Najlepší recept na rebarborový džem: Jeho neskutočná chuť ťa dostane!

Určite si aj vy lámete hlavu nad tým, aký džem spraviť. Marhuľového máte plnú špajzu, ríbezľový je príliš horký, jahodový zas sladký. Poprípade vám zvýšila doma rebarbora, z ktorej ste robili koláč a neviete, čo s ňou. Presne preto vám prinášame neskutočný recept na ešte neskutočnejší džem. Rebarbora je tá pravá zelenina na leto – ani sladká, ani kyslá.

Jej pôvod siaha do Ázie, kde bola pôvodne pestovaná pre svoje liečivé vlastnosti. Rebarbora je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú prospešné pre zdravie. Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínov, je veľmi dobrá pre naše kosti, pre zníženie nášho stresu, ničí zápal a dokonca pomôže aj so zhadzovaním kíl. 

Samotnú rebarboru si však nikdy nedávajte surovú, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej. Doprajte si ju radšej vo forme sladko-kyslého džemu, ktorý vám popletie hlavu! Ako pripraviť rebarborový džem? Nie je to nič náročné, poďme na to!

Ingrediencie na tradičný domáci rebarborový džem:

  • 1,5 – 2 kg rebarbory

  • 1 kg kryštálového cukru

  • 1 dl rumu

  • 1 citrón

Vyskúšaj tiež: Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

rebarbora Shutterstock®

Postup na domáci džem z rebarbory:

Rebarboru si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola celá ponorená. Varíme dovtedy, dokým nezmäkne a voda nezačne hustnúť. Následne pridáme cukor, rum a šťavu z citróna. A miešame do úplného zhustnutia.

Samozrejme, môžeme to spraviť aj úplne inak. Rebarboru, nakrájanú na kocky, zasypeme cukrom, pridáme citrón a necháme zmäknúť cez noc. Na ďalší deň už len rozvaríme a pridáme rum. Tento variant máme overený a môžeme potvrdiť, že lepší džem sme nikdy nemali! Zaujímavosťou je, že tento džem, ako aj iné, môžete použiť namiesto cukru na dosladenie zálievky na šalát.

Tipy pre chutný rebarborový džem

Na osladenie džemu nemusíte vždy použiť iba cukor! Nebojte sa experimentovať, a vyskúšajte cukor nahradiť stéviou, ktorá sa považuje za zdravší a menej sladký variant cukru. Avšak pri jej používaní nesmiete použiť nadmerné množstvo, pretože inak by ste vo výsledku mohli mať doma poháre s trpkým džemom. 

Vyskúšať tiež môžete kokosový cukor, ktorý dodá vášmu džemu jemne karamelový nádych a je vhodný aj pre diabetikov. Použiť môžete aj rôzne sirupy, ako je datľový, javorový či agávový. Ďalším super nápadom je kombinácia ovocia, v našom prípade zeleniny a ďalšieho ovocia či zeleniny. 

Konkrétne k rebarborovému džemu sa veľmi hodí zázvor, pomaranč, jahoda alebo hrozno. Okrem toho si ho môžete osladiť škoricou či okoreniť chilli korením. Vytvorte z jednoduchého receptu majstrovské dielo, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v luxusnej reštaurácii. Dobrú chuť!

Mrkni sem: Recept na čerešňový džem: Lepší nikde nenájdeš!

džem Shutterstock®

Ďalšie recepty na rebarborové džemy:

1. Jahodovo-rebarborový džem

  • 500 g jahôd 

  • 500 g rebarbory 

  • 800 g cukru

  • 1 balíček želírovacieho prípravku (želírovací cukor gelfix)

  • 1 citrón (šťava)

RECEPT NA DŽEM: Jahody a rebarboru nakrájajte a dajte do veľkého hrnca a pridajte citrónovú šťavu. Vmiešajte želírovací prípravok zmiešaný s 2 lyžicami cukru. Priveďte k varu a za stáleho miešania varte 3-4 minúty.

Pridajte zvyšný cukor, dôkladne premiešajte a opäť priveďte k varu. Povaríme džem ďalšie 3-4 minúty, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte dnom nahor na 5 minút. Potom otočte späť a nechajte vychladnúť. Jahodovo-rebarborový džem po vychladnutí uskladnite na suchom a tmavom mieste. 

2. Rebarborový džem s bazou

  • 1 kg rebarbory

  • 500 g cukru

  • 10 kvetov bazy čiernej

  • 1 citrón (šťava a kôra)

POSTUP: Očistenú rebarboru, cukor, citrónovú šťavu a kôru dajte do veľkého hrnca. Bazové kvety odstráňte zo stoniek a pridajte do hrnca. Priveďte zmes k varu a za stáleho miešania varte 10-15 minút, až kým rebarbora nezmäkne a zmes nezhustne. Ochutnáme džem a keď je podľa našej chuti, odstavíme ho. 

Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite a otočte dnom nahor na 5 minút. Potom otočte späť a nechajte vychladnúť.

Anketa: Máte radi rebarboru?

Odpovedalo 524 ľudí

97%
1%
2%

Článok aktualizovaný 17.5.2024

7 komentárov
Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

26.07.2018 14:41

rebarborový džem som nikdy neskúšala, zaujímavé...

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

06.08.2018 07:38

rebarboru som zatiaľ poznal len ako prísadu do koláčov....oplatí sa vyskúšať aj toto...

Vaše meno:

jana džavanová

jana džavanová

06.08.2018 20:11

peciem len rebarborovy kolac, u nas doma sme ju v kuchyni nepouzivali, az manzel ma priviedol k reberbore, lebo je prijemne kyselkava a kolacik z nej mu velmi chuti. neviem si velmi predstavit dzem, ale preco nie.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

14.08.2018 13:18

My z nej robievame puding, alebo kolac, ale mozno vyskusam aj dzem, mame ju velmi radi, pre jej kyslastu chut.

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

11.09.2018 23:18

Raz ho vyskúšam, rebarbora je skvelá.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

19.07.2021 19:19

Určite si tento výborný džemik uvarim.. Ďakujem

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 14:40

O rebarborovom džeme som ešte nepočula a ani som ho neskúšala, ale musí byť určite super kyslý, také mám najradšej :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE