Radi pečiete chutne, ale aj zdravo? V tom prípade je Vynikajúci špaldový bryndzovník to pravé pre vás!
Aj jarné počasie vie byť pekne sychravé. Vtedy navarím plnú kanvicu dobrého čaju s medom, citrónom a zázvorom a k tomu čerstvo upečený slaný osúch.
Kysnuté cesto mi veľmi chutí, ale nepotrebujem ho veľa, stačí centimetrový podklad z cesta a na tom riadna náplň… dnes som sa rozhodla neupiecť sladkú verziu, ale slanú pochúťku.
Aj pri slaných verziách je veľa možností a tak som sa dnes rozhodla pre bryndzu, kyslú smotanu, oravskú slaninu a kôpor. Rovnako dobre chutí so špenátom a smotanou, alebo len s kyslou smotanou a kôprom. Príprava je jednoduchá a tu je pre vás recept.
Odporúčame prečítať: Banánový koláč bez lepku a pridaného cukru
Na cesto budete potrebovať:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 50 ml oleja
- soľ
- 150 ml vlažnej vody
- štipku cukru
Príprava:
Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode s cukrom a nechajte 10 minút postáť. V mise zmiešajte múku, soľ (pri slanej verzii viac osoľte), jedno vajce a olej. Pridajte kvások a vypracujte redšie cesto.
Prikryté nechajte aspoň 30 minút kysnúť.
Pokiaľ vám cesto kysne, máte dostatok času na to pripraviť si náplň:
- 500 g ovčej bryndze vymiešajte s 200 g kyslej pochúťkovej smotany, pridajte 1-2 vajíčka, na drobno nakrájanú slaninu (množstvo prenechám na vás :)) a nakrájanú čerstvú kôprovú vňať (tú môžete nahradiť pažítkou). Všetko dobre premiešajte.
- Plech na pečenie (môže byť aj veľká okrúhla forma na pizzu) natrite riadne olejom a rukami roztiahnite kysnuté cesto na hrúbku cca. 5 mm.
Povrch natrite pripravenou plnkou a pečte v predhriatej rúre na 180°C cca. 20 – 25 minút.
Odporúčame tiež: Slaný koláč s pečenou šunkou a jarnou cibuľkou
Po upečení môžete ešte prizdobiť čerstvými bylinkami.
Najlepšie chutí čerstvý priamo z rúry.
Ohrievať som ho neskúšala, nebolo čo ohrievať .
Viac receptov na: www.jarkapecie.sk
www.jarkapecie.sk