Aj vy milujete kapustu? Táto zelenina plná vitamínov a blahodarných účinkov na ľudské telo má teraz svoju najväčšiu sezónu, a preto by bola škoda ju nevyužiť v rôznych obmenách vo svojom jedálničku.
Otestujte našu ľahšiu verziu amerického kapustového šalátu coleslaw, ktorý sa stane vašou obľúbenou prílohou a možno zatieni aj klasický slovenský kapustový šalát „nakyslo“.
Príprava:
Príprava vám zaberie približne 15 minút
Ingrediencie
- 1 menšia kapustová hlava podľa vlastného výberu (ak chcete mať šalát farebnejší, použite polovicu hlávky bielej kapusty a polovicu červenej)
- 2 stredné mrkvy
- 1 malá červená cibuľa (nemusí byť)
- 1 biely jogurt (pozor, nie sladký)
- 2 – 4 lyžice klasickej majonézy
- soľ
- čierne korenie
- šťava z 1 malého citróna
Vyskúšaj aj: Zatočte s chrípkou okamžite! Zázvor a jeho liečivé účinky - 4 skvelé recepty
Postup:
- Do veľkej misy si najemno nastrúhame kapustu zbavenú hlúbu. Ak nemáte vhodný strúhač, kapustu nakrájajte, no pamätajte, čím jemnejšie, tým lepšie. Teraz nasleduje dôležitý bod – kapustu si poriadne osolíme a soľ do kapusty zapracujeme rukami. Necháme postáť asi 5 minút.
- Do kapusty pridáme nastrúhanú mrkvu a v prípade, že chceme mať v šaláte aj cibuľku, najemno nakrájame aj tú a pridáme ju do misy. Poriadne premiešame.
- Pripravíme si zálievku. V miske si zmiešame biely jogurt s majonézou a zmes okoreníme podľa chuti. Pridáme ešte šťavu z citróna.
- Zmes vylejeme na zeleninu a poriadne zamiešame. Takto pripravený šalát môžete konzumovať ihneď, no odporúčame vám nechať ho postáť v chladničke aspoň 24 hodín. Vtedy sa chute naozaj prepoja. Po 24 hodinách šalát ochutnajte a podľa potreby dosoľte.
- Coleslaw je vynikajúca príloha, napríklad k domácim hamburgerom, tradičnému rezňu či ku grilovanému mäsu.
Želáme vám dobrú chuť!
Mohlo by ťa zaujímať: Aj kôra stromov má liečivé účinky! Ktorú sa oplatí nazbierať?