Jahodová sezóna je v plnom prúde a nájde sa len málo ľudí, ktorí by túto sladkú pochúťku nemali radi. Z tohto chutného ovocia, ktoré si dopestovávame i na našich záhradách, sa dá pripraviť lahodný jahodový džem, voňavé koláče, sirup, jahodová koža. Jahody sa dajú mraziť, sušiť, použiť do šalátov.
A čo tak vyskúšať jahodovú zmrzlinu? Tá jednoducho k letu patrí a tá jahodová osvieži nielen mlsné detské jazýčky, ale pochutia si na nej aj dospelí. Poďte si ju s nami pripraviť.
Neprehliadni: Osviežujúca rozmarínovo-ligurčeková limonáda: recept, príprava a účinky na zdravie!
Čo obsahujú jahody?
Viete, kde sa jahody vzali? Toto obľúbené bobuľové ovocie sa prvýkrát objavilo v Taliansku už v roku 234 p.n.l. V súčasnosti existuje viac ako 600 odrôd jahôd, ktoré sa líšia veľkosťou, chuťou a zložením.
Jahody však nie sú len chutné, ale aj zdravé. Obsahujú vysoké hodnoty antioxidantov, dokonca najvyššie spomedzi všetkých iných ovocí. Nájdeme v nich i množstvo vitamínov a minerálov, ako je B6, B7, C, mangán, jód, draslík, sodík, meď, fosfor a horčík. Jahody tiež vynikajú obsahom fytonutrienty, červeného farbiva antokyán, omega-3 mastnými kyselinami, kyselinou listovou a vlákninou.
Pozri aj: Ako skladovať čerešne a ako sa zbaviť červíkov v nich? Máme pre teba TOP tip
Prečo jesť jahody?
- Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
- Zlepšujú zdravie čriev
- Dezinfikujú tráviaci trakt
- Zlepšujú krátkodobú pamäť
- Podporujú zdravie kostí
- Detoxikujú organizmus
- Chránia pred rakovinou prsníka, hrubého rčeva, krčka maternice a pažeráka
- Upravujú hladinu cukru v krvi
- Podporujú zdravie vlasov, sviežosť pleti a pevnosť nechtov
Vedeli ste?
Nielen plody jahôd sú pre náš organizmus prospešné. Od mája do augusta môžete zbierať aj listy, a to najmä z lesných jahôd. Pre vysoký obsah vitamínu C, trieslovín, éterických olejov, alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu sa môžu využiť pri liečbe gynekologických ochorení, hypertenzie, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej či črevnej sliznice.
Ingrediencie na domácu jahodovú zmrzlinu
- 2 šálky čerstvých jahôd umytých a rozpolených
- 3/4 šálky kondenzovaného mlieka
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1 ČL čistého vanilkového extraktu
- štipka soli
Zaujme Ťa: RECEPT: Škoricové slimáky z lístkového cesta – len jedna dávka stačiť nebude
Postup prípravy domácej jahodovej zmrzliny
- Očistené, umyté a rozpolené jahody a 1/3 šálky cukru dajte do misky. Roztlačte ich na jemnú zmes. Ak chcete, môžete použiť aj mixér. Takto pripavené jahody odložte bokom.
- Smotanu na šľahanie nalejte do vyššej misy a poriadne vyšľahajte. Postupne pridajte zvyšný cukor, vanilku, štipku soli a kondenzované mlieko, ktoré dodá zmrzline lahodnú krémovú textúru. Keď je všetko dobre premiešané, pridajte jahodovú zmes.
- Zmrzlinovú hmotu prelejte do nádoby, dózy a dajte zamraziť. Počas mrazenia je treba občas hmotu premiešať, aby rovnomerne zamrzla.
Zmrzlinu servírujeme pomocou naberačky na zmrzlinu, ktorú vopred namočíme do teplej vody. Ozdobiť ju môžete čerstvými jahodami, mätovými lístkami a poliať sirupom.