Planetárna diéta: Jedzme zdravšie – pomôžeme aj našej planéte

Všetci dobre vieme, že aj my sme súčasťou klimatických zmien. Život našej planéty mnohým z nás nie je ľahostajný, a preto vedome robíme rozhodnutia, ktorými napríklad šetríme prírodné zdroje či znižujeme uhlíkovú stopu. Niektorí vymenili bicykel za auto, iní výrazným spôsobom obmedzili spotrebu plastov. Viete ale o tom, že jedným zo spôsobov zníženia uhlíkovej stopy je aj zmena jedálnička?

Stav Zeme sa neustále zhoršuje a odborníci sa zhodujú v tom, že zmena k lepšiemu môže prameniť aj z toho, čo máme na tanieri. Preto odporúčajú takzvanú planetárnu diétu, ktorej cieľom je zníženie produkcie skleníkových plynov, zvýšenie biodiverzity a obmedzenie ťažby úrodnej pôdy.

Planetárna diéta

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody je takzvaná planetárna diéta jedným zo spôsobov, ako znížiť produkciu skleníkových plynov o 30 %. Jej ďalšími benefitmi môže byť:

  • obmedzenie ťažby úrodnej pôdy o 41 %,
  • zastavenie vymierania živočíšnych druhov o 46 %,
  • zníženie počtu predčasných úmrtí o 20 %.

Odporúčame: Najobľúbenejšie recepty z jahôd: Marmeláda, sirup, bublanina a ďalšie

zdravé stravovanie

Zdroj: Shutterstock

Na čom je založená planetárna diéta?

Keďže ide v tomto prípade nielen o spôsob zdravšieho stravovania, ale aj o zmenu klimatických zmien, planetárna diéta je založená na obmedzení konzumácie potravín, ktoré vytvárajú vysoké emisie skleníkových plynov. Jedným z jej pilierov je aj to, aby sa vo väčšej miere konzumovali sezónne a lokálne potraviny a suroviny.

Zatiaľ čo viac ako jedna miliarda ľudí na našej planéte trpí hladom, ďalšie viac ako dve miliardy ľudí sa systematicky prejedajú, následne trpia nadváhou a obezitou, ako aj ďalšími civilizačnými ochoreniami. Aj tieto ochorenia sú príčinou smrti takmer, ak nie viac ako jedenásť miliónov osôb ročne. Navyše – globálny potravinový systém je vysokým zdrojom skleníkových plynov, ktoré majú za následok vážne klimatické zmeny.

Buďte vegetariánom aspoň 1 deň v týždni

Ak chcete našej planéte pomôcť rýchlo a efektívne, mali by ste vo svojom jedálničku obmedziť červené mäso a živočíšne bielkoviny. Jedálniček bez mäsa totiž znižuje emisie skleníkových plynov až o 49 %.

Najpriateľskejšími potravinami našej planéty, navyše s vysokým obsahom bielkovín, sú fazuľa, šošovica a listová zelenina. Skúste preto nahradiť práve hovädzie mäso niektorou z týchto surovín aspoň jedenkrát za týždeň. Výsledkom bude nielen dobrý pocit, ale aj úbytok hmotnosti a nižšie riziko ochorenia srdca a vzniku rakoviny.

Obmedzenie červeného mäsa má zmysel

Pastviny na chov dobytka zaberajú veľké množstvo územia, a to na úkor lesov a pralesov. Dobytok pri trávení rastlinnej stravy uvoľňuje značné množstvo silného skleníkového plynu metánu, čím prispieva k uhlíkovej stope.

Väčšina živočíšnych výrobkov, predovšetkým mäso, si navyše vyžadujú rýchlu spotrebu. Veľké množstvo nespotrebovaného mäsa teda končí ako odpad, čím sa taktiež zaťažuje životné prostredie. Podobnú záťaž podľa vedcov predstavujú dokonca aj vajíčka a mliečne výrobky.

Neprehliadnite: Color blocking v móde: Výstrednosť sa v tomto roku nosí

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock

Najlepšie rastlinné bielkoviny

Tipy na rastlinné bielkoviny, ktoré môžete veľmi jednoducho zaradiť do vášho jedálnička:

  • pohánka,
  • chia semienka,
  • hrach,
  • červená šošovica,
  • quinoa,
  • amarant,
  • čierna fazuľa,
  • mungo fazuľa,
  • cícer,
  • tempeh,
  • tofu,
  • konopné semienka.

Tipy, ako na planetárnu diétu

  • Obmedzte konzumáciu predovšetkým červeného mäsa.
  • Jedzte dvakrát viac ovocia a zeleniny.
  • Uprednostňujte rastlinné potraviny s vysokým obsahom bielkovín.
  • Vyberajte si lokálne a sezónne potraviny.
  • Zredukujte pitie kávy, ako aj spotrebu čokolády a kakaa.
  • Výrazne obmedzte príjem a spotrebu cukru. 
  • Pripravujte si čo najpestrejšie jedlá.
  • Nakupujte certifikovaný udržateľný palmový olej.
  • Ak môžete a je to vo vašich silách, pestujte si vlastné potraviny.

Planetárna diéta má pozitívny vplyv nielen na ľudské zdravie a kondíciu ľudského organizmu, ale súčasne výrazným spôsobom zmierňuje environmentálne dopady.

Odporúčame aj: Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
5 komentárov
Marta Kendrová

Marta Kendrová

11.06.2022 09:51

Už som začala a budem pokračovať

Vaše meno:

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

11.06.2022 12:49

Ja už skoro rok uprednostňujem rastlinnú stravu pred živočíšnou. Pomohlo mi to aj zlepšiť zdravotné problémy. Mäso jem raz za 2 týždne. Mliečne produkty vôbec nekupujem iba rastlinné. A uprednostňujem domáce produkty pred ich kúpou v obchode.

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

12.06.2022 07:23

Mäso a mäsové výrobky sa snažím obmedzovať a v letnom období prakticky mäso nejem.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.06.2022 07:45

Už len obmedzenie červeného mäsa má zmysel.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

12.06.2022 17:53

Sme všežravci a aj ked menej, ale aj mäso potrebujeme mat v strave.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE