Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!

Kefír

O kefíre sa traduje, že jeho história siaha neuveriteľných 5000 rokov dozadu. Už v tých dobách ho konzumovali kmene žijúce v oblasti Kaukazu, ktoré z tohto nápoja dávali cudzincom len ochutnať. Tajomstvo kefíru sa dlhé roky uchovávalo v tajnosti. 

Dôvod používania kefírových zŕn (tibetských húb) spočíval v tom, že vďaka nim prežilo mlieko v kožených vakoch aj keď nebolo skladované v chlade. Veľmi pravdepodobne aj tento elixír zdravia má na svedomí dlhovekosť kaukazských ľudí. Kefír - prečo ho zaradiť do svojho jedálnička? 

Prečítajte si: Október v záhrade: Pozri sa, na čo všetko netreba zabudnúť!

Kefír môže byť ochranca nášho zdravia - TOTO sú účinky kefíru

Kefír je obľúbený fermentovaný nápoj, ktorý si získal srdcia mnohých milovníkov zdravého životného štýlu. Je známy nielen svojou osviežujúcou chuťou, ale aj množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Tu sú niektoré z hlavných účinkov kefíru, ktoré môžu prispieť k ochrane nášho zdravia.

1. Podpora trávenia, probiotiká a nízky obsah laktózy

Kefír je bohatý na probiotiká, ktoré sú prospešné baktérie pomáhajúce udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Pravidelná konzumácia kefíru môže zlepšiť trávenie, zmierniť nepríjemnosti ako nadúvanie alebo plynatosť a prispieť k prevencii zápchy.

2. Posilnenie imunitného systému - kefír pôsobí antibakteriálne

Kefír obsahuje imunitu podporujúce zlúčeniny, vrátane probiotík, vitamínov a minerálov. Tieto látky pomáhajú posilniť imunitný systém a zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám.

3. Zdravie kostí - kefír znižuje riziko osteoporózy

Kefír je vynikajúcim zdrojom vápnika a vitamínu K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Pravidelná konzumácia kefíru môže prispieť k prevencii osteoporózy a zlepšiť celkovú kostnú štruktúru.

4. Regulácia hmotnosti 

Kefír je nízkokalorický a zároveň zasýti. Jeho konzumácia môže pomôcť pri kontrole chuti do jedla a podporiť chudnutie. Okrem toho probiotiká v kefíre môžu ovplyvniť metabolizmus tukov.

5. Zlepšenie duševného zdravia

Štúdie naznačujú, že črevná mikroflóra zohráva významnú úlohu v duševnom zdraví. Pravidelná konzumácia probiotík, akým je kefír, môže pomôcť znižovať príznaky depresie a úzkosti.

6. Antimikrobiálne vlastnosti

Kefír obsahuje zlúčeniny s antimikrobiálnym účinkom, ktoré môžu pomôcť bojovať proti rôznym patogénom a zlepšiť celkovú zdravie organizmu.

7. Zdravá pleť

Niektoré štúdie ukazujú, že kefír môže mať pozitívny účinok aj na zdravie pokožky. Dôvodom sú probiotiká, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a podporiť opravu poškodenej pokožky.

Kefír je skutočne superpotravina, ktorá ponúka široké spektrum zdravotných výhod. Jeho pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu tráveniu, silnejšiemu imunitnému systému a celkovému zlepšeniu zdravia. Ak hľadáte spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček, kefír je určite dobrou voľbou!

Odporúčame: Recept: Slivkové ružičky z lístkového cesta podľa Kvety Horváthovej

Antibiotiká a imunitný systém
Shutterstock®

Sídlo imunity

V tráviacom trakte človeka sa nachádza približne 80% všetkej imunity, ktorú tvoria bilióny baktérií. To je už slušné číslo. Len pre zaujímavosť, je to viac, ako je celkový počet buniek v našom tele. Tieto ”pracovníčky zdravia”, žiaľ, dostávajú riadne na frak pri užívaní antibiotík, ktoré útočia a ničia baktérie hlava-nehlava, a je im jedno, či sú zdraviu škodlivé alebo  prospešné. Preto vám, len tak mimochodom, odporúčam spraviť si test na pôvod choroby predtým, ako vám ich váš lekár veselo predpíše. Ide o to, že väčšinu chorôb dýchacích ciest majú na svedomí vírusy, na ktoré antibiotiká nemajú žiaden dosah. A týmto spôsobom si namiesto pomáhania poškodzujete. Sláva našim lekárom. Česť výnimkám, samozrejme.

Každopádne, to je dôvod prečo sa s antibiotikami berú aj probiotiká. V probiotikách sa totiž nachádzajú dobré baktérie, ktoré nás pomáhajú udržať zdravých a takto aspoň eliminujeme účinky antibiotík. Prečo si ich ale kupovať, keď si vlastné probiotikum môžeme vyrobiť sami doma? Áno, presne tak. Skysnuté mlieko s názvom kefír obsahuje množstvo rôznych zdraviu prospešných druhov baktérií a kvasiniek.

Neprehliadnite: Recept: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

Kefír a jeho účinky na zdravie
Shutterstock®

Prečo pravidelne konzumovať kefír?

