Jednoduché recepty na domáce nátierky z orieškov

domáce orieškové nátierky

Sezóna čerstvej zeleniny a ovocia zo záhrady a z trhov už dávno skončila. S jeseňou však prichádzajú zdravé oriešky, z ktorých môžete pripraviť skvelé domáce nátierky. Stačí vám niekoľko surovín, kvalitný mixér a počas chladných mesiacov máte o zdravé maškrty postarané. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami, ktoré si vďaka svojej jednoduchosti zamilujete.

Reklama

Ako orieškové nátierky používať

Orieškové nátierky majú v kuchyni naozaj široké využitie – skvelo sa hodia na raňajkové toasty, lievance, palacinky, ovsené kaše či ako náplň do croissantov a koláčov. Môžete ich pridať aj do smoothie, jogurtu alebo použiť ako základ na zdravé domáce dezerty. Ich jemná chuť dokonale doplní aj ovocie – napríklad banán, jablko či jahody.

Ak si ich pripravíte do zásoby, skladujte ich v uzatvárateľných sklenených nádobách v chladničke. Najlepšie chutia čerstvé, no vydržia aj 2 až 3 týždne. Pred použitím ich stačí premiešať, aby znovu získali svoju krémovú konzistenciu a intenzívnu orieškovú vôňu.

Nátierka z lieskovcov

Ingrediencie:

  • 1 ½ šálky lieskových orechov
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 1 polievková lyžica kakaa

Postup: Lieskové orechy opražíme na suchej panvici a v mixéri pomelieme na jemnú múku. Potom pridáme mlieko, javorový sirup a kakao. Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Ak je nátierka príliš hustá, pridáme mlieko, ak je naopak veľmi riedka, pridáme lieskové orechy. Konzistenciu nátierky môžeme prispôsobovať podľa svojej chuti. 

recept na domácu nátierku z orieškov
Shutterstock®

Nátierka z vlašských orechov

Ingrediencie:

  • ½ šálky masla
  • 1 šálka vlašských orechov
  • 1 polievková lyžica agáve
  • 2 polievkové lyžice rumu

Postup: Vlašské orechy rozmixujeme na jemnú múku. Pridáme k nim maslo izbovej teploty a dobre premiešame. Potom nátierku dosladíme lyžicou agáve (ak máte radi sladšie nátierky, pridajte 2 polievkové lyžice) a dochutíme rumom.

Reklama

Mandľovo-škoricová nátierka s jablkom

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandlí

  • 1 menšie jablko (ošúpané a nastrúhané)

  • 1 lyžica medu

  • ½ lyžičky škorice

  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup: Mandle opražte na suchej panvici a rozmixujte na jemnú pastu. Pridajte nastrúhané jablko, med, škoricu a kokosový olej. Všetko spolu krátko mixujte, aby sa suroviny spojili. Nátierka vonia ako jablkový koláč – je ideálna na hrianky, palacinky alebo ako zdravý snack s ovocím.

Domáca „nutela“

Ingrediencie:

  • 2 šálky lieskových orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 100 g tmavej čokolády

Postup: Lieskové orechy opražíme na panvici a vložíme do mixéra. Rozmixujeme ich na jemnú múku. V druhej miske roztopíme čokoládu, ktorú zmiešame s kondenzovaným mliekom. Do zmesi pridáme múku z lieskových orechov a postupne primiešavame mlieko. Mlieko pridávame dovtedy, pokiaľ nemá nátierka požadovanú konzistenciu.

oriešková nátierka
Shutterstock®

Kokosovo-kešu nátierka

Ingrediencie:

  • 1 šálka kešu orieškov

  • ½ šálky strúhaného kokosu

  • 2 lyžice kokosového oleja

  • 1 lyžica medu (alebo javorového sirupu)

  • štipka soli

Postup: Kešu oriešky na sucho opražíme na panvici a spolu s kokosom rozmixujeme dohladka. Pridáme kokosový olej, med a soľ, potom ešte krátko mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja. Nátierka je lahodná, krémová a ideálna na raňajky s ovocím či toastom.

Pistáciová nátierka s bielou čokoládou

Ingrediencie:

  • 1 šálka lúpaných pistácií

  • 100 g bielej čokolády

  • 2 lyžice kokosového oleja

  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu

  • 2 lyžice mlieka (kravského alebo rastlinného)

Postup: Pistácie rozmixujte dohladka, potom pridajte roztopenú bielu čokoládu, kokosový olej a med. Mixujte, kým sa všetko nespojí do krémovej hmoty. Ak je nátierka hustá, prilejte trochu mlieka. Výsledkom je jemná a lahodná pistáciová pasta, ktorá sa hodí na palacinky, croissanty či ako základ do dezertov.

Reklama

Domáce orieškové nátierky – zdravá pochúťka na každú príležitosť

Domáce nátierky z orechov sú nielen chutné, ale aj výživné a plné zdravých tukov, bielkovín a minerálov. Viete presne, čo obsahujú, a môžete si ich prispôsobiť podľa chuti – od sladkých po pikantné. Ak raz vyskúšate ich domácu verziu, kupované náhrady už vám chýbať nebudú.

Aktualizovaný článok: 21.10.2025

5/5 - 1 hlasov

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:54

Ja mám rada iba arašidovú nátierku :-)

Vaše meno:

simona v.

simona v.

27.12.2016 14:02

ake kaloricke bomby, ale preco raz za cas nezhresit, ze :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:38

dal by som si

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:38

skvelé

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:37

nátierky zbožňujem

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:03

Super nápad :).. Už dlho sme nič takéto nemali :).. Ďakujem :)

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

07.12.2016 15:41

treba vyskusat, my sme kedysi robili nutelu z cukety....:)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.11.2016 21:13

Skvelééé, domácu nutelu cez víkend určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Dominika Danková

Dominika Danková

22.10.2016 15:18

Vyzerá to úžasne :) a určite to je zdravšie, ako nejaká kupovaná Nutella. Orechy máme, takže vyskúšame, ďakujeme za tip :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.10.2016 20:10

dobré nápady, vyskúšam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.10.2016 20:07

všetky recepty na nátierky sú veľmi lákavé, lieskovce máme zo záhrady, určite vyskúšam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

21.10.2016 19:43

dakujem za recepty

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.10.2016 19:38

Super, určite vyskúšam!

Vaše meno:

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

21.10.2016 12:42

zaujimave, taketo natierky ba ma asi neneapadlo pripravit si doma

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE