Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník

Radi pečiete chutne, ale aj zdravo? V tom prípade je Vynikajúci špaldový bryndzovník to pravé pre vás!

 

Aj jarné počasie vie byť pekne sychravé. Vtedy navarím plnú kanvicu dobrého čaju s medom, citrónom a zázvorom a k tomu čerstvo upečený slaný osúch.


Kysnuté cesto mi veľmi chutí, ale nepotrebujem ho veľa, stačí centimetrový podklad z cesta a na tom riadna náplň…  dnes som sa rozhodla neupiecť sladkú verziu, ale slanú pochúťku.


Aj pri slaných verziách je veľa možností a tak som sa dnes rozhodla pre bryndzu, kyslú smotanu, oravskú slaninu a kôpor. Rovnako dobre chutí so špenátom a smotanou, alebo len s kyslou smotanou a kôprom. Príprava je jednoduchá a tu je pre vás recept.

 

Odporúčame prečítať:  Banánový koláč bez lepku a pridaného cukru

 

 

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • soľ
  • 150 ml vlažnej vody
  • štipku cukru

 

 

 Príprava:


Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode s cukrom a nechajte 10 minút postáť. V mise zmiešajte múku, soľ (pri slanej verzii viac osoľte), jedno vajce a olej. Pridajte kvások a vypracujte redšie cesto.

 

Prikryté nechajte aspoň 30 minút kysnúť.

 

 

 Pokiaľ vám cesto kysne, máte  dostatok času na to pripraviť si náplň:

 

  • 500 g ovčej bryndze vymiešajte s 200 g kyslej pochúťkovej smotany, pridajte 1-2 vajíčka, na drobno nakrájanú slaninu (množstvo prenechám na vás :)) a nakrájanú čerstvú kôprovú vňať (tú môžete nahradiť pažítkou). Všetko dobre premiešajte.
  • Plech na pečenie (môže byť aj veľká okrúhla forma na pizzu) natrite riadne olejom a rukami roztiahnite kysnuté cesto na hrúbku cca. 5 mm.

Povrch natrite pripravenou plnkou a pečte v predhriatej rúre na 180°C cca. 20 – 25 minút.

 

Odporúčame tiež:  Slaný koláč s pečenou šunkou a jarnou cibuľkou

 

 

spaldovy bryndzovnik, chutna pochutka

Zdroj: Shutterstock®

Po upečení môžete ešte prizdobiť čerstvými bylinkami.
Najlepšie chutí čerstvý priamo z rúry.

Ohrievať som ho neskúšala, nebolo čo ohrievať .

 

Viac receptov na: www.jarkapecie.sk

 

Zdroj foto:

www.jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.03.2016 07:25

Tento kysnuty kolac urcite vyskusam.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.03.2016 09:05

cez sviatky ho určite vyskúšam myslím si že sa po ňom iba zapráši :-)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.04.2016 11:11

nedávno som ho robila :) veľmi dobrý

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.05.2016 16:46

Zaujímavý recept

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:22

Super zdravý a chutný recept :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.