Ak patríte k pohodlným gazdinkám, tak nám určite dáte za pravdu, že každý recept, ktorý uľahčuje prácu, je vítaný. Tento nie je síce tradičný „babičkovský“, ktorý by poznali a používali naše staré mamy, no nič to nemení na tom, že jeho chuť je vskutku famózna. Recept na pečený džem, ktorý nájdete v článku, si určite zamilujete!
Domáci džem bez roboty je najlepší domáci džem
Už máte dosť všetkého zavárania, nakladania, sterilizovania, varenia,... ? No pamätajte, že zaváracia sezóna ešte ani zďaleka nekončí! Ak patríte k tým, ktorí si pravidelne uskladňujú sezónne ovocie a to najmä v podobe zaváranín alebo džemov, tak tento dnešný recept musíte vyskúšať!
V dnešnom recept je iba na vás, aké ovocie si zvolíte - či už budete mať džem s jahodami, džem s ovocím ako čierne ríbezle, slivky alebo hrušky - jeho chuť vás jednoducho dostane, pričom príprava domáceho džemu je skutočne jednoduchá.
Pečený slivkový lekvár? Prečo nie!
Možno aj vy poznáte a preferujete klasické recepty na džemy, ale skúšali ste si niekedy pripraviť pečený džem, pri ktorom nemusíte stáť pri peci a prácne miešať, aby sa vám nepripálil? Tak v tom prípade vás mierne oslobodíme od bolesti ruky, pretože sme si pre vás pripravili recept na pečený džem. Potrebujete len rúru, ovocie a chuť vyskúšať niečo nové, čo si určite obľúbite.
Ak patríte k pohodlným gazdinkám, tak nám určite dáte za pravdu, že každý recept, ktorý uľahčuje prácu, je vítaný. Tento nie je síce tradičný „babičkovský“, ktorý by poznali a používali naše staré mamy, no nič to nemení na tom, že jeho chuť je vskutku famózna. Tak sa poďte pozrieť na to, ako si pripraviť pečený džem bez chémie!
Vyskúšaj: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!
Na pečený džem budete potrebovať:
- 1 kg ovocia podľa vlastného výberu (marhule, slivky, hrušky,...)
- 500 gramov cukru
- 1 poldecák rumu
Ako si tento pečený džem pripraviť? Tu je recept na pečený džem
Keďže už v úvode sme avizovali, že ide o najjednoduchší recept na prípravu džemu, tak úplne jednoducho. Do pekáča vložte pokrájané ovocie podľa vlastného výberu, zalejte rumom a oslaďte cukrom. Ak ste si vybrali sladké ovocie, tak cukru môžete použiť menej. Rovnako, ak nepreferujete príliš sladké džemy, tak nemusíte použiť uvedené množstvo cukru a naopak, ak máte radšej sladšie džemy, pri ktorých vás až „zaštípe“ v hrdle, tak pokojne pridajte aj viac cukru.
Všetky ingrediencie spolu premiešajte a pekáč vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 °C približne 1 hodinu. Počas pečenia džem občas premiešajte a po dopečení ho vložte do vopred pripravených pohárov. Poháre uzavrite a obráťte hore dnom. Džem nechajte vychladnúť a následne servírujte na chlebíku alebo ho pridajte do zákuskov.
Tip redakcie: Ak si chcete prípravu džemu ešte viac zjednodušiť, vyskúšajte použiť kuchynského robota. Robot na varenie vám pomôže s varením aj miešaním, čo ušetrí čas a námahu. Stačí vložiť ingrediencie do nádoby robota, nastaviť program na varenie džemu a o všetko ostatné sa postará za vás. Tento pomocník vám zaručí dokonalú konzistenciu džemu a umožní sa sústrediť na plnenie pohárov a ich prípravu na zimu.
Ochutnaj: Cuketové čatní: Dokonalo nahradí všetky bežné dochucovadlá
Aktualizovaný článok: 28.09.2024