Účinky mliečneho kefíru boli testované vo vedeckých štúdiách, ktoré dokázali nasledovné:

  • zlepšuje obranu proti vírusovým ochoreniam
  • značne podporuje imunitný systém
  • zlepšuje trávenie a zabraňuje zápche
  • priamym nanesením na pokožku dokáže liečiť niektoré kožné problémy ako vyrážky a ekzémy

Pozri aj: Často sa budíš? Tu sú dôvody, pre ktoré nás trápia poruchy spánku!

kyslé mlieko
Shutterstock®

Správna dávka práve pre vás

Niektorí odborníci odporúčajú užívať kefír denno-denne v neobmedzených množstvách. Iní zas 3 až 5-krát do týždňa v množstve 1 až 2 dl. Ja vám odporúčam vyskúšať rôzne množstvá a nájsť ten správny pomer a pravidelnosť konzumácie. Určite začnite s menšími dávkami (niekoľko lyžičiek), pretože kefír môže naštartovať detox organizmu a vyplavené jedy sa môžu, ale nemusia prejaviť, napríklad vo forme vyrážky. Keď budete v jeho konzumácii pokračovať, časom sa tráviaci trakt vyčistí a vy si budete užívať už len spomenuté výhody.

Ešte určite stojí za zmienku, že sa ku kefíru odporúčajú brať aj prebiotiká. K prebiotikám patria jablčná vláknina alebo ovsené otruby, ktoré slúžia ako potrava pre dobré baktérie.

Tak čo? Aký je teraz váš názor na kefír? Už to asi nie je len kyslé mlieko. A aby to nebolo len o teórii, v pokračovaní tohto článku sa pozrieme, kde zohnať kefír a ako si tento zázrak vyrobiť doma.

Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

Domáci kefír

Domáci kefír je obľúbeným a zdravým nápojom, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj vo svojich podmienkach. Je bohatý na probiotiká, vitamíny a minerály, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a posilňuje imunitný systém.

Ako si pripraviť domáci kefír:

Potrebné ingrediencie:

  • 1 liter mlieka (môže byť kravské alebo rastlinné)

  • 2-3 polievkové lyžice kefírových zŕn (môžete ich získať od známych, ktorí už kefír pripravujú, alebo si ich kúpiť v obchode)

Postup prípravy:

  1. Príprava mlieka: Surové mlieko je najlepší základ, avšak môžete použiť aj pasterizované. Ak používate pasterizované, nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

  2. Pridanie kefírových zŕn: Do čistého skleneného pohára vložte kefírové zrná a zalejte ich mliekom. Mlieka by malo byť dostatočne, aby všetky zrna boli ponorené.

  3. Fermentácia: Pohár zakryte gázou alebo papierovou utierkou, aby mohol vzduch prúdiť, ale chránil ho pred prachom a hmyzom. Nechajte fermentovať na teplom mieste (ideálna teplota je okolo 20-25 °C) po dobu 24-48 hodín, v závislosti od toho, akú kyslosť preferujete.

  4. Scedenie: Po uplynutí fermentačného času kefír sceďte cez sitko, aby ste oddelili kefírové zrná od hotového nápoja. Zrná môžete opäť použiť na ďalšiu výrobu kefíru.

  5. Uskladnenie: Hotový kefír môžete uskladniť v chladničke, kde vydrží niekoľko dní. Pred konzumáciou ho môžete okoreniť podľa chuti, napríklad medom, ovocím alebo vanilkou.

Výhody domáceho kefíru

  • Zdravotné prínosy: Pravidelná konzumácia kefíru podporuje trávenie, zlepšuje črevnú flóru a môže prispieť k zníženiu niektorých zdravotných problémov, ako sú alergie alebo intolerancie.

  • Flexibilita: Môžete experimentovať s rôznymi druhmi mlieka a prísadami, čím si vytvoríte rôzne príchute.

  • Ekonomické: Príprava kefíru doma je cenovo dostupná a výhodná, najmä v porovnaní s kúpenými variantami.

Domáci kefír je jednoduchý na prípravu a môže sa stať skvelým doplnkom vašej stravy.

Aktualizovaný článok: 07.10.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

29.10.2017 06:01

bohuzial mam laktozu a veru mne sa neosvedcil kefir... mala som z neho crevne problemi... a to uz som skusala viac krat... skoda.... musim ho nahradit niecim inym

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

29.10.2017 09:34

mňam...kefír je môj obľúbený...

Vaše meno:

benynka

benynka

29.10.2017 12:08

kyslé mlieko si robím doma...kúpim čerstvé mlieko, prelejem do skleneného džbánu, nechám pri izbovej teplote a za tri dni môžem piť

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.10.2017 13:31

verím, že je zdravý, ale kefír nemôžem

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

29.10.2017 15:56

Mala som obdobie, že som si ho dávala pomaly každý deň, potom sa mi prejedol a prestala som ho nadlho kupovať. Teraz si ho občas kúpim, nemôžem povedať žeby mi chutil až tak ako jogurt, ale keďže má toľko benefitov, budem si ho dávať aj častejšie..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.10.2017 16:32

u nás musí byť v chladničke stále

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

29.10.2017 19:39

kefír mám rada, aj ten ochutený

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

30.10.2017 20:38

Súhlasím s obsahom tohto článku. Hoci mlieko je podľa mojej chuti úplne zbytočná potravina, kefír, zakysanka, acidko, žinčica, jogurt, bryndza, tvaroh a všetky možné druhy syrov sú neoddeliteľnou súčasťou môjho jedálnička. škoda len, že už nechováme kravku doma ako kedysi.

Vaše meno:

janko komada

janko komada

13.11.2017 13:42

občes si ho kupujem no že je až taký prospešný pre organizmus som nevedel

Vaše meno:

Zuz

Zuz

08.10.2024 20:53

Vôbec nemám rada kefír, nevieme poradiť niečo iné s rovnakými účinkami?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.