Slnko na tanieri: Tieto 3 jednoduché letné recepty musíš vyskúšať!

Leto je najplodnejším obdobím, čo sa zeleninky týka. Všetko, čo potrebujete na prípravu dokonalého jedla, nájdete v záhradke a mäso v týchto teplých mesiacoch často ani nepotrebujete. Preto sme sa inšpirovali práve zeleninovými kreáciami a zhromaždili sme pre vás 3 letné recepty, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. V hlavnej roli bude, samozrejme, sezónna zelenina, ktorú si mnohí z vás dokážu dopestovať doma za domom alebo v kvetináči na balkóne. A ak nie, zbehnite na trhovisko! Tam určite potrebné čerstvé a domáce ingrediencie nájdete ľavou-zadnou.

Recept na jahodový šalát

Nič nehovorí leto tak, ako krásne červené a sladké jahody. Nejedzte ich len tak a pripravte si z nich zdravý šalát. Kombinácia jahôd s baby špenátom, syrom, pekanovými orechmi a dresingom podľa @wellplated je naozaj dokonalosť sama.

Na šalát:

  • 250 g baby špenátu (alebo 125 g baby špenátu a 125 g rukoly)
  • 100 g pekanových orechov
  • 500 g jahôd
  • 250 g fety
  • 1 malú červenú cibuľu

Na dresing:

  • 180 ml balsamicového octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 lyžice makových semienok
  • 1,5 lyžice medu
  • 0,5 lyžičky dijónskej horčice
  • soľ a čierne mleté korenie na dochutenie

Postup:

  1. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov a dáme do nej opiecť pekanové orechy na 8 až 10 minút. Pečenie treba sledovať, aby sa nestalo, že sa spália. Orechy musia byť v strede osmažené, no nie pripálené.
  2. Nakrájame si cibuľu na veľmi tenké pásiky, dáme ju do misy a zalejeme ju studenou vodou. Necháme chvíľku odstáť.
  3. Pripravíme si dresing. Do zatváracej nádoby (napr. do pohára na zaváranie) dáme všetky ingrediencie na dresing, zavrieme a poriadne pretrepeme, až kým nebude konzistencia krémová.
  4. Vo veľkej šalátovej mise si zmiešame baby špenát (prípadne aj rukolu), jahody na malé kúsky a scedenú cibuľku. Pokvapkáme dresingom a premiešame. Šalát nesmie v dresingu plávať. Napokon pridáme orechy posekané na polovice alebo štvrtiny a fetu na rozdrobenú na malé kúsky.
  5. Podávame ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu.

Inšpiruj sa: Ako vyliečiť zápal v tele pomocou overeného smoothie receptu?

Recept na letné ratatouille

V letnej záhradke máme vždy neúrekom cukín, baklažánov, paradajok a tekvíc. Čo tak všetku túto zeleninku spojiť do jedného vynikajúceho jedla? Letné ratatouille podľa @lifearoundmytable vyzerá naozaj úžasne.

Ingrediencie:

  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • 375 ml paradajkového pretlaku
  • 50 ml suchého červeného vína
  • 2 cukety
  • 1 žltá tekvica
  • 4 paradajky
  • 1 baklažán
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • olivový olej, soľ, čierne mleté korenie

Postup:

  1. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov.
  2. Na hlbokej panvici si rozohrejeme olivový olej (asi dve lyžice) a keď je olej horúci, pridáme cibuľku nadrobno. Chvíľu opekáme, kým nezosklovitie. Potom pridáme prelisovaný cesnak a na miernom ohni ešte chvíľku všetko opekáme.
  3. Panvicu odoberieme z plameňa a pridáme paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, víno, mletú papriku a tymián. Všetko spolu poriadne premiešame, prípadne dochutíme soľou, korením a cukrom v prípade, že je pretlak príliš kyslý.
  4. Pripravíme si veľkú zapekaciu misu a na jej dno vylejeme paradajkovú omáčku. Začneme s vrstvením zeleniny, ktorú sme si predtým nakrájali na tenké kolieska. Pri vrstvení striedame jednotlivé zeleniny, až kým nenaplníme misu úplne. Na záver pokvapkáme trochou olivového oleja, posolíme, okoreníme a posypeme parmezánom.
  5. Misu zakryjeme alobalom a pečieme v rúre 30 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 15 minút.
  6. Ratatouille necháme po vytiahnutí z rúry 5 minút odstáť a následne ho podávame ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. Podávame s extra parmezánom na vrchu.

Grilované broskyne so zmrzlinou

Recept na ľahký a jednoduchý dezert sa počas leta naozaj zíde. Nepotrebujete žiadne pečené koláče alebo zložité torty. Hoďte na gril broskyne, ktoré sú v letnej záhrade celkom bežné, a doplňte ich o vanilkovú zmrzlinu. Nebíčko na jazyku!

Ingrediencie:

  • 4 broskyne (alebo nektárinky)
  • repkový olej
  • 4 kopčeky vanilkovej zmrzliny
  • med a morská soľ na dochutenie

Postup:

  1. Gril si rozpálime na strednú teplotu. Broskyne si vykôstkujeme a prerežeme na polovicu.
  2. Broskyne z každej strany pomocou štetky potrieme troškou oleja a položíme ich na gril. Opečieme z každej strany asi 3 minúty. Na broskyniach by mali byť viditeľné pruhy od grilu.
  3. Upečené broskyne dáme na tanier, na každú polovicu dáme kopček zmrzliny, jemne pokvapkáme medom a zľahka posypeme kvalitnou morskou soľou.

Zaujme ťa: Vieš, čo nenechávať v aute počas leta? Toto sa ti riadne vypomstí!

recept na letný dezert

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.06.2019 05:50

Radi vyskúšame, vďaka za recepty!

Vaše meno:

Lucia Šintálová

Lucia Šintálová

25.06.2019 22:37

Zaujímavé recepty, určite vyskúšame.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

27.06.2019 07:04

Mňamkýý rada vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

16.08.2021 20:41

Rada vyskúšam

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 16:07

Zbiehajú sa mi slinky už len pri pohľade na obrázky :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.