Sezóna čerstvej zeleniny a ovocia zo záhrady a z trhov už dávno skončila. S jeseňou však prichádzajú zdravé oriešky, z ktorých môžete pripraviť skvelé domáce nátierky. Stačí vám niekoľko surovín, kvalitný mixér a počas chladných mesiacov máte o zdravé maškrty postarané. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami, ktoré si vďaka svojej jednoduchosti zamilujete.
Ako orieškové nátierky používať
Orieškové nátierky majú v kuchyni naozaj široké využitie – skvelo sa hodia na raňajkové toasty, lievance, palacinky, ovsené kaše či ako náplň do croissantov a koláčov. Môžete ich pridať aj do smoothie, jogurtu alebo použiť ako základ na zdravé domáce dezerty. Ich jemná chuť dokonale doplní aj ovocie – napríklad banán, jablko či jahody.
Ak si ich pripravíte do zásoby, skladujte ich v uzatvárateľných sklenených nádobách v chladničke. Najlepšie chutia čerstvé, no vydržia aj 2 až 3 týždne. Pred použitím ich stačí premiešať, aby znovu získali svoju krémovú konzistenciu a intenzívnu orieškovú vôňu.
Nátierka z lieskovcov
Ingrediencie:
- 1 ½ šálky lieskových orechov
 - 1 šálka mandľového mlieka
 - 1 polievková lyžica javorového sirupu
 - 1 polievková lyžica kakaa
 
Postup: Lieskové orechy opražíme na suchej panvici a v mixéri pomelieme na jemnú múku. Potom pridáme mlieko, javorový sirup a kakao. Všetky suroviny spolu dobre premiešame. Ak je nátierka príliš hustá, pridáme mlieko, ak je naopak veľmi riedka, pridáme lieskové orechy. Konzistenciu nátierky môžeme prispôsobovať podľa svojej chuti.
Nátierka z vlašských orechov
Ingrediencie:
- ½ šálky masla
 - 1 šálka vlašských orechov
 - 1 polievková lyžica agáve
 - 2 polievkové lyžice rumu
 
Postup: Vlašské orechy rozmixujeme na jemnú múku. Pridáme k nim maslo izbovej teploty a dobre premiešame. Potom nátierku dosladíme lyžicou agáve (ak máte radi sladšie nátierky, pridajte 2 polievkové lyžice) a dochutíme rumom.
Mandľovo-škoricová nátierka s jablkom
Ingrediencie:
1 šálka mandlí
1 menšie jablko (ošúpané a nastrúhané)
1 lyžica medu
½ lyžičky škorice
1 lyžica kokosového oleja
Postup: Mandle opražte na suchej panvici a rozmixujte na jemnú pastu. Pridajte nastrúhané jablko, med, škoricu a kokosový olej. Všetko spolu krátko mixujte, aby sa suroviny spojili. Nátierka vonia ako jablkový koláč – je ideálna na hrianky, palacinky alebo ako zdravý snack s ovocím.
Domáca „nutela“
Ingrediencie:
- 2 šálky lieskových orechov
 - 1 plechovka kondenzovaného mlieka
 - 1 šálka mandľového mlieka
 - 100 g tmavej čokolády
 
Postup: Lieskové orechy opražíme na panvici a vložíme do mixéra. Rozmixujeme ich na jemnú múku. V druhej miske roztopíme čokoládu, ktorú zmiešame s kondenzovaným mliekom. Do zmesi pridáme múku z lieskových orechov a postupne primiešavame mlieko. Mlieko pridávame dovtedy, pokiaľ nemá nátierka požadovanú konzistenciu.
Shutterstock®Kokosovo-kešu nátierka
Ingrediencie:
1 šálka kešu orieškov
½ šálky strúhaného kokosu
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžica medu (alebo javorového sirupu)
štipka soli
Postup: Kešu oriešky na sucho opražíme na panvici a spolu s kokosom rozmixujeme dohladka. Pridáme kokosový olej, med a soľ, potom ešte krátko mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja. Nátierka je lahodná, krémová a ideálna na raňajky s ovocím či toastom.
Pistáciová nátierka s bielou čokoládou
Ingrediencie:
1 šálka lúpaných pistácií
100 g bielej čokolády
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžica medu alebo javorového sirupu
2 lyžice mlieka (kravského alebo rastlinného)
Postup: Pistácie rozmixujte dohladka, potom pridajte roztopenú bielu čokoládu, kokosový olej a med. Mixujte, kým sa všetko nespojí do krémovej hmoty. Ak je nátierka hustá, prilejte trochu mlieka. Výsledkom je jemná a lahodná pistáciová pasta, ktorá sa hodí na palacinky, croissanty či ako základ do dezertov.
Domáce orieškové nátierky – zdravá pochúťka na každú príležitosť
Domáce nátierky z orechov sú nielen chutné, ale aj výživné a plné zdravých tukov, bielkovín a minerálov. Viete presne, čo obsahujú, a môžete si ich prispôsobiť podľa chuti – od sladkých po pikantné. Ak raz vyskúšate ich domácu verziu, kupované náhrady už vám chýbať nebudú.
Aktualizovaný článok: 21.10.2025