Určite mi dajú mnohí za pravdu, že niet krajšej vône, ako keď sa kuchyňa zaplní dráždivou vôňou práve upečených kysnutých buchiet. Tie časy, kedy sme na ne netrpezlivo čakali v babičkinej kuchyni, sú už nenávratne preč. Našťastie si ich vieme pripraviť aj my.
Ja som čaru kysnutých buchiet v mojej kuchyni podľahla len nedávno. Pred kysnutým cestom som mala akýsi rešpekt, až kým som nenatrafila na tento skvelý recept. Základ na cesto vám môže okrem buchiet poslúžiť aj na dukátové buchtičky či moravské koláče. Už teraz viem, že čoskoro budem pripravovať ďalšiu dávku.
Odporúčame: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!
Na slivkové buchty (menší plech) budeme potrebovať
- 500 gramov hladkej múky
- 60 gramov kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 2 dcl oleja
- 3 žĺtka
- Kocku pekárenského droždia
- ½ lyžičky soli
Postup
Mlieko mierne zohrejeme a rozpustíme v ňom trochu cukru. Potom do neho rozdrobíme droždie a necháme ho pracovať. Medzitým si vymiešame žĺtky so zvyšným cukrom. K múke pridáme vyšľahané žĺtky, soľ, olej a kvások. Suroviny zapracovávame postupne a opatrne, aby nám vzniklo hladké cesto. Po vymiesení ho prikryjeme vrchnákom alebo čistou utierkou a necháme ho kysnúť.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme a z malých bochníčkov vypracujeme kruhy (ani príliš hrubé, ani tenké), ktoré naplníme slivkovým lekvárom. Kraje cesta v strede pospájame a buchtu prevrátime. Buchty kladieme na plech, ktorý sme si predtým vymastili rozpusteným maslom. Maslom potrieme aj každú buchtu a docielime tak, že pri pečení sa nám nespoja a budú pekne oddelené. Pripravené buchty pečieme na 180 °C, kým nechytia chrumkavú zlatistú kôrku. Upečené slivkové buchty sú nadýchané a sú chutné aj na druhý či tretí deň.
Veríme, že sa vydaria a budú vám chutiť tak ako nám.
Pozri aj: Klasika klasík: Toto je najlepší recept na slivkový lekvár!