Zapekané plnené šampiňóny sú chutným jedlom, ktoré poteší na obed i na večeru. Natrafili ste v obchode na pekné šampiňóny a je vám ich ľúto iba tak použiť do praženice? Ani to nerobte. Pripravte si ich plnené chutnou zmesou, ktorá sa priam rozplýva na jazyku. Spolu so zemiakmi vytvoria šampiňóny lahodnú kombináciu, ktorej nikto neodolá.
Šampiňóny sa zaraďujú medzi ľahko dostupné hríby. Viete ich ľahko pripraviť na rôzne spôsoby. Kým tie menšie môžete použiť do omáčok, väčšie môžete využiť práve na naplnenie a zapečenie. Všetko, čo potrebujete, je iba pár dostupných ingrediencií.
Budete potrebovať
- Balenie väčších šampiňónov (ak natrafíte na menšie balenie, tak je vhodné použiť aj dve)
- 5 – 6 väčších zemiakov
- Cca 15 dkg kvalitnej bravčovej šunky
- 1 tavený syr v črievku (ideálne neúdený)
- 1 balenie kyslej smotany
- Soľ a korenie na ochutenie šampiňónov a zemiakov
- Misu na zapekanie
Postup
Šampiňóny opatrne vydlabeme. Ich vnútro nevyhadzujeme. Odložíme ho, aby nám neskôr poslúžilo spolu s inými ingredienciami do plnky. Vnútro môžeme pokrájať na jemno nožíkom alebo iba jemne rozmrviť prstami. Medzitým si ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na drobné plátky. Dno misy vymastíme trochou oleja a navrstvíme do nej zemiaky. Každé poschodie dochutíme soľou a korením podľa chuti. Množstvo zemiakov si môžete prispôsobiť podľa počtu a veľkosti šampiňónov.
Keďže šampiňóny sa upečú rýchlejšie, je vhodné zemiaky predpiecť samostatne o približne 20 minút skôr (na 200 °C). Kým sa nám zemiaky pečú v rúre, šampiňóny si medzitým naplníme plnkou. Plnku vytvoríme zo šampiňónov, respektíve zvyškov, ktoré sme vydlabali. Pridáme k nim na kocky pokrájanú šunku a vytlačené črievko. Zmes môžeme ešte dochutiť soľou a korením. Plnku si môžeme doplniť ingredienciami podľa vlastnej chuti a fantázie (napríklad sladkou kukuricou, malými kockami syra,...). Šampiňóny plníme postupne plnkou. Aby boli šampiňóny ešte chutnejšie, na vrch každého šampiňónu nanesieme za lyžicu kyslej smotany. Takto naplnené šampiňóny už preložíme na predpečené zemiaky a zakryté pečieme na 200 °C ešte zhruba 25 – 30 minút, respektíve podľa potreby.
Inšpiruj sa: Tak jednoduché a výborné – slimáčiky zo zemiakového cesta