Slovo brioška ma v spomienkach privedie do detstva. Spomínam si, ako som sedela u babky v kuchyni s červeno-bielymi károvanými závesmi a čakala na dobrôtku. Babka mi briošku rozkrojila a natrela maslom. Na lyžicu nabrala medík a podala mi ju. Teraz nastala moja chvíľa. Poliať briošku medíkom krúživými pohybmi a s chuťou ju zjesť. Mala som asi 5 alebo 6 rokov. Ale spomienka mi ostala. Ani som netušila, že domáca brioška môže byť ešte chutnejšia. Uverila som tomu, až keď som prvýkrát toto sladké pečivo upiekla a ochutnala. Za pár minút sa po nich zľahla zem. Neostala ani omrvinka. Odvtedy briošky patria k našim obľúbeným receptom.
Na briošky budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 PL medu
- 50 ml oleja
- 1 žĺtok
- 1,5 KL soli
- 2 PL citrónovej šťavy
Na potretie: 1 bielok
Na posypanie: celý mak
Pozri aj: Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria
Postup:
Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a pridáme 1 kávovú lyžičku kryštálového cukru. Kvások necháme 15 minút podkysnúť.
Do misky si vložíme naváženú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, med, vaječný žĺtok, olej, citrónovú šťavu, vodu a nakoniec kvások. Všetko spolu dobre premiešame. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu.
Na pomúčenú dosku vyklopíme vykysnuté cesto. Pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Z každého kúsku urobíme bochníček. Následne si z bochníčka vyšúľame asi 25 až 30 cm šúľok, ktorý zatočíme do slimáka a koniec šúľka zasunieme pod vytvarovanú briošku. Takto naberie brioška výšku. Pripravené sladké pečivo naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ich takto finálne podkysnúť ešte 30 minút, najlepšie prikryté igelitom, aby neobschli. Môžete na igelit položiť aj čistú bavlnenú utierku, aby si pečivo udržalo teplotu.
Takto krásne vykysnuté briošky potrieme vaječným bielkom. Bielok rýchlo na ceste schne, preto po natretí každého kusu odporúčam hneď posypať celým makom. Ak to spravíte takto, nebude mak po upečení veľmi opadávať.
Rúru si rozohrejeme na 190 °C. Vložíme do nej pripravený plech s brioškami a pečieme cca 20 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Odporúčam ochutnať až po vychladení. Okrem toho, že briošky sú krásne navonok, chutia naozaj lahodne. Sú výborné samotné, s maslom alebo aj lekvárom.
Prajem dobrú chuť!