Kefír, cmar či bifidové mlieko? Objavte rozdiely a výhody

probiotické potraviny

V posledných rokoch sa probiotické potraviny, ako sú kefír, cmar a bifidové mlieko, stali veľmi populárne v rámci zdravého životného štýlu. Tieto fermentované mliečne produkty ponúkajú množstvo zdravotných výhod, ale ich chuť, textúra a nutričné zloženie sa líšia. V tomto článku sa pozrieme na to, čo každý z týchto produktov obsahuje, ako sa vyrábajú a aké sú ich hlavné rozdiely.

Prečítajte si aj: Mascarpone: Nutričné výhody, história aj kreatívne recepty s týmto syrom

Kefír – pôvod a výroba

Kefír je fermentovaný mliečny produkt pôvodom z Kaukazu. Vyrába sa pridaním kefírových zŕn do mlieka. Tieto zrná sú zmesou baktérií a kvasiniek, ktoré vytvárajú symbiotické spoločenstvo. Kefírové zrná sa pridávajú do čerstvého mlieka, kde fermentácia prebieha pri izbovej teplote počas 12 až 48 hodín. Po fermentácii sa zrná odstránia a vznikne tekutý kefír.

Nutričné zloženie a výhody kefíru

Kefír je bohatý na probiotiká, bielkoviny, vápnik, vitamíny B a K. Má nízky obsah laktózy, čo ho robí vhodným pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Medzi jeho zdravotné výhody patrí podpora trávenia, posilnenie imunity a zlepšenie zdravia čriev. Probiotiká v kefíre môžu pomôcť pri znižovaní zápalov a zlepšovaní celkového zdravia.

Chuť a textúra kefíru

Kefír má charakteristickú kyslastú chuť a krémovú, ale tekutú textúru. Môže byť mierne perlivý, v závislosti od doby fermentácie. Kefír sa často konzumuje samostatne, ale môže byť aj prísadou do smoothies, polievok, alebo omáčok.

Odporúčame: TOP 8 dôvodov, prečo piť veľa vody – máš jej dostatok?

kefír
Depositphotos

Cmar – pôvod a výroba

Cmar, známy aj ako maslové mlieko, je vedľajší produkt pri výrobe masla. Vzniká po vymiešaní mlieka na maslo, kde sa oddelí maslový tuk. Zostávajúca tekutina je cmar. Cmar sa v tradičnej kuchyni používa už stáročia a v mnohých kultúrach je obľúbeným nápojom.

Nutričné zloženie a výhody cmaru

Cmar je nízkotučný nápoj, bohatý na vodu, bielkoviny, vápnik a probiotiká, aj keď v menšom množstve ako kefír. Pomáha pri hydratácii a trávení. Cmar obsahuje aj kyselinu mliečnu, ktorá prispieva k jeho osviežujúcej chuti a probiotickým vlastnostiam. Je tiež známy svojou schopnosťou znižovať pH v žalúdku, čo môže pomôcť pri trávení a absorpcii živín.

Chuť a textúra cmaru

Cmar má osviežujúcu, jemne kyslastú chuť a hladkú, tekutú textúru. Často sa používa v kuchyni na prípravu smoothies, dezertov alebo ako základ do omáčok a polievok. Môže sa tiež konzumovať samostatne.

Neprehliadnite: Ako získať chuť na cvičenie: Tipy, ako nájsť stratenú motiváciu

Bifidové mlieko – pôvod a výroba

Bifidové mlieko je fermentovaný mliečny produkt, ktorý sa vyrába pomocou kultúr bifidobaktérií, najmä Bifidobacterium bifidum. Tieto baktérie sa pridávajú do pasterizovaného mlieka, kde prebieha fermentácia. Bifidové mlieko môže byť vyrobené z rôznych typov mlieka, vrátane kravského, ovčieho, alebo kozieho.

Nutričné zloženie a výhody bifidového mlieka

Bifidové mlieko obsahuje množstvo probiotík a je bohaté na vápnik a bielkoviny. Je známe svojou schopnosťou podporovať zdravie čriev a imunitu, rovnako ako aj znižovať množstvo škodlivých baktérií v tráviacom trakte. Bifidobaktérie môžu tiež pomôcť pri zlepšení trávenia a znížení rizika niektorých črevných ochorení.

Chuť a textúra bifidového mlieka

Bifidové mlieko má jemnú, krémovú textúru a mierne kyslastú chuť. Je hladké a má podobnú konzistenciu ako jogurt, ale je zvyčajne tekutejšie. Môže sa konzumovať samostatne, alebo sa môže pridať do smoothies a iných nápojov.

Prečítajte si aj: VIDEO: Novinky Dermacol – anti-aging prípravky, podkladové bázy, dlhotrvácne dekoratívne produkty

Hlavné rozdiely medzi kefírom, cmarom a bifidovým mliekom

Vlastnosť

Kefír

Cmar

Bifidové mlieko

Pôvod

Kaukaz, fermentácia s kefírovými zrnami

Vedľajší produkt z masla

Fermentácia s bifidobaktériami

Fermentačné kultúry

Kefírové zrná (baktérie a kvasinky)

Kyselina mliečna

Bifidobaktérie

Nutričné zloženie

Vysoký obsah probiotík, bielkovín a vitamínov

Nízky obsah tuku, obsahuje bielkoviny a probiotiká

Vysoký obsah probiotík a vápnika

Chuť a textúra

Kyslastá, krémová, mierne perlivá

Osviežujúca, jemne kyslastá

Mierne kyslastá, krémová

Kefír, cmar a bifidové mlieko sú všetky chutné a zdravé fermentované mliečne produkty, ktoré ponúkajú rôzne výhody pre zdravie. Hoci sa líšia svojím pôvodom, chuťou a nutričným zložením, všetky prispievajú k zlepšeniu trávenia a celkovému zdraviu. Pri výbere medzi nimi záleží na osobných preferenciách, ako aj na vašich nutričných potrebách. Pridajte tieto produkty do svojho jedálnička a objavte, ako môžu zlepšiť vašu pohodu!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.