Ako sa robí černohorský rezeň? Podľa tohto receptu sa vždy podarí

recept na černohorský rezeň

Černohorský rezeň patrí medzi obľúbené pochúťky slovenskej kuchyne. Hoci jeho názov evokuje Balkán, s Čiernou Horou nemá veľa spoločného. Vyniká špecifickým cestíčkom s nastrúhanými zemiakmi, ktoré mu dodávajú lahodnú chuť a chrumkavú konzistenciu. Ako ho správne pripraviť, akých chýb sa vyvarovať a aké prílohy sa k nemu hodia najlepšie?

Rezne a ich variácie

Rezne sú klasikou v mnohých kuchyniach sveta. Najznámejší je pravdepodobne viedenský rezeň, ktorý sa pripravuje z teľacieho mäsa obaleného v trojobale a vypráža sa na masle. Na Slovensku sú populárne bravčové aj kuracie rezne, často sa však experimentuje aj s inými druhmi mäsa či netradičnými obalmi – napríklad parížsky rezeň s cestíčkom alebo rezeň obalený v kukuričných lupienkoch.

Rezne si radi doprajeme najmä počas sviatkov, rodinných osláv alebo jednoducho vtedy, keď si chceme dopriať niečo sýte a chutné. Ich obľuba pretrváva naprieč generáciami a existuje nespočetné množstvo variantov a vylepšení.

Černohorský rezeň – pôvod a charakteristika

Černohorský rezeň je špecifický hlavne tým, že sa namiesto klasického trojobalu obaľuje v cestíčku so zemiakmi. Táto úprava zaisťuje šťavnatosť mäsa a zároveň pokrmu pridáva jedinečnú chuť. Hoci názov môže zavádzať, pôvod pokrmu nie je celkom jasný. Udomácnil sa však najmä v československej kuchyni. 

Černohorský rezeň sa pripravuje prevažne z bravčového karé alebo krkovičky, ale často sa používa aj kuracie mäso. Práve kombinácia mäsa a chrumkavého zemiakového cestíčka zaisťuje, že toto jedlo milujú dospelí aj deti. Černohorský rezeň sa často podáva posypaný syrom, najmä nastrúhaným tvrdým syrom, ako je eidam alebo parmezán. 

černohorský rezeň so zemiakmi
Freepik

Alternatívy prípravy černohorského rezňa

Radi by ste sa vyhli klasickému vyprážaniu na oleji? Černohorský rezeň sa dá pripraviť aj zdravšou metódou. Napríklad ho môžete piecť v rúre pri teplote 180 °C približne 25 až 30 minút, pričom ho po polovici času otočíte. 

Ďalšou možnosťou je použiť teplovzdušnú fritézu, ktorá zabezpečí chrumkavosť rezňa s minimom oleja. Vegetariánska verzia sa dá pripraviť s plátkami cukety alebo baklažánu. Tieto suroviny skvelo nahradia mäso a nemusíte sa báť toho, že by znehodnotili textúru alebo chuť cestíčka. 

Zdravšia verzia černohorského rezňa

Ak chcete znížiť kalorickú hodnotu tohto mäsitého jedla, môžete skúsiť niekoľko úprav. Napríklad namiesto hladkej múky použiť celozrnnú, do cestíčka pridať viac bielkovín (napríklad grécky jogurt) alebo zemiaky kombinovať s nastrúhanou cuketou, čo dodá jedlu ľahšiu štruktúru. Taktiež môžete skúsiť piecť rezeň na plechu vystlanom papierom na pečenie, čo eliminuje nadbytočný tuk.

Zaujímavosti a kuriozity, ktoré sa s černohorským rezňom spájajú

Černohorský rezeň má síce nejasný pôvod, no podobné jedlá nájdeme aj v iných krajinách. Napríklad v Poľsku sa pripravuje podobný „plackowy kotlet“, mäso je v tomto prípade obalené v zemiakovej placke. V Maďarsku zase existujú rezne s rôznymi zeleninovými obalmi, ktoré im dodávajú svojskú chuť a chrumkavosť. Existujú aj moderné verzie černohorského rezňa, v ktorých sa do cestíčka pridáva syr alebo bylinky pre ešte bohatšiu chuť.

Možné dochutenie cestíčka na černohorský rezeň

Ak chcete svoj černohorský rezeň posunúť na vyššiu úroveň, môžete do cestíčka pridať rôzne dochucovadlá. Napríklad strúhaný syr (parmezán, eidam) dodá jemnú slanosť a chrumkavú štruktúru. Bylinky ako petržlenová vňať, kôpor či majorán sa zasa postarajú o osviežujúcu arómu. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte trošku mletej červenej papriky alebo štipku chilli prášku.

Recept na černohorský rezeň

Ingrediencie:

  • 4 plátky bravčového karé alebo kuracích pŕs
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • Soľ, korenie
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme.
  2. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno.
  3. V miske zmiešame nastrúhané zemiaky, vajcia, múku, mlieko a cesnak.
  4. Plátky mäsa obalíme v pripravenom cestíčku.
  5. Vyprážame na stredne rozpálenom oleji do zlatohneda z oboch strán.
  6. Po vypražení rezeň necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.

Ako na dokonalý černohorský rezeň

  • Používajte čerstvé zemiaky – staré zemiaky môžu byť príliš vodnaté a cestíčko nemusí dobre priľnúť.
  • Nepreháňajte to s olejom – rezeň potrebuje dostatok oleja na správne vyprážanie, ale príliš veľa oleja z neho spraví mastné čudo.
  • Stredná teplota je kľúčová – ak je olej príliš horúci, cestíčko sa spáli skôr, než sa mäso prepečie.
  • Cesnak pridáva chuť – nebojte sa experimentovať aj s inými koreninami, napríklad s majoránom či mletou paprikou.

Obľúbené prílohy k černohorskému rezňu

Černohorský rezeň je sýty sám osebe, ale dobrá príloha jeho chuť ešte viac zvýrazní. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Zemiakové prílohy – klasická zemiaková kaša, hranolčeky alebo pečené zemiaky s bylinkami.
  • Ryža – jednoduchá dusená ryža s maslom môže byť výbornou voľbou.
  • Čerstvé šaláty – osviežujúci zeleninový šalát s paradajkami, uhorkami a ľahkým dresingom dodá jedlu sviežosť.
  • Kapustový šalát – kyslá kapusta alebo coleslaw skvele dopĺňajú chuť chrumkavého rezňa.

Černohorský rezeň je skvelou alternatívou k tradičným vyprážaným rezňom. Jeho zemiakové cestíčko mu dodáva originálnu chuť a správne pripravený rezeň je lahodne chrumkavý zvonku a šťavnatý vnútri. Vyskúšajte ho doma a uvidíte, prečo patrí medzi obľúbené pokrmy na našich stoloch!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.