Ak vás prepadne nečakaná návšteva alebo chuť na niečo sladké, pripravte si tiramisu z knihy Moje skvelé koláčiky. Tento náročnosťou veľmi jednoduchý recept zvládnete pripraviť do niekoľkých minút a nepotrebujete k nemu žiadne špeciálne suroviny. Ak nemáte doma jahody, nahraďte ich malinami, čučoriedkami, zaváranými čerešňami. Fantázii sa medze nekladú.
Ikonické tiramisu v modernej verzii
Tiramisu je ikonický taliansky dezert, ktorý sa tradične pripravuje z piškót namočených v káve, vrstvených s krémom z mascarpone, vajec a cukru a posypaných kakaom. Tento lahodný dezert pochádza z regiónu Veneto a jeho názov v preklade znamená „zdvihni ma“ alebo „rozveseľ ma“, čo dokonale vystihuje jeho povzbudzujúcu chuť vďaka kombinácii kávy a jemného krému.
Dnes však existuje nespočetné množstvo variácií tiramisu, ktoré vyhovujú rôznym chutiam a preferenciám. Okrem klasickej verzie môžeme nájsť ovocné tiramisu s jahodami, malinami či mangom, ale aj čokoládové, kokosové alebo pistáciové verzie. Obľúbené sú aj zdravšie alternatívy s použitím tvarohu, gréckeho jogurtu alebo bezlepkových piškót. Vďaka svojej variabilite a jednoduchosti je tiramisu dezert, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv a chutí.
Ingrediencie na jahodové tiramisu
- 3 hrste piškót
- 50 ml kávy
- 5 polievkových lyžíc amaretta
- 250 g mascarpone
- 3 polievkové lyžice cukru (napr. xylitol)
- 2 polievkové lyžice kakaa jahody
- na dozdobenie jahody, mandľové lupienky alebo mätu
Príprava jahodového tiramisu
Uvaríme kávu, do ktorej pridáme amaretto a zamiešame. Do misiek nasypeme piškóty, pokvapkáme ich kávovo-alkoholovou zmesou a preložíme nakrájanými jahodami. Mascarpone rozdelíme na 3 časti: jedna zostane biela, druhá bude ružová a tretia kakaová.
Do každej z nich dáme lyžicu xylitolu, do ružovej pridáme rozmixované jahody, do kakaovej primiešame kakao. Marcarpone krém vrstvíme na striedačku s jahodami a piškótami pokvapkanými kávou Posypeme mandľovými lupienkami a dozdobíme jahodou, mätou a podávame. Dobrú chuť!
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci HausknechtováTipy na prípravu dokonalého tiramisu
Aby vaše tiramisu dosiahlo dokonalú konzistenciu a chuť, neponárajte piškóty do kávy príliš dlho – stačí ich len krátko namočiť, aby nasiakli tekutinou, ale zostali jemne pevné. Ak sa piškóty príliš rozmočia, tiramisu môže byť príliš mokré a stratiť svoju charakteristickú štruktúru.
Taktiež je ideálne nechať dezert odstáť v chladničke aspoň 4–6 hodín, ideálne cez noc, aby sa chute krásne prepojili a tiramisu získalo tú správnu krémovú konzistenciu.
Ak chcete dosiahnuť ešte lahodnejšiu chuť, použite kvalitné mascarpone a pravé kakao s vyšším podielom kakaa – dodajú dezertu hlbšiu a bohatšiu chuť.
Namiesto klasického cukru môžete použiť med, javorový sirup alebo kokosový cukor pre jemnejšiu a prirodzenejšiu sladkosť. A ak chcete, aby vaše tiramisu pôsobilo ešte elegantnejšie, servírujte ho v sklenených pohároch, kde vyniknú krásne vrstvy krému, piškót a ovocia.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci HausknechtováA čo tak vyskúšať ďalšie verzie tiramisu?
- Čokoládové tiramisu – pridajte do krému roztopenú horkú čokoládu alebo čokoládový likér a posypte strúhanou čokoládou.
- Kokosové tiramisu – namiesto amaretta použite kokosové mlieko, pridajte strúhaný kokos do krému a ozdobte kokosovými lupienkami.
- Pistáciové tiramisu – do mascarpone vmiešajte pistáciovú pastu a na vrch posypte nasekané pistácie.
- Banánové tiramisu – pridajte na piškóty plátky banánov a krém ochuťte štipkou škorice.
- Matcha tiramisu – vymiešajte mascarpone s práškom matcha a namáčajte piškóty do zeleného čaju namiesto kávy.
- Citrónové tiramisu – namiesto kávy použite citrónový sirup, do mascarpone pridajte citrónovú kôru a ozdobte čerstvými malinami.
- Karamelové tiramisu – piškóty pokvapkajte karamelovým likérom a do krému pridajte trošku slaného karamelu.
- Bezlepkové tiramisu – nahraďte klasické piškóty bezlepkovou verziou alebo použite mandľové sušienky.
- Vegánske tiramisu – mascarpone nahraďte mixom kešu orechov, kokosového mlieka a javorového sirupu, a použite vegánske piškóty.
Nech už sa rozhodnete pre klasické tiramisu alebo niektorú z jeho kreatívnych variácií, tento dezert vás vždy poteší svojou jemnou a lahodnou chuťou. Jeho príprava je jednoduchá a prispôsobiteľná podľa dostupných surovín či vašich chutí. Stačí dodržať pár osvedčených tipov a vytvoríte dezert, ktorý očarí každého hosťa. Tak prečo si ho nepripraviť ešte dnes?
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Luci Hausknechtová
Aktualizovaný článok: 19.02.2025
12 komentárov
Soňa Kelemenová
18.04.2017 13:15úžasný nápad v sklenených dózičkách...... musí chutiť úžastne.... mna... robím tiramisu ale nie jahodové
Marika Michálková
07.03.2017 22:03Krásne to vyzerá a určite aj skvele chutí
Kinga Bugárová
27.02.2017 22:35super recept
Alexandra Petriková
27.02.2017 07:34Vyzerá pekné,určite vyskúšam cez leto, milujem jahody.Domáce sú najlepšie :)
Daniela Revayová
26.02.2017 13:07Presne taketo dezerty mam najradsej :-)
Soňa Krátka
20.02.2017 21:32veľmi pekne to vyzerá v sklenených pohárikoch,už cítim tú vôňu jshôd, mňááám
Mária Beleščáková
20.02.2017 12:27jahodové tiramisu robievam často :-) obľúbený dezert
Mária Frnová
20.02.2017 11:29tiramisu, či už klasické alebo takéto jahodové patrí medzi moje najčastejšie a najobľúbenejšie recepty
Mária Maxianová
20.02.2017 08:10super recept, tiež niekedy robím do takých pohárikov, dobre sa to potom prenáša
Martina Zahoranová
19.02.2017 19:10niečo podobné sme dnes mali ako dezert po nedeľnom obede a bolo to mňam :-)
tofica
19.02.2017 17:34Jeeej , ako sme sa zhodli .. Akurát som dnes urobila jahodové tiramisu do pohárov.. Keby sa tu dala dať fotka ,tak pošlem.. Ale dám foto aspoň na Fcb.
Lucia Valková
19.02.2017 12:26Krásne naaranžované,dobrý nápad.