Vynikajúci špaldový bryndzovník: Dokonalá pochúťka, ktorú musíš ochutnať

špaldový bryndzovník

Radi pečiete chutne, ale aj zdravo? V tom prípade je Vynikajúci špaldový bryndzovník to pravé pre vás! Aj jarné počasie vie byť pekne sychravé. Vtedy navarím plnú kanvicu dobrého čaju s medom, citrónom a zázvorom a k tomu čerstvo upečený slaný osúch.

Kysnuté cesto mi veľmi chutí, ale nepotrebujem ho veľa, stačí centimetrový podklad z cesta a na tom riadna náplň…  dnes som sa rozhodla neupiecť sladkú verziu, ale slanú pochúťku.

Aj pri slaných verziách je veľa možností a tak som sa dnes rozhodla pre bryndzu, kyslú smotanu, oravskú slaninu a kôpor. Rovnako dobre chutí so špenátom a smotanou, alebo len s kyslou smotanou a kôprom. Príprava je jednoduchá a tu je pre vás recept.

Recept na špaldový bryndzovník

 Suroviny na cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • soľ
  • 150 ml vlažnej vody
  • štipku cukru

Príprava špaldového bryndzovníku

Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode s cukrom a nechajte 10 minút postáť. V mise zmiešajte múku, soľ (pri slanej verzii viac osoľte), jedno vajce a olej. Pridajte kvások a vypracujte redšie cesto. Prikryté nechajte aspoň 30 minút kysnúť.

Pokiaľ vám cesto kysne, máte dostatok času na to, pripraviť si náplň:

  • 500 g ovčej bryndze vymiešajte s 200 g kyslej pochúťkovej smotany, pridajte 1-2 vajíčka, na drobno nakrájanú slaninu (množstvo prenechám na vás) a nakrájanú čerstvú kôprovú vňať (tú môžete nahradiť pažítkou). Všetko dobre premiešajte.
  • Plech na pečenie (môže byť aj veľká okrúhla forma na pizzu) natrite riadne olejom a rukami roztiahnite kysnuté cesto na hrúbku cca. 5 mm.

Povrch natrite pripravenou plnkou a pečte v predhriatej rúre na 180 °C cca. 20 – 25 minút. Po upečení môžete ešte prizdobiť čerstvými bylinkami. Najlepšie chutí čerstvý priamo z rúry. 

recept na bryndzovník
www.jarkapecie.sk

Tipy na obmeny bryndzovníka

Ak patríš k tým, čo radi experimentujú v kuchyni, určite oceníš, že bryndzovník ponúka množstvo variácií. Plnku si môžeš prispôsobiť podľa chuti, dostupných surovín alebo ročného obdobia. Výsledkom je vždy chutný a výživný slaný koláč, ktorý zasýti aj poteší.

  • Vegetariánska verzia – vynechaj slaninu a namiesto nej pridaj restovanú cibuľku, špenát, huby alebo sušené paradajky, prípadne údené tofu.
  • Bylinkový variant – namiesto kôpru použi čerstvú pažítku, tymian, medvedí cesnak alebo kombináciu byliniek.
  • Pikantná verzia – do plnky môžeš pridať štipku mletého chilli, drvenú červenú papriku alebo nasekaný cesnak.
  • Jarná obmena – vyskúšaj pridať na tenké kolieska nakrájanú jarnú cibuľku alebo reďkovky priamo do plnky.
  • Lahôdka pre milovníkov syrov – k bryndzi môžeš pridať trochu strúhaného údeného syra alebo parmezánu pre výraznejšiu chuť.

Ako bryndzovník skladovať?

Bryndzovník chutí najlepšie čerstvý, ešte teplý a voňavý priamo z rúry. No ak ti predsa len kúsok ostane, nezabudni ho správne uskladniť, aby si si mohla jeho chuť vychutnať aj neskôr.

Najlepšie je nechať bryndzovník úplne vychladnúť, zabaliť ho do potravinovej fólie alebo uzatvoriť do vzduchotesnej nádoby a uchovávať v chladničke maximálne 2 dni. Pred konzumáciou ho môžeš krátko zohriať v rúre alebo na suchej panvici, aby bol znovu jemne chrumkavý a teplý.

Čo sa hodí k bryndzovníku?

Bryndzovník je sýty, slaný koláč, ktorý si priam pýta niečo osviežujúce na vyváženie chuti. Výborne sa k nemu hodí pohár dobre vychladeného kyslomliečneho nápoja, ako je žinčica, kefír či cmar. Ich jemne kyslastá chuť krásne kontrastuje s výraznou bryndzou a zanechá príjemný pocit ľahkosti.

Rovnako dobre bryndzovník doplní jednoduchý zeleninový šalát – napríklad z paradajok, uhorky, červenej cibule a trochy olivového oleja. Ak si ho dopraješ ako ľahší obed či večeru, takáto kombinácia zasýti a zároveň nezaťaží trávenie.

Špaldový bryndzovník je výbornou voľbou, ak hľadáš chutné, sýte a zároveň o čosi zdravšie jedlo, ktoré poteší celú rodinu. Vďaka jednoduchej príprave, množstvu možných obmien a výraznej slovenskej chuti si ho zamiluješ hneď po prvom upečení. Stačí len pár základných surovín, vôňa byliniek a dobrá nálada v kuchyni – výsledkom bude poctivý domáci koláč, ktorý sa vždy zje do posledného kúsku. 

Zdroj úvodnej fotky: www.jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 22.03.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:22

Super zdravý a chutný recept :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.05.2016 16:46

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.04.2016 11:11

nedávno som ho robila :) veľmi dobrý

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.03.2016 09:05

cez sviatky ho určite vyskúšam myslím si že sa po ňom iba zapráši :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.03.2016 07:25

Tento kysnuty kolac urcite vyskusam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.