Vyvážené raňajky sú najlepším štartom dňa. Odporúča sa, aby mali podiel bielkovín, zdravých tukov a, samozrejme, vitamínov v podobe ovocia a zeleniny. Niekedy si však môžeme dopriať aj „cheat day", kedy sa za zbytočné sacharidy nebudeme trestať.
Začnite tento deň francúzskymi toastami, ktoré vás zasýtia a zaručene si pochutíte. Od klasických, ktoré máte za pár minút opečené na panvici, až po smažené rolky plnené čokoládovým krémom. Tieto sú skôr dezertom ako raňajkami, tak nimi potešte rodinku napríklad po víkendovom obede.
Je to veľmi jednoduchý a rýchly dezert, ktorým určite nikto nepohrdne. Ako pripraviť chutné francúzske toasty? Máme pre vás hneď niekoľko, ktoré rozhodne musíte vyskúšať!
Odporúčame prečítať: Recept: Palacinky z pohánkovej múky
TOP recepty na francúzske toasty:
1. Jednoduché francúzske toasty s ovocím a javorovým sirupom
Toastový chlieb, vianočku alebo iné pečivo
3 veľké vajcia
Trochu mlieka alebo smotany na šľahanie
1 PL cukru
1 ČL škorice
Maslo na smaženie
Lesné ovocie
Javorový alebo čokoládový sirup
POSTUP: V mise zmiešame vajíčka s mliekom (smotanou), cukrom a mletou škoricou. Kúsky chleba namáčame vo vajíčkovej zmesi a postupne opekáme v dobre vyhriatej panvici na strednom plameni. Toasty dozdobíme ovocím, prípadne si ešte môžeme zredukovať lesné ovocie a urobiť tak kyslú omáčku. Dochutíme javorovým alebo čokoládovým sirupom.
Odporúčame prečítať: Recept na škoricové rollo z lístkového cesta
2. Zapečený francúzsky toast á la žemľovka
Vianočku, sendvičový chlieb (prípadne iné pečivo)
4 vajíčka
300 ml mlieka
100 g cukru
Vanilkový extrakt
Ovocie (jablká, čučoriedky, jahody...)
Čokoládové čipsy
Maslo na vymastenie formy
Javorový sirup na dozdobenie
POSTUP: Pečivo pokrájame na kocky a uložíme ho do vymastenej formy. V mise zmiešame vajíčka, mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Ak v recepte použijeme jablká, je vhodné zvýrazniť ich chuť škoricou. Touto zmesou zalejeme kúsky pečiva tak, aby všetky vpili tekutú zmes. Na vrch naukladáme ovocie a čokoládové čipsy.
Toast pečieme asi 35-40 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Servírujeme poliate javorovým sirupom alebo vami obľúbenou polevou.
Odporúčame prečítať: Recept: Ryžová kaša bez cukru s kokosovým mliekom
3. Smažené french toast rolky
Plátky sendvičového chleba
Čokoládový krém (čokoládová nátierka)
Ovocie (napríklad jahody)
3 vajíčka
Trochu mlieka
Maslo na smaženie
Škoricový cukor na posypanie
POSTUP: Z plátkov sendviča odrežeme okraje a jemne ich vyvaľkáme. Potrieme čokoládovým krémom a navrstvíme nakrájané ovocie. Vajíčka rozšľaháme a prilejeme k nim mlieko. Sendvič zabalíme do rolky, obalíme vo vajíčkovej zmesi a smažíme na roztopenom masle. Hotové tyčinky na záver obalíme v škoricovom cukre.
Pozri aj: Recept na palacinky od šéfkuchárov
4. Banánové pečené toasty
plátky chleba toastového
2 - 3 vajcia
3 PL mlieka
1/2 KL škoricového cukru
1 banán
2 PL čokoládovej nátierky
olej
práškový cukor
POSTUP: V miske vyšľaháme vajíčka vidličkou, následne pridáme mlieko a škoricový cukor. Toastové chleby natrieme čokoládovou nátierkou, poukladáme na ne kolieska banánu a zakryjeme druhým toastovým chlebom.
Pritlačíme a toast namočíme z oboch strán do vyšľahaného vajíčka. Na panvici opečieme z oboch strán na strednom ohni. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Článok aktualizovaný 14.5.2024
Aktualizovaný článok: 14.05.2024