Vegánske jablkové cookies, ktoré hravo tromfnú aj koláč od babičky!

recept na vegánske jablkové sušienky

Keď sa vonku začnú listy meniť do teplých odtieňov a jesenný vzduch získava jemnú arómu jabĺk, škorice a čerstvo upečeného koláča, mnohé z nás prirodzene zatúžia po dezerte, ktorý v sebe spája útulnú domácu atmosféru a sofistikovanú chuť. A ak zároveň uprednostňujete rastlinné alternatívy, ktoré sú dostupné, vyvážené a plné autentickej chuti, práve tieto vegan jablkové cookies môžu byť príjemným prekvapením.

Tento dezert ponúka harmonickú kombináciu jesenného korenia, mäkkej, poddajnej štruktúry a lahodnej jablkovej náplne. Je výnimočný nielen tým, že neobsahuje vajcia ani mliečne produkty, ale predstavuje aj jednoduchý spôsob, ako premeniť tradičnú domácu sladkosť na plnohodnotný rastlinný dezert. 

Pravdupovediac, v tomto období stále čoraz viac z nás hľadá recepty, ktoré sú komfortné, upokojujúce a zároveň nenáročné. A tiež také, ktoré prinesú do každodennosti jemný nádych sezónnej radosti. 

Reklama

Recept na vegan jablkové cookies

Tieto zdravé cookies sú vyrobené z čisto rastlinných surovín, čo znamená žiadne vajíčko ani žiadne mlieko. To otvára možnosť, aby si tento dezert vychutnala žena, ktorá sa rozhodla pre vegánsky životný štýl, alebo jednoducho túži po viac ľahkom dezerte - napríklad počas jesenných večerov s čajom či kávou.

Z perspektívy výživy je zaujímavé poznamenať, prečo tento tradičný recept funguje aj vo vegánskej verzii. Cesto obsahuje rastlinné maslo, hnedý cukor, rastlinné mlieko a múku - klasika, no podporená jemným korením (škorica, muškátový oriešok). Vnútro sušienok je naplnené jablkami, ktoré dodávajú vlákninu, prirodzenú sladkosť a štruktúru. Tento dezert má skrátka všetko!

Ingrediencie na cesto:

  • 115 g rastlinného masla
  • 80 g kryštálového cukru (plus trochu na obalenie cesta)
  • 60 g svetlo hnedého cukru
  • 30 ml rastlinného mlieka
  • 210 g hladkej múky
  • ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička nového korenia
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky muškátového oriešku

Na jablkovú náplň:

  • 120 g nadrobno nakrájaných jabĺk
  • ½ lyžičky škorice
  • ¼ lyžičky nového korenia 
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • 30 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • Šťava z 1 citronu

Na ozdobu:

  • 150 ml rastlinnej šľahačky (napr. kokosovej)
  • Vegánska karamelová omáčka (domáca alebo kúpená)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
  • V miske vymiešajte rastlinné maslo so svetlým a hnedým cukrom do peny. Pridajte rastlinné mlieko a dobre premiešajte.
  • V druhej miske preosejte múku, prášok do pečiva, sódu, korenie, škoricu a muškát. Postupne pridajte k cukrovej zmesi a miešajte len do spojenia ingrediencií.
  • Z cesta vytvorte guľôčky (cca 45 g každá) pomocou lyžice alebo formičky na zmrzlinu. Guľôčky obalte v kryštálovom cukre.
  • Uložte ich na plech s miernym odstupom (roztiahnu sa). Každú guľôčku jemne sploštite a pomocou lyžice alebo prstov vytvorte v strede jamku, do ktorej dáte jablková náplň.
  • Teraz si pripravte náplň. V panvičke zmiešajte nakrájané jablká s koreninami, cukrom, škrobom a citrónovou šťavou. Pomaly miešajte na strednom plameni, kým jablká nezmäknú a zmes nezhustne (cca 5-8 minút). Nechajte trochu vychladnúť.
  • Následne naplňte každú jamku jablkami. Ak chcete, posypte ešte trochou cukru.
  • Pečte v strednej časti rúry približne 12-14 minút, alebo kým okraje nie sú jemne zlatisté. Nenechajte ich však príliš prepiecť. Po vybratí z rúry nechajte úplne vychladnúť.
  • Zatiaľ čo sušienky chladnú, vyšľahajte rastlinnú šľahačku. Každú sušienku elegantne ozdobte šľahačkou a kvapkou vegánskej karamelovej omáčky. Servírujte a vychutnajte si ich s teplým nápojom.

vegánske cookies
Instagram / @thelittleblogofvegan

Jesenné inšpirácie a rady

V jesennom období túžime po teple, domácej pohode a chutiach, ktoré nás tak povediac ukotvia. Tieto cookies to presne vystihujú: jablká, koreniny, rastlinná verzia klasiky. 

Ak si ich pripravíte cez víkend, vytvoríte v kuchyni moment, ktorý vás pozýva sadnúť si s hrnčekom teplej kávy alebo bylinkového čaju, pozrieť sa von na padajúce lístie a nadýchnuť sa jesene v plnej kráse.

Ak máte chuť pridať do receptu niečo navyše, skúste tieto variácie:

  • Do cesta pridajte štipku škorice alebo muškátového orieška.
  • Do cesta vmiešajte trochu citrónovej kôry pre jemnú osviežujúcu chuť.
  • Nahraďte časť jabĺk hruškami - výsledok bude jemnejší a sladší.
  • Namočte hrozienka v rume a vmiešajte do jablkovej náplne.
  • Nakoniec posypte hotové cookies mandľovými lupienkami pre jemný chrumkavý kontrast.
Reklama

Osobne to vnímam tak, že jesenné večery si zaslúžia viac než len rýchly snack - patria im chvíle, ktoré sú sprítomnené, aromatické a súčasne nenáročné na prípravu. Práve tieto vegánske cookies dokážu vytvoriť takýto zážitok. Doprajte si čas, oblečte si obľúbený sveter, zapáľte voňavú