Jahodový džem s chia semienkami pre každého

jahodový džem s chia semienkami

Patríte k milovníkom jahôd? Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky. Obsahujú tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Okrem toho sú jahody nízkokalorické a plné vlákniny, čo podporuje zdravé trávenie a udržanie hmotnosti.

Aj preto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička. Ak ich milujete a nedáte dopustiť ani na jahodový džem, tak si ho z nich môžete pripraviť jednoducho doma. A dokonca s dokonalou čerešničkou, akou sú chia semienka. Chia semienka sú už nejakú tú dobu ospevované mnohými ľuďmi po celom svete, ktorí si ich neváhajú pridávať do smoothie či do iných pokrmov. Ale prečo?

No najmä preto, lebo obsahujú veľké množstvo bielkovín i vlákniny, rovnako v nich nájdeme pomerne vysoký obsah vápnika i omega-3 mastných kyselín. Chia semienka sú bohaté na antioxidanty a tiež sú považované za skvelý rastlinný zdroj železa, fosforu a draslíka. Vyskúšajte tento najlepší domáci jahodový džem aj vy.

Vyskúšaj aj: Pečený rebarborovo – jahodový džem

jahodový džem
Shutterstock®

Ingrediencie na jednoduchý jahodový džem s chia semienkami:

  • 4 šálky čerstvých jahôd

  • 4 lyžice trstinového cukru

  • 1 šálku vody

  • 2 a ½ lyžice chia semienok

Ako pripraviť fantastický jahodový džem s chia semienkami?

Pripraviť zdravý jahodový džem s chia semienkami nie je náročné. Do hrnca si dáme nakrájané jahody (podľa toho na aké veľké kúsky ich nakrájate, tak dlho sa budú variť do zmäknutia), vodu a cukor. Hrniec postavíme na sporák a jahody varíme na miernom ohni, až kým nezmäknú. Ak preferujete hladkú konzistenciu džemu, tak jahody rozmixujte ponorným mixérom. Ak si radi pochutnávate na väčších jahodových kúskoch, tak ich môžete nechať také aké sú alebo mierne popučiť vidličkou. Džem odstavíme a pridáme chia semienka.

Necháme chvíľku vychladnúť a následne prelejeme do sklenenej uzatvárateľnej nádoby (zaváraninovej fľaše). Vo fľaši necháme džem úplne vychladnúť a následne skladujeme v chladničke. Z daného množstva ingrediencií vám vyjde približne 1 alebo 2 fľaše džemu. Nepripravujte si ho do zásoby vo veľkom množstve, nakoľko by sa mal spotrebovať do 2 týždňov.

Chutný jahodový džem je lahodný v raňajkovej kaši, no pokojne ho môžete natrieť aj na koláč, tortu, pridať si ho do jogurtu alebo natrieť na chlebík. Dobrú chuť!

Odporúčame: Recept na jahodový džem s rebarborou

jahodové džemy
Depositphotos

Ďalšie recepty na jahodový džem:

1. Jahodový džem s mätou

  • 1 kg jahôd

  • 500 g cukru

  • šťava z 1 citróna

  • 10 lístkov mäty

Recept na džem: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na malé kúsky. V hrnci zmiešajte jahody s cukrom a citrónovou šťavou. Zmes priveďte k varu, potom znížte teplotu. Jahody povaríme na miernom ohni, kým zmes nezhustne (asi 30-40 minút), občas premiešajte. 

Na konci varenia pridajte nasekané mätové lístky a dôkladne premiešajte. Uvarený jahodový džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť.

2. Jahodový džem s vanilkou

  • 1 kg jahôd

  • 500 g cukru

  • šťava z 1 citróna

  • 1 vanilkový lusk

Jahody umyte a odstráňte stopky, následne ich nakrájajte na menšie kúsky. Vložte jahody do hrnca a pridajte cukor a citrónovú šťavu. Vanilkový lusk rozrežte na polovicu a vyškrabte z neho semienka, ktoré spolu s luskom pridajte do zmesi. Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na miernom ohni. 

Varenie džemu potrvá asi 30-40 minút, pričom občas premiešajte, aby sa džem nepripálil. Po dosiahnutí požadovanej hustoty odstráňte vanilkový lusk. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite a nechajte vychladnúť.

3. Jahodový džem so škoricou

  • 1 kg jahôd

  • 500 g cukru

  • šťava z 1 citróna

  • 1 lyžička mletej škorice alebo 1 celá škoricová tyčinka

Jahody dôkladne umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na malé kúsky. V hrnci zmiešajte jahody, cukor a citrónovú šťavu. Pridajte mletú škoricu alebo celú škoricovú tyčinku do zmesi. Zmes priveďte k varu a potom znížte teplotu. Varte na miernom ohni, kým džem nezhustne (približne 30-40 minút), občas premiešajte, aby sa nepripálil.

Ak ste použili celú škoricovú tyčinku, odstráňte ju na konci varenia. Džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a nechajte vychladnúť. Môžete uskladniť alebo použiť pre rôzne jahodové pochúťky. 

Článok aktualizovaný 22.5.2024

Aktualizovaný článok: 22.05.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
8 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.05.2022 06:34

... už len pripraviť.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

03.05.2022 07:49

No mňam...Milujem ho hlavne na palacinkách.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.05.2022 08:40

jahody mám najradšej čerstvé, ale tento džem vyzerá lákavo

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.05.2022 00:06

To nemusí byť zlé :-) Mňam... Chia semienka si dávam do kaše z ovsených a pohánkových vločiek.

Vaše meno:

Helena Kyjakova

Helena Kyjakova

08.06.2022 13:57

Určite recept vyskúšam.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

08.06.2022 19:11

. Mňamnýý robím každý rok jahodový džem no z chia semiačkami som nejedla

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

08.06.2022 19:26

Musím vyskúšať

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

14.10.2022 21:20

Odporúčam je výborný

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE