Sladké raňajky: 4 recepty na francúzske toasty

Vyvážené raňajky sú najlepším štartom dňa. Odporúča sa, aby mali podiel bielkovín, zdravých tukov a, samozrejme, vitamínov v podobe ovocia a zeleniny. Niekedy si však môžeme dopriať aj „cheat day", kedy sa za zbytočné sacharidy nebudeme trestať.

Začnite tento deň francúzskymi toastami, ktoré vás zasýtia a zaručene si pochutíte. Od klasických, ktoré máte za pár minút opečené na panvici, až po smažené rolky plnené čokoládovým krémom. Tieto sú skôr dezertom ako raňajkami, tak nimi potešte rodinku napríklad po víkendovom obede.

Je to veľmi jednoduchý a rýchly dezert, ktorým určite nikto nepohrdne. Ako pripraviť chutné francúzske toasty? Máme pre vás hneď niekoľko, ktoré rozhodne musíte vyskúšať!

Odporúčame prečítať: Recept: Palacinky z pohánkovej múky

ovocný francúzsky toast
Depositphotos

TOP recepty na francúzske toasty: 

1. Jednoduché francúzske toasty s ovocím a javorovým sirupom

  • Toastový chlieb, vianočku alebo iné pečivo

  • 3 veľké vajcia

  • Trochu mlieka alebo smotany na šľahanie

  • 1 PL cukru

  • 1 ČL škorice

  • Maslo na smaženie

  • Lesné ovocie

  • Javorový alebo čokoládový sirup 

POSTUP: V mise zmiešame vajíčka s mliekom (smotanou), cukrom a mletou škoricou. Kúsky chleba namáčame vo vajíčkovej zmesi a postupne opekáme v dobre vyhriatej panvici na strednom plameni. Toasty dozdobíme ovocím, prípadne si ešte môžeme zredukovať lesné ovocie a urobiť tak kyslú omáčku. Dochutíme javorovým alebo čokoládovým sirupom.

Odporúčame prečítať: Recept na škoricové rollo z lístkového cesta

zapečený toast
Depositphotos

2. Zapečený francúzsky toast á la žemľovka

  • Vianočku, sendvičový chlieb (prípadne iné pečivo)

  • 4 vajíčka

  • 300 ml mlieka

  • 100 g cukru

  • Vanilkový extrakt

  • Ovocie (jablká, čučoriedky, jahody...)

  • Čokoládové čipsy

  • Maslo na vymastenie formy

  • Javorový sirup na dozdobenie

POSTUP: Pečivo pokrájame na kocky a uložíme ho do vymastenej formy. V mise zmiešame vajíčka, mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Ak v recepte použijeme jablká, je vhodné zvýrazniť ich chuť škoricou. Touto zmesou zalejeme kúsky pečiva tak, aby všetky vpili tekutú zmes. Na vrch naukladáme ovocie a čokoládové čipsy.

Toast pečieme asi 35-40 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Servírujeme poliate javorovým sirupom alebo vami obľúbenou polevou.  

Odporúčame prečítať: Recept: Ryžová kaša bez cukru s kokosovým mliekom

francúzske toastové rolky
Depositphotos

3. Smažené french toast rolky

  • Plátky sendvičového chleba

  • Čokoládový krém (čokoládová nátierka)

  • Ovocie (napríklad jahody)

  • 3 vajíčka

  • Trochu mlieka

  • Maslo na smaženie

  • Škoricový cukor na posypanie

POSTUP: Z plátkov sendviča odrežeme okraje a jemne ich vyvaľkáme. Potrieme čokoládovým krémom a navrstvíme nakrájané ovocie. Vajíčka rozšľaháme a prilejeme k nim mlieko. Sendvič zabalíme do rolky, obalíme vo vajíčkovej zmesi a smažíme na roztopenom masle. Hotové tyčinky na záver obalíme v škoricovom cukre.

Pozri aj: Recept na palacinky od šéfkuchárov

banánové toasty
Depositphotos

4. Banánové pečené toasty

  • plátky chleba toastového

  • 2 - 3 vajcia

  • 3 PL mlieka

  • 1/2 KL škoricového cukru

  • 1 banán

  • 2 PL čokoládovej nátierky

  • olej

  • práškový cukor

POSTUP: V miske vyšľaháme vajíčka vidličkou, následne pridáme mlieko a škoricový cukor. Toastové chleby natrieme čokoládovou nátierkou, poukladáme na ne kolieska banánu a zakryjeme druhým toastovým chlebom.

Pritlačíme a toast namočíme z oboch strán do vyšľahaného vajíčka. Na panvici opečieme z oboch strán na strednom ohni. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Článok aktualizovaný 14.5.2024

Aktualizovaný článok: 14.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.03.2017 08:01

už sa mi zbiehajú slinky, akurát si idem dať raňajky

Vaše meno:

Zuzana Kyseľová

Zuzana Kyseľová

18.05.2017 15:20

To ani nemôže byť skutočné ! Vyzerá to fakt fantasticky. Určite vyskúšam :D

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

20.05.2017 22:26

Och, tieto francúzske roasty sú pre mňa čistý zabiják! Raz ochutnáš a už sa toho nevieš nabažiť :) mňam!!!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.