Polievky už strácajú svoju popularitu. Čoraz častejšie sa stáva, že v domácnosti ľudia svoj obed začnú aj skončia iba hlavným jedlom. Čo je škoda, pretože polievka má za úlohu pripraviť žalúdok na ďalší vchod.
Táto polievka však hlavný chod zatieni a pokojne ho aj nahradí. Je hustá, zasýti a má lahodnú chuť. Ingrediencie môžete dopĺňať a meniť podľa vašej potreby. Chcete takúto hubovú omáčku vyskúšať aj vy? Ako pripraviť lahodnú hubovú polievku, ktorá vás aj zasýti? Tento recept musíte vyskúšať!
Fantastická hubová polievka – ingrediencie:
- 200 g šampiňónov (môžu byť aj iné huby)
- dva zemiaky
- smotana (môže byť aj sójové alebo obyčajné mlieko)
- jedna mrkva
- 70 g až 100 g taveného syra (nie veľmi zdravá ingrediencia, no polievke pridá úžasnú chuť)
- cibuľa
- kôpor alebo bylinky podľa chuti
- soľ
- čierne korenie
- olej
Bude ťa zaujímať: Toto ťa dostane! Listy z viniča ako účinný prírodný liek
Shutterstock®Recept: Ako pripraviť hubovú polievku
Dáme zovrieť dva litre vody a pridáme zemiaky nakrájané na kocky (varíme desať minút). Pokrájame cibuľu, očistíme mrkvu a nastrúhame ju na strúhadle. Nakrájame šampiňóny (alebo iné huby).
Na panvici opražíme cibuľu, mrkvu a šampiňóny (cca štyri minúty) a túto zmes dáme do polievky a varíme desať minút. Tavený syr pokrájame (alebo na strúhadle nastrúhame) a s mliekom pridáme do polievky.
Tavený syr sa musí rozpustiť. Pridáme soľ a čierne korenie, necháme prevariť a pridáme kôpor, alebo inú bylinku podľa vašej chuti. Táto dokonalá smotanová hubová polievka vás očarí. Dobrú chuť!
Pozri aj: Horoskopy na november: Vieš, ktoré znamenie stretne osudovú lásku?
Shutterstock®Extra tipy: Čo podávať k hubovej polievke?
Cesnakové opečené bagetky
- 1 bagetu
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 3–4 PL olivového oleja alebo masla
- čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať alebo tymian)
- soľ podľa chuti
Postup: Bagetu nakrájame na tenké plátky a predhrejeme rúru na 180 °C. V miske zmiešame olivový olej alebo rozpustené maslo s pretlačeným cesnakom, bylinkami a štipkou soli. Plátky bagety potrieme cesnakovou zmesou a dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút, kým bagetky nebudú chrumkavé a dozlatista opečené. Servírujeme ich teplé k polievke.
Krutóny z tmavého chleba
Ak preferujete niečo ľahšie, môžete namiesto bagetiek pripraviť krutóny z celozrnného chleba. Stačí nakrájať chlieb na malé kocky, osmažiť ich na olivovom oleji s cesnakom a soľou, a pridať ich priamo do polievky. Skúsite tento recept?
Syrové tyčinky
Ďalšou skvelou prílohou k polievke sú chrumkavé syrové tyčinky z lístkového cesta. Stačí rozvaľkať cesto, posypať ho strúhaným syrom, nakrájať na pásiky a upiecť do chrumkava. Aj tento recept je jednoduchý a rýchly.
Anketa: Patrí smotanovo-hubová polievka medzi tvoje obľúbené?
Odpovedalo 97 ľudí
93%
7%
Aktualizovaný článok: 03.10.2024
29 komentárov
Matej Varga
25.12.2019 17:18Opäť skvelá polievka, ďakujem za tip
Katarína Hrtúsová
13.03.2019 13:55Tento recept vyskúšam. Mám rada "rýchle" polievky
Zuzana Szocsova
30.11.2018 21:58musim vyskusat ozaj vyzera dobre... pridam dubaky a sampiony
Hana Selická
30.09.2018 23:25Toto musím skúsiť
Jana Komadová
21.06.2018 18:28Moja obľúbená polievka a vlastnoručne nazbierané hríby mňam
Alžbeta Nováková
29.04.2018 17:45Vyzerá chutne, vyskúšam
Anna Bútorová
08.01.2018 10:21už od mala hubárčim a jedlá z húb sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne
Ingrid Štefanová st.
03.01.2018 19:21dakedy ju chcem vyskusat
Natália Homolová
29.12.2017 12:33Milujem krémové polievky hlavne brokolicovú a hubovú to je mňamka.
Marianna Rajniaková
27.12.2017 11:39uvarím ju z čerstvých šampiónov.. mňam
Vlasta Tóthová
18.12.2017 21:01U mňa je zvláštne to, že "šťavu" hubovej polievky mám rada, ale samotný hríb nemám v láske.
Takže pre mňa cez sitko prosím :D
Pavlína Vaksmundská
17.12.2017 20:35Nemala som v obľube polievky, no teraz mi tak veľmi chutia.. Varím ich skoro každý tretí deň .. Paradajkovú ,karfiolovú , kapustovú , mrkvovú , šampionovú , brokolicovú , a mnoho iných druhov .. A túto šamp. som robila pred týždňom .. Mňaaaaaam..
Jana Čipková
12.12.2017 21:36Robievam trochu ináč.
Veronika Jakubičková
29.11.2017 17:57huby milujem na akýkoľvek spôsob a takúto polievku mám najradšej z dubákov
Marcel Maňák
20.11.2017 00:22Takúto mám najradšej.
Mária Frnová
19.11.2017 15:29túto polievku robím pravidelne, je naozaj výborná...a úplne TOP je z mrazených alebo čerstvých dubákov
Ivan Slávik
18.11.2017 21:00Huby mám rád, určite vyskúšame
Angela Gavlasová
18.11.2017 15:12Robievame podobnú, určite by urobila radosť celej rodine :)
janko komada
14.11.2017 12:24vždy si pochutnám
Mária Chromíková
13.11.2017 18:22Na Vanoce varím hubovú polievku zo sušených hríbov.
Martina Putoráková
13.11.2017 11:38zboznujem hubove kremove polievky, super recept :)
Lucia Kobíková
12.11.2017 16:16Hmm obrázok vyzerá chutne, normálne som dostala chuť
Mária Maxianová
12.11.2017 14:49cez leto sa nám polievky moc nežiadajú, ale jeseňou nastal čas na teplé a husté
Daniela Bieliková
12.11.2017 09:24túto polievku robím, ale bez mrkvy a taveného syra...
Soňa Krátka
12.11.2017 07:24už teraz sa mi na ňu zbiehajú slinky...
Milka Damašková
11.11.2017 17:32Vždy keď navaríme niečo s hubami, všetci si dobre pochutnáme...ale úplne najradšej mám huby vo vianočnej kapustnici...už sa na ňu teším :)
Katarína Konečná
11.11.2017 15:26ja huby nemusím, ale môj syn ich miluje, minulý týždeň priniesol suchohríby, tak som uvarila podobnú polievku
Martina Zahoranová
11.11.2017 08:51jedlá z húb máme veľmi radi či už sú to polievky alebo omáčky... huby na všetky spôsoby sú mňam :-)
Soňa Kelemenová
11.11.2017 07:32ja by som ju urobila zo susenych hribov.... ta mi chuti najviac