Jahodová sezóna je v plnom prúde a vy ešte neviete, čo s prebytkom sladkých plodov? Skúste si pripraviť poctivý domácí džem bez želírovacieho cukru! Nielenže si uchováte chuť leta na celé mesiace, ale zároveň svojmu telu doprajete dávku vitamínov a antioxidantov. V článku nájdete osvedčený recept, ktorý zvládne aj začiatočník – bez chemických prísad, zato s plnou chuťou čerstvých jahôd.
Jahody naše milované!
Leto začína vtedy, keď sa v obchodoch alebo na trhoch začnú objavovať jahody. Naozaj, nie je nič lepšie, ako vychutnať si tie sladké červené plody po dlhej zime. Dokonca si ich môžeme nazbierať aj sami na samozberných miestach. Ozaj, boli ste si ich už nazbierať?
Ak ste sa ich už prejedli, využili ste ich v každom zákusku, pridávali ste si ich do raňajok a myslíte, že pre túto sezónu to už možno aj stačí, tak je načase spraviť si z nich džem. Je to najlepší spôsob, ako si ich vychutnávať počas celého roka.
Jahodový džem je chutný akokoľvek – či už na chlebíku, v zákusku, v jogurte,... Ale základom je fakt, že jahody sú prospešné pre náš organizmus. Sú preplnené vitamínmi (vitamín C a K) a minerálmi (mangán, draslík, horčík).
Sú nízkokalorické (šálka jahôd obsahuje len 49 kalórií) a sú bohaté na vlákninu a antioxidanty. Tak ako si pripraviť ten najlepší džem bez želírovacieho cukru?
Shutterstock®Recept na jahodový džem
- 4 kg čerstvých jahôd
- 2 kg kryštálového cukru
- 2 lyžičky kyseliny citrónovej (alebo citrónovej šťavy)
Postup prípravy jahodového džemu
V prvom rade jahody očistíme, preberieme (tie nahnité sa do džemu nepridávajú) a dôkladne ich umyjeme. Ak ste si kúpili alebo nazbierali sladké jahody, tak môžete pridať menej cukru a naopak, ak sú vaše jahody kyslejšie, tak cukrom šetriť nemusíte. Záleží len na tom, aké sú vaše chute.
Umyté jahody začneme vrstviť v nádobe a to tak, že najprv pridáme vrstvu jahôd a zasypeme cukrom, následne pridáme ďalšiu vrstvu jahôd a cukru a pokračujeme dovtedy, kým nepridáme poslednú vrstvu. Takto navrstvené jahody s cukrom zakryjeme a necháme cez noc odležať v komore alebo pivnici (nie v chladničke).
Nasledujúci deň začneme s varením džemu. Jahody preložíme na oheň a na malom plameni necháme pomaly zahrievať. Ak máte radšej hladký džem, tak jahody môžete rozmixovať. Ak chcete svoje zákusky či raňajky ozvláštniť, tak v džeme ponechajte väčšie kúsky ovocia – v takomto prípade stačí len miešať.
Do zmesi následne pridajte kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu a miešajte dovtedy, kým vám nezačne hustnúť. Ešte horúci džem naložíme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a sterilizujeme 10 minút. Následne pripravený džem už len postavte dnom hore, nechajte vychladnúť a vychutnávajte si.
Ako spoznať, že džem je hotový?
Džem je hotový vtedy, keď kvapka z varešky nesteká rýchlo, ale sa pomaly „tiahne“. Môžete si urobiť aj test tanierika – na studený tanierik kvapnite trochu džemu a nechajte pár sekúnd chladiť. Ak vám pri zatlačení prstom zostane jemná vráska a zmes nesteká, domáci džem je pripravený na zaváranie.
Tipy na skladovanie a trvanlivosť džemu
Skladovanie: Uchovávajte džem v čistých, dobre uzavretých pohároch na chladnom, tmavom a suchom mieste (napr. špajza alebo pivnica).
Po otvorení: Po otvorení skladujte džem v chladničke a vždy používajte čistú lyžičku, aby ste zabránili kontaminácii.
Trvanlivosť: Správne zavarený džem vydrží 8 až 12 mesiacov. Po otvorení ho spotrebujte do 2–3 týždňov.
Sterilizácia: Nezabudnite poháre pred plnením sterilizovať – buď vo vriacej vode, alebo v rúre (10 minút pri 100 °C).
Vylepšenia receptu: Čo ešte môžete pridať?
Chcete svojmu domácemu jahodovému džemu dodať jedinečný šmrnc? Vyskúšajte niektorú z týchto chutných obmien:
Vanilkový lusk alebo kvapka vanilkového extraktu
Dodá džeme príjemne sladký podtón a jemne zvýrazní chuť jahôd. Ideálna voľba, ak máte radi klasickú kombináciu ovocia a vanilky.Pomarančová alebo citrónová kôra
Ovocná sviežosť sa ešte viac prehĺbi, ak do zmesi pridáte trošku jemne nastrúhanej kôry. Hodí sa najmä do džemu určeného na raňajky.Štipka čili alebo čerstvo nastrúhaný zázvor
Pre odvážnejších, ktorí obľubujú netradičné a jemne pikantné chute. Skvelé ako darček pre priateľov alebo ako doplnok k syrom.Pár lístkov mäty či medovky
Bylinky dodajú džemu svieži a jemne bylinkový nádych – perfektné na leto alebo do jogurtových dezertov.Rum alebo likér (napr. Cointreau, Grand Marnier)
Ak pripravujete džem len pre dospelých, pridajte do malej dávky lyžičku alkoholu. Výsledkom bude noblesnejšia verzia ideálna napríklad do torty.
Domáci jahodový džem je jedným z najkrajších spôsobov, ako si uchovať chuť leta na dlhé mesiace. Navyše ho pripravíte jednoducho, bez zbytočných prísad a presne podľa svojich chutí.
Či už ho použijete do koláčov, na palacinky alebo len tak na chlieb s maslom – vždy vás vráti do slnečných dní plných čerstvých plodov. Tak neváhajte a pustite sa do zavárania. Vaša špajza aj chuťové poháriky vám poďakujú!
Aktualizovaný článok: 03.06.2025