Tipy na bezmäsité jedlá na leto: Chutiť budú každému!

Tipy na bezmäsité jedlá

Ak hľadáte recepty na rýchle bezmäsité jedlá na leto, tak ste na správnom mieste. Máme pre vás recepty, ktorých prípravou nezabijete polovicu dňa!

Letné horúčavy často vplývajú nielen na našu náladu, ale aj na energiu a chuť do jedla. Hoci nám chuť do jedla často chýba, jesť pravidelne stále musíme. Mnohí ocenia bezmäsité jedlá, ktoré sú ako nenáročné na prípravu, tak ľahké na žalúdok. O aké recepty konkrétne ide a čo všetko potrebujete na ich prípravu?

Bezmäsité obedy a tipy na bezmäsité jedlá do 30 minút!

Osviežujúce bezmäsité jedlá na leto, bezmäsité šaláty na leto, či zdravé letné bezmäsité jedlá a obedy, či už z dôvodu životného štýlu, zdravia alebo environmentálnych hľadísk, môžu byť chutné, zdravé a rýchlo pripravené. Tu je pár tipov na bezmäsité jedlá, ktoré si môžete pripraviť do 30 minút:

Grilované zeleninové kebaby s kuskusom a tahini omáčkou

Nakrájajte zeleninu na kocky a zabaľte ju do kebabov. Grilujte na panvici alebo na grile. Kuskus uvaríte podľa návodu a zalejete tahini omáčkou.

Ľahký letný šalát s pečenou tekvicou a bio paradajkami

Tekvicu nakrájate na kúsky, ochutíte olejom, soľou a korením a dopečiete v rúre. Na tanieri prestavíte tekvicu s jemne nakrájanými bio paradajkami a posypete nasekanou mätou.

Cícer v rajčinovej omáčke s basmati ryžou

Cícer opláchnete a necháte odkvapkať. Na panvici orestujete cibuľu a cesnak, pridáte rajčinovú omáčku a cícer. Osolíte a okoreníte a necháte uvariť. Podávate s uvarenou basmati ryžou.

Takéto jedlá a chutné bezmäsité pokrmy sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a sú vhodné ako zdravá a rýchla alternatíva k jedlu s mäsom. Skúste si pripraviť tieto recepty na bezmäsité jedlá a nechajte sa očariť chuťou a jednoduchosťou prípravy! Dobrú chuť!

Recepty bez mäsa a jedlá počas leta

Zdravé recepty bez mäsa a jedlá počas leta sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať lahodné a ľahké jedlá počas horúcich letných dní. Tu je niekoľko nápadov na chutné a ľahké recepty na ľahké bezmäsité jedlá na leto a letné vegánske jedlá, ktoré vám určite prinesú osvieženie a energiu.

Šalát z quinoe a zeleniny 

Quinoa šalát je skvelou alternatívou k mäsu a obsahuje množstvo bielkovín. Zmiešajte uvarenú quinou s nakrájanou zeleninou ako uhorky, paradajky, papriky a cibuľa. Dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.

Čerstvé letné zeleninové smoothie 

Jednoduchý spôsob, ako si dopriať rannú porciu zeleniny, ktorá vás zásobí energiou na celý deň. Do mixéra vložte špenát, kel, uhorku, jablko a zázvor. Zalejte vodou alebo šťavou a dôkladne rozmixujte.

Zapekané cuketové plátky s paradajkami a bazalkou 

Narežte cuketu na tenké plátky a nakrájajte paradajky na kolieska. Vložte do pekáča a posypte nasekanou bazalkou, cesnakom, soľou a korením. Zalejte olivovým olejom a zapečte v rúre, kým cuketa nie je mäkká.

Avokádový toast s čerstvým kôprom 

Avokádo je plné zdravých tukov a vlákniny, ktorá sýti na dlhšiu dobu. Rozdrvte avokádo na čerstvo opečený krajec chleba a posypte nasekaným kôprom a čerstvo mletým korením.

Tieto recepty sú jednoduché na prípravu a ideálne na letné dni, keď sa nechce stáť nad horúcou šporák a chce sa jesť ľahko a zdravo. Skúste ich a nechajte sa inšpirovať!

Cestoviny s bazalkovým tofu

Na bezmäsitý recept na cestoviny s bazalkovým tofu budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 200 g cestovín podľa vlastného výberu (napríklad špagety alebo penne)

  • 250 g tofu

  • 1 veľká hrsť bazalky

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 veľká červená paprika

  • 1 cibuľa

  • olej na smaženie

  • soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Zvyčajne sa varia vo vriacej osolenej vode približne 8-10 minút.

  2. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nasekanú cibuľu a cesnak.

  3. Pridáme nakrájanú červenú papriku a dusíme ju pár minút.

  4. Na panvici si položíme tofu rozdrobené na menšie kúsky a jemne orestujeme.

  5. Pridáme nasekanú bazalku, soľ a korenie podľa chuti a necháme krátko restovať.

  6. Cestoviny scedíme a pridáme k tofu so zeleninou. Dobre premiešame a podávame.

Letná polievka ako skvelý tip na vegetariánske letné recepty

Letná polievka môže byť skvelým tipom na chutné a osviežujúce vegetariánske jedlo počas horúcich letných dní. Táto jednoduchá a zdravá alternatíva je plná výživných zložiek a osviežujúcich prvkov, čo ju robí ideálnym pokrmom na letné obdobie.

Existuje mnoho rôznych druhov letných polievok, ktoré môžete vyskúšať, od klasických paradajkových alebo uhorkových polievok až po pestujúce kombinácie bylín, zeleniny a ďalších surovín. Čerstvé bylinky, ako mäta, petržlen alebo koriander, môžu dodávať polievke pikantnú chuť a osviežujúcu arómu.

Okrem toho je letná polievka skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu zeleninu a ovocie, ktoré je dostupné v lete. Môžete pridať do polievky rôzne druhy zeleniny, ako cuketu, fazuľu, papriku alebo kukuricu, aby ste vytvorili farebný a chutný pokrm.

Pre tých, ktorí milujú exotické chute, môžete vyskúšať aj letné polievky inšpirované medzinárodnou kuchyňou, ako napríklad grécku tzatziki polievku, thajskú kokosovú polievku alebo mexickú avokádovú polievku.

Všetky tieto recepty sú plné chutí a výživných zložiek, ktoré vám pomôžu udržať sa hydratovanými a zdravými počas letných dní. Skúste teda pripraviť letnú polievku ako skvelý tip na vegetariánske letné recepty a užite si osviežujúci a lahodný pokrm pre celú rodinu.

Tu je jednoduchý recept na letnú bezmäsitú polievku:

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa

  • 2 mrkvy

  • 2 zemiaky

  • 1 cuketa

  • 1 paprika

  • 1 paradajka

  • 1 ½ litra zeleninového vývaru

  • soľ, korenie, bylinky podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Cibuľu očistite a nakrájajte na drobné kúsky. Mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na malé kocky.

  2. Na rozohriatej panvici s trochou oleja orestujte cibuľu, potom pridajte mrkvu a zemiaky a opekajte ich pár minút.

  3. Nastrúhajte cuketu, papriku a paradajku a pridajte ich do hrnca k ostatnej zelenine.

  4. Zalejte zeleninu zeleninovým vývarom a nechajte variť približne 20 minút, kým zelenina zmäkne.

  5. Polievku ochuťte soľou, korením a bylinkami podľa chuti.

  6. Podávajte teplú s domácou bagetkou alebo chlebom.

Dobrú chuť!

Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

Plnený baklažán
Shutterstock®

Plnený baklažán

Plnený pečený baklažán je zdravá pochúťka, ktorú ocení akiste celá rodina. Čo potrebujete na dve porcie?

  • 2 ks stredne veľkých baklažánov
  • zeleninu na náplň
  • cesnak
  • korenie podľa chuti
  • strúhaný syr

Baklažán najprv rozrežte na polovicu. Z každej polovice odstráňte dužinu. Tú následne pokrájajte na malé kocky a hoďte na panvicu. Nakrájajte tiež zeleninu, z ktorej budete pripravovať zmes do baklažánu. Môže ísť o paradajky, cibuľku, šampiňóny, ktoré dochutíte nadrobno nakrájaným cesnakom. Zmes okoreňte a pražte na plynovom sporáku, kým baklažán trochu nezmäkne. Potom ňou surový baklažán naplňte, posypte syrom a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na približne 20 minút.

K baklažánu si môžete pripraviť aj hrianky alebo opečené bagetky ochutené cesnakovou zmesou.

Neprehliadnite: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy

cuketové špagety so zeleninou
Shutterstock®

Cuketové cestoviny so zeleninou

Pokiaľ nechcete jesť klasické cestoviny, môžete ich nahradiť tými cuketovými, ktoré chutia takmer ako pravé špagety. Stačí si cuketu nakrájať na pásiky. Pokiaľ nemáte spiralizér, môžete použiť škrabku na zemiaky. Čo potrebujete?

  • Dve väčšie cukety
  • Sušené paradajky
  • Bazalkové pesto

Cuketu pomocou spiralizéru alebo škrabky na zemiaky premeňte na cestoviny. Hoďte ich na panvičku na plynový sporák, pokropte olejom a chvíľu pražte. Dávajte si ale pozor, aby cuketa nezmäkla. Následne cuketové cestoviny zmiešajte s pestom a sušenými paradajkami. Jedlo je výdatné, zdravé, ľahké a budete ho mať hotové za pár minút. Tak čo na to hovoríte? Vyskúšate ho?

Neprehliadni: RECEPT: Vegánska karí mrkvová nátierka, ktorá bude chutiť všetkým

Šalát s quinoou a cviklou
Shutterstock®

Šalát s quinoou a cviklou

Chutný a ľahký šalát, ktorý si môžete pripraviť na obed alebo na večeru. Čo budete potrebovať?

  • 150 gramov bielej quinoy
  • soľ
  • stredne veľkú cviklu
  • mrkvu
  • jablko
  • 40 gramov pistácií už olúpaných
  • sezamové semiačka
  • bazalku a čierne korenie
  • olivový olej

Najprv uvarte quinou podľa návodu na obale. Uvarenú quinou nechajte vychladnúť. Kým bude chladnúť, začnite s prípravou zeleniny. Nakrájajte mrkvu, jablko aj cviklu na kúsky a vložte ich do misky. Pridajte quinou, trochu olivového oleja, soľ, bazalku a štipku čierneho korenia.

Odporúčame aj: Ktoré ryby sú najzdravšie? Tieto by mali byť v našich jedálničkoch!

rizoto_s_cinskou_zeleninou
Shutterstock®

Tip na záver: Rizoto s čínskou zmesou

Ak hľadáte spôsob, ako uvariť chutný obed čo najrýchlejšie, vyskúšajte prípravu rizota, ktorá je veľmi jednoduchá. Čo budete potrebovať na dve porcie?

  • jasmínovú ryžu
  • mrazenú čínsku zeleninu
  • šampiňóny

Pripravte ryžu podľa návodu na obale. Zatiaľčo sa ryža uvarí, začnite chystať zmes. Hoďte na panvicu čínsku zeleninu a šampiňóny nakrájané na menšie kúsky. Zmes zalejte trochou oleja a vodou a dochuťte kari korením, soľou a bazalkou. Keď zelenina zmäkne a ryža sa uvarí, môžete ich zmiešať a servírovať.

Chutné a zdravé letné recepty bez mäsa vám pomôžu nielen udržať dostatok energie počas horúcich letných dní, no taktiež vám nehrozí, že po nich priberiete nechcené kilá navyše. Vyskúšajte jednu zo špecialít a pochutnajte si na ľahkom letnom jedle aj vy.

Zaujme ťa: RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!

Aktualizované na 08.07.2024

Aktualizovaný článok: 08.07.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

04.06.2020 13:03

Mám rada bezmäsité jedlá.V lete najmä grilovanú zeleninu.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.06.2020 15:40

Všetky vyzerajú dobre

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

04.06.2020 15:52

striedam aj v zime nielen v lete bezmäsité jedlá s mäsitými, v lete idú hlavne rôzne šaláty

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.06.2020 19:43

V lete mám takéto jedlá najradšej.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

04.06.2020 21:34

vyzerajú skvelo a určite aj tak chutia, vyskúšam

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

05.06.2020 10:14

Super nápady na ľahké letné jedlá...

Vaše meno:

Alexandra Semanová

Alexandra Semanová

16.06.2020 21:41

Výborné tipy na bezmäsité jedlá. Určite ich vyskúšam.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

29.07.2020 20:13

Toto sú moje obľúbené jedlá.

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 17:30

Plnené baklažány u nás fičia.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.