmi opadávať.

Rúru si rozohrejeme na 190 °C. Vložíme do nej pripravený plech s brioškami a pečieme cca 20 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Odporúčam ochutnať až po vychladení. Okrem toho, že briošky sú krásne navonok, chutia naozaj lahodne. Sú výborné samotné, s maslom alebo aj lekvárom.

Prajem dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.05.2021 18:34

tak briošky som ešte nepiekla, je načase vyskúšať

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

23.05.2021 17:04

Vyskúšajte Mária, určite neoľutujete.

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:26

Skúste ich upiecť Mária, určite ich zaradíte k obľúbeným receptom.

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.05.2021 08:01

Vďaka za inšpiráciu, už len pripraviť...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.05.2021 09:07

spomienka na raňajky z detstva kakao a lúpačka s maslom

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:27

Aj ja som mala také raňajky rada.

Lenka Falatová

Lenka Falatová

23.05.2021 10:33

super skusim dcerke upiect

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:24

Dcérka sa určite poteší.

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

23.05.2021 11:46

Krásne upečené

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:28

Ďakujem.

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.05.2021 12:14

Krásne a určite dobré koláčiky so super popísaným receptom

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:29

Ďakujem.

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

23.05.2021 12:14

Krásne a určite dobré koláčiky so super popísaným receptom

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

23.05.2021 14:09

vyskúšame

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

23.05.2021 15:41

Vypadá to velmi chutne ,určite vyskúšam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.05.2021 22:56

Briošky,lúpačky,makovky - mňam. S maslom,medíkom,domácim džemom - mňam :-)

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

24.05.2021 14:23

Áno, všetky tieto pečivká sú vynikajúce.

Alena Mattová

Alena Mattová

25.05.2021 17:34

odskúšané a sú super

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

25.05.2021 20:45

Teším sa Alenka.

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.