Domáce briošky s makom sú nadýchané, jemne sladké pečivo, ktoré chutí skvele s maslom, medom či džemom. Tento recept vám ukáže, ako si ich jednoducho pripraviť doma – a zaručene sa po nich zľahne zem.
Dokonalé briošky pre dokonalé ráno
Slovo brioška ma v spomienkach privedie do detstva. Spomínam si, ako som sedela u babky v kuchyni s červeno-bielymi károvanými závesmi a čakala na dobrôtku. Babka mi briošku rozkrojila a natrela maslom. Na lyžicu nabrala medík a podala mi ju. Teraz nastala moja chvíľa.
Poliať briošku medíkom krúživými pohybmi a s chuťou ju zjesť. Mala som asi 5 alebo 6 rokov. Ale spomienka mi ostala. Ani som netušila, že domáca brioška môže byť ešte chutnejšia.
Uverila som tomu, až keď som prvýkrát toto sladké pečivo upiekla a ochutnala. Za pár minút sa po nich zľahla zem. Neostala ani omrvinka. Odvtedy briošky patria k našim obľúbeným receptom.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona SovjakováRecept na briošky
Jemné, nadýchané a krásne voňavé – presne také sú domáce briošky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Hodia sa na raňajky, olovrant aj víkendové maškrtenie s rodinou. Vďaka tomuto overenému receptu si ich pripravíte jednoducho a s chuťou ako z detstva.
Ingrediencie na briošky:
- 500 g hladkej múky
- 100 ml vlažnej vody
- 100 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 PL medu
- 50 ml oleja
- 1 žĺtok
- 1,5 KL soli
- 2 PL citrónovej šťavy
Na potretie: 1 bielok
Na posypanie: celý mak
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona SovjakováPostup prípravy briošiek:
Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a pridáme 1 kávovú lyžičku kryštálového cukru. Kvások necháme 15 minút podkysnúť.
Do misky si vložíme naváženú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, med, vaječný žĺtok, olej, citrónovú šťavu, vodu a nakoniec kvások. Všetko spolu dobre premiešame. Vznikne nám lepivé cesto, ktoré necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu.
Na pomúčenú dosku vyklopíme vykysnuté cesto. Pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Z každého kúsku urobíme bochníček. Následne si z bochníčka vyšúľame asi 25 až 30 cm šúľok, ktorý zatočíme do slimáka a koniec šúľka zasunieme pod vytvarovanú briošku.
Takto naberie brioška výšku. Pripravené sladké pečivo naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ich takto finálne podkysnúť ešte 30 minút, najlepšie prikryté igelitom, aby neobschli. Môžete na igelit položiť aj čistú bavlnenú utierku, aby si pečivo udržalo teplotu.
Takto krásne vykysnuté briošky potrieme vaječným bielkom. Bielok rýchlo na ceste schne, preto po natretí každého kusu odporúčam hneď posypať celým makom. Ak to spravíte takto, nebude mak po upečení veľmi opadávať.
Rúru si rozohrejeme na 190 °C. Vložíme do nej pripravený plech s brioškami a pečieme cca 20 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke. Odporúčam ochutnať až po vychladení. Okrem toho, že briošky sú krásne navonok, chutia naozaj lahodne. Sú výborné samotné, s maslom alebo aj lekvárom. Prajem dobrú chuť!
S čím podávať domáce briošky?
Domáce briošky sú výnimočne univerzálne – podávať ich môžete na sladko aj na slano. Najčastejšie si ich vychutnáte s maslom a medom, domácim džemom alebo ovocným kompótom ako výborné raňajky či olovrant.
Ak ich chcete servírovať netradične, skúste ich rozkrojiť a naplniť krémovým syrom, plátkami šunky alebo údeného lososa – pre elegantné pohostenie. Skvelé sú aj jemne opečené ako francúzsky toast s javorovým sirupom. V každom prípade dodajú každému jedlu nádych domácej pohody.
Tipy na záver:
Ak chcete briošky ešte jemnejšie, môžete do cesta pridať aj 1–2 PL kyslej smotany.
Mak môžete nahradiť sezamom alebo hrubým cukrom.
Briošky chutia najlepšie čerstvé, ale dajú sa aj zamraziť.
Na raňajky ich môžete rozkrojiť a opiecť na panvici s trochou masla – chutia ako francúzsky toast.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková
Aktualizovaný článok: 22.05.2025