Veľká noc je čoskoro tu a čo by to bolo za sviatky bez voňavého domáceho pečiva? Tento rok to bude niečo naozaj špeciálne: vegánske hot cross buns. Teda takto znie oficiálny názov za hranicami, u nás to môžu byť kysnuté veľkonočné žemličky.
No a aby to bolo ešte o niečo lepšie, môžete ich pripraviť z organickej pšeničnej múky, s pridaním lahodných ingrediencií ako sú hrozienka naložené v čiernom čaji, kocky jabĺk, arómatické koreniny a jemný pomaranč. Na záver sa dostaví jemná javorová glazúra. Mňam! Tieto žemličky sú nielen chutné, ale aj o niečo zdravšie ako bežné pečivo, ktoré sa zväčša pripravuje na Veľkú noc.
No a teraz sa už poďme pustiť do prípravy tejto úžasnej kombinácie, ktorá si získa srdcia každého z rodiny! Uvidíte, že aj s pár základnými ingredienciami viete vykúzliť skutočnú dobrotu.
Čo sú vlastne hot cross buns?
Predtým, než sa pustíme do pečenia, poďme si povedať niečo o tomto tradičnom pečive. Hot cross buns, ako sme si ich už predstavili, sú malé, mäkké žemle, ktoré sa tradične pečú na Veľkú noc. Pôvodne sú spojené s anglosaskou tradíciou a zvyčajne sú obohatené o rôzne koreniny ako škoricu, muškátový oriešok a zázvor.
Zvyčajne sú plnené hrozienkami alebo iným sušeným ovocím, a v strede majú charakteristický kríž, ktorý sa vytvorí buď z cesta, alebo z polevy. Tieto žemle sú obľúbené hlavne počas Veľkonočných sviatkov, no ich chuť si môžete dopriať kedykoľvek počas roka.
Ale čo keď ste vegáni? Máme pre vás skvelú alternatívu, ktorá nebude zahŕňať žiadne živočíšne produkty, a pritom zachová tradičnú chuť a štruktúru. Čo poviete na tie vegánske, ktoré nielen chutia fantasticky, ale aj vyzerajú krásne, a sú pripravené z ingrediencií, ktoré si môžete prispôsobiť podľa vlastného vkusu?
Recept na vegánske hot cross buns
Tento recept sa opiera o použitie organickej pšeničnej múky, ktorá dodá pečivu vynikajúcu textúru a zdravý základ. Zároveň zahrnieme aj špeciálne prísady, ktoré tieto žemle povýšia na nový level!
Ingrediencie na cesto:
- 300 g organickej celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g hladkej pšeničnej múky
- 7 g suchého droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 1 ČL soli
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL muškátového orieška
- 2 PL trstinového cukru
- 50 g vegan masla
- 250 ml mandľového mlieka (alebo iné rastlinné mlieko podľa výberu)
- 100 g hrozienok, marinovaných v čiernom čaji
- 1 jablko, nakrájané na malé kocky
- 1 PL pomarančovej šťavy
- 2 PL pomarančového pyré (alebo dužiny z čerstvého pomaranča)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ingrediencie na polevu / kríž:
- 50 g hladkej múky
- 50 ml vody
- 2 PL javorového sirupu
- Štipka soli
Ingrediencie na glazúru:
- 50 g javorového sirupu
- 25 g rastlinného masla
- 1 PL vody
Postup:
- Začneme tým, že v miske zmiešame obe múky, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a cukor. Pridáme suché droždie a všetko premiešame. Ak používate čerstvé droždie, uistite sa, že ho najprv rozpustíte v troche teplého mlieka, aby sa aktivovalo.
- Do druhej misky vylejte mandľové mlieko (teplé, nie horúce), vegan maslo a pomarančovú šťavu. Miešajte všetky tekutiny, kým sa maslo nerozpustí.
- Pomaly začnite pridávať mokré ingrediencie do suchých a miešajte, až kým nezískate mäkké, ale nie príliš lepkavé cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu viac mlieka. Po vymiesení nechajte cesto odpočívať 10 minút.
- Následne pridajte do cesta hrozienka, nakrájané jablko, pomarančové pyré a vanilkový extrakt. Cesto znovu prepracujte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozmiestnili.
- Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste pod utierkou približne 1 až 1,5 hodiny.
- Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 12 rovnakých dielov. Každú časť zrolujte do gule a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nezabudnite na kríž. Na vrch každej buchty nakresli pomocou cesta (ktoré bude pripomínať hustú pastu) tvar kríža.
- Pečte pri 180 °C asi 20-25 minút alebo kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
- Po upečení nechaj žemličky vychladnúť.
- Medzitým si pripravte javorovú glazúru. V malom hrnci zohrejte javorový sirup, rastlinné maslo a vodu na strednom ohni, kým sa maslo úplne nerozpustí.
- Zmes nechajte mierne zovrieť a potom znížte teplotu. Povarte asi 2-3 minúty, kým sa glazúra trochu nezredukuje a nezhustne.
- Nechajte glazúru vychladnúť na izbovú teplotu. Na záver ňou už len potrite upečené žemličky.
A teraz si vychutnajte výsledok!
V týchto skvelých a voňavých veľkonočných žemličkách sa spája všetko, čo je na Veľkej noci úžasné: lahodné hrozienka, sladké jablká, aróma pomaranča a koreniny, vďaka ktorým rozvonia celý dom. Tento recept je perfektný spôsob, ako si užiť sviatky s rastlinnou verziou tradičných hot cross buns, ktoré sú nielen vegánske, ale aj plné nutričných ingrediencií.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @eds_bred