Najlepšie sú čerstvé priamo odtrhnuté zo stromu, o tom niet žiadnych pochýb. Vyliezť na strom, zopár ich obrať a hneď zjesť – vtedy majú tú najlepšiu chuť, ktorú si vieme vychutnať do sýtosti. Popravde, niektorí ľudia iné, ako priamo odtrhnuté čerešne zo stromu ani nezjedia. Divné, ale je to tak. Preto sa tým v obchode alebo na trhovisku vyhýbajú.
No na druhej strane, mnohí z nás si čerešne kupujú vo väčšom množstve a pripravujú si z nich chutný čerešňový kompót, čerešňový džem alebo čerešňový sirup. Čo ďalšie čerešňové si z tohto sezónneho ovocia pripravujete vy?
Čerešne vždy potešia, avšak akokoľvek si želáme, aby sme si ich mohli vychutnávať čo najdlhšie, pravdou je, že sezóna čerešní je pomerne krátka. Ako sa teda z nich tešiť oveľa dlhšie, keď už ich doma máme? Spoznajte tie najlepšie rady, ako uchovávať čerešne, aby ostali čerstvé a chutné dlhú dobu.
Odporúčame: Ako skladovať broskyne počas leta a predísť ich rýchlemu hnitiu a obitiu?
Najlepší spôsob uskladnenia čerešní - ako skladovať čerešne?
Samozrejme, najlepšie je zavariť ich alebo rozvariť, aby sme si ich chuť mohli vychutnať aj mimo sezóny. No kým sa pustite do ich spracovania, tak by ste mali vedieť, že čerešne by sa nemali skladovať pri izbovej teplote. Nikdy ich teda nenechávajte na kuchynskej linke, pretože by mohli rýchlo zhniť a tak by vyšli nazmar – to by bola veľká škoda!
Čerešne by sa mali po správnosti skladovať v chladničke. Do nej by ste ich mali vložiť hneď, ako si ich prinesiete z obchodu, trhu alebo oberiete zo stromu. V chladničke vydržia týždeň, a to aj bez toho, aby boli prikryté alebo uzatvorené vo vzduchotesnej nádobe. Skôr je ideálne, ak ich v chladničke necháte odkryté, aby ste predišli hromadeniu vlhkosti v nádobe a zároveň aj ich znehodnoteniu.
Tiež platí, že pred uskladnením v chladničke by ste ich nemali umývať. Čerešne sa po správnosti umývajú až tesne pred konzumáciou alebo ich spracovaním. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že by rýchlo zhnili.
V poslednom rade, ďalším trikom na predĺženie ich výdrže je, že by ste ich nemali odstopkovať. Či už ich oberáte priamo zo stromu alebo ste si ich priviezli z obchodu, vždy na čerešniach ponechajte stopky. Tie pomáhajú čerešniam ostať čerstvé a nezhniť.
Zaujme ťa: Ak banány budeš skladovať TAKTO, viac ti nezhnednú! Poznáš tento trik?
Uskladnenie čerešní - vyskúšajte sušenie čerešní
Aj keď platí, že čerstvé čerešne sú najlepšie a naplnené tými najlepšími zložkami, ktoré prospievajú nášmu zdraviu, ani v sušenej forme nie sú na zahodenie. Síce ich chuť už nemusí byť taká výrazná, ale je to ďalší spôsob, ako si toto ovocie uchovať na obdobie mimo ich sezóny.
Čerešne je možné sušiť viacerými spôsobmi. V prvom rade ich môžete sušiť s kôstkami alebo bez nich. My sa skôr prikláňame k sušeniu bez kôstok. A ako ich odkôstkovať? Jednoducho pomocou slamky alebo odkôstkovača, ktorý si môžete kúpiť v obchode. Pred sušením je ideálne čerešne poumývať, zbaviť stopiek a rovnako aj kôstok a nechať vyschnúť. Čerešne sušíme buď vcelku alebo prerezané na polovicu.
Sušenie čerešní v rúre
Čerešne poukladáme na plech a spočiatku sušíme na nízkej teplote. Postupne teplotu zvyšujeme až na 70 °C. Čas od času je vhodné dvierka na rúre otvoriť, aby ste z nej vypustili paru. Pred dosušením opäť znížime teplotu v rúre na 30 °C, aby čerešne nestratili svoju vôňu a obsiahnuté vitamíny.
Sušenie čerešní na slnku
Ide o zdĺhavejší proces, ale čerešne je možné sušiť aj na slnku. Len ich poukladajte na plech, prekryte tenkou gázou a nechajte na slnku. Gáza ich ochráni pred hmyzom a slnko vysuší. Nezabudnite však čerešne pravidelne prehrnúť, aby sa vysušili rovnomerne.
Sušenie čerešní v sušičke ovocia
Čerešne umyte, prerežte na polovicu a odstráňte z nich kôstky. Takto pripravené čerešne poukladajte do sušičky vypuklou časťou smerom nadol a sušte pri teplote 30 až 50 °C.
Ako sa v čerešniach zbaviť červíkov?
Vraví sa, že ak je červík v nejakom ovocí, tak je to ovocie zdravé a chutné. Ale, určite nechcete zavárať čerešne spolu s červíkmi a dozaista si na nich ani nechcete pochutnať. Na červíky v čerešniach mali naše babičky skvelý trik.
Pomôže ocot i kyselina citrónová
Čerešne namočte do vody, do ktorej pridajte biely ocot alebo kyselinu citrónovú. Nechajte čerešne namočené v roztoku aspoň 15 minút a červíky samé vyplávajú na povrch. Takto ich len pozbierate lyžicou. Nezabudnite ich však pred následnou konzumáciou opláchnuť v čistej vode.
Takže ak chcete zbaviť čerešne červíkov, tento náš top tip to zaručene vyrieši a červíky v čerešniach nebudú mať žiadnu šancu.
Neprehliadni: Čo s týmto ovocím? Vieme, ako skladovať avokádo správne, keď je rozrezané
Aktualizované na 03.06.2024
Aktualizovaný článok: 03.06.2024