Trojfarebné jahodové tiramisu – jednoduchý recept na sladkú dokonalosť

jahodové tiramisu

Ak vás prepadne nečakaná návšteva alebo chuť na niečo sladké, pripravte si tiramisu z knihy Moje skvelé koláčiky. Tento náročnosťou veľmi jednoduchý recept zvládnete pripraviť do niekoľkých minút a nepotrebujete k nemu žiadne špeciálne suroviny. Ak nemáte doma jahody, nahraďte ich malinami, čučoriedkami, zaváranými čerešňami. Fantázii sa medze nekladú.

Ikonické tiramisu v modernej verzii

Tiramisu je ikonický taliansky dezert, ktorý sa tradične pripravuje z piškót namočených v káve, vrstvených s krémom z mascarpone, vajec a cukru a posypaných kakaom. Tento lahodný dezert pochádza z regiónu Veneto a jeho názov v preklade znamená „zdvihni ma“ alebo „rozveseľ ma“, čo dokonale vystihuje jeho povzbudzujúcu chuť vďaka kombinácii kávy a jemného krému.

Dnes však existuje nespočetné množstvo variácií tiramisu, ktoré vyhovujú rôznym chutiam a preferenciám. Okrem klasickej verzie môžeme nájsť ovocné tiramisu s jahodami, malinami či mangom, ale aj čokoládové, kokosové alebo pistáciové verzie. Obľúbené sú aj zdravšie alternatívy s použitím tvarohu, gréckeho jogurtu alebo bezlepkových piškót. Vďaka svojej variabilite a jednoduchosti je tiramisu dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv a chutí.

Ingrediencie na jahodové tiramisu

  • 3 hrste piškót 
  • 50 ml kávy 
  • 5 polievkových lyžíc amaretta 
  • 250 g mascarpone 
  • 3 polievkové lyžice cukru (napr. xylitol) 
  • 2 polievkové lyžice kakaa jahody 
  • na dozdobenie jahody, mandľové lupienky alebo mätu 

recept na tiramisu
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci Hausknechtová

Príprava jahodového tiramisu

Uvaríme kávu, do ktorej pridáme amaretto a zamiešame. Do misiek nasypeme piškóty, pokvapkáme ich kávovo-alkoholovou zmesou a preložíme nakrájanými jahodami. Mascarpone rozdelíme na 3 časti: jedna zostane biela, druhá bude ružová a tretia kakaová.

Do každej z nich dáme lyžicu xylitolu, do ružovej pridáme rozmixované jahody, do kakaovej primiešame kakao. Marcarpone krém vrstvíme na striedačku s jahodami a piškótami pokvapkanými kávou Posypeme mandľovými lupienkami a dozdobíme jahodou, mätou a podávame. Dobrú chuť!

chutné tiramisu
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci Hausknechtová

Tipy na prípravu dokonalého tiramisu

 Aby vaše tiramisu dosiahlo dokonalú konzistenciu a chuť, neponárajte piškóty do kávy príliš dlho – stačí ich len krátko namočiť, aby nasiakli tekutinou, ale zostali jemne pevné. Ak sa piškóty príliš rozmočia, tiramisu môže byť príliš mokré a stratiť svoju charakteristickú štruktúru. 

Taktiež je ideálne nechať dezert odstáť v chladničke aspoň 4–6 hodín, ideálne cez noc, aby sa chute krásne prepojili a tiramisu získalo tú správnu krémovú konzistenciu.

Ak chcete dosiahnuť ešte lahodnejšiu chuť, použite kvalitné mascarpone a pravé kakao s vyšším podielom kakaa – dodajú dezertu hlbšiu a bohatšiu chuť. 

Namiesto klasického cukru môžete použiť med, javorový sirup alebo kokosový cukor pre jemnejšiu a prirodzenejšiu sladkosť. A ak chcete, aby vaše tiramisu pôsobilo ešte elegantnejšie, servírujte ho v sklenených pohároch, kde vyniknú krásne vrstvy krému, piškót a ovocia.

ovocné tiramisu
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci Hausknechtová

A čo tak vyskúšať ďalšie verzie tiramisu?

  • Čokoládové tiramisu – pridajte do krému roztopenú horkú čokoládu alebo čokoládový likér a posypte strúhanou čokoládou.
  • Kokosové tiramisu – namiesto amaretta použite kokosové mlieko, pridajte strúhaný kokos do krému a ozdobte kokosovými lupienkami.
  • Pistáciové tiramisu – do mascarpone vmiešajte pistáciovú pastu a na vrch posypte nasekané pistácie.
  • Banánové tiramisu – pridajte na piškóty plátky banánov a krém ochuťte štipkou škorice.
  • Matcha tiramisu – vymiešajte mascarpone s práškom matcha a namáčajte piškóty do zeleného čaju namiesto kávy.
  • Citrónové tiramisu – namiesto kávy použite citrónový sirup, do mascarpone pridajte citrónovú kôru a ozdobte čerstvými malinami.
  • Karamelové tiramisu – piškóty pokvapkajte karamelovým likérom a do krému pridajte trošku slaného karamelu.
  • Bezlepkové tiramisu – nahraďte klasické piškóty bezlepkovou verziou alebo použite mandľové sušienky.
  • Vegánske tiramisu – mascarpone nahraďte mixom kešu orechov, kokosového mlieka a javorového sirupu, a použite vegánske piškóty.

Nech už sa rozhodnete pre klasické tiramisu alebo niektorú z jeho kreatívnych variácií, tento dezert vás vždy poteší svojou jemnou a lahodnou chuťou. Jeho príprava je jednoduchá a prispôsobiteľná podľa dostupných surovín či vašich chutí. Stačí dodržať pár osvedčených tipov a vytvoríte dezert, ktorý očarí každého hosťa. Tak prečo si ho nepripraviť ešte dnes?

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci Hausknechtová

Aktualizovaný článok: 19.02.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.04.2017 13:15

úžasný nápad v sklenených dózičkách...... musí chutiť úžastne.... mna... robím tiramisu ale nie jahodové

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

07.03.2017 22:03

Krásne to vyzerá a určite aj skvele chutí

Vaše meno:

Kinga Bugárová

Kinga Bugárová

27.02.2017 22:35

super recept

Vaše meno:

Alexandra Petriková

Alexandra Petriková

27.02.2017 07:34

Vyzerá pekné,určite vyskúšam cez leto, milujem jahody.Domáce sú najlepšie :)

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

26.02.2017 13:07

Presne taketo dezerty mam najradsej :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.02.2017 21:32

veľmi pekne to vyzerá v sklenených pohárikoch,už cítim tú vôňu jshôd, mňááám

Vaše meno:

Mária Beleščáková

Mária Beleščáková

20.02.2017 12:27

jahodové tiramisu robievam často :-) obľúbený dezert

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

20.02.2017 11:29

tiramisu, či už klasické alebo takéto jahodové patrí medzi moje najčastejšie a najobľúbenejšie recepty

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.02.2017 08:10

super recept, tiež niekedy robím do takých pohárikov, dobre sa to potom prenáša

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.02.2017 19:10

niečo podobné sme dnes mali ako dezert po nedeľnom obede a bolo to mňam :-)

Vaše meno:

tofica

tofica

19.02.2017 17:34

Jeeej , ako sme sa zhodli .. Akurát som dnes urobila jahodové tiramisu do pohárov.. Keby sa tu dala dať fotka ,tak pošlem.. Ale dám foto aspoň na Fcb.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.02.2017 12:26

Krásne naaranžované,dobrý nápad.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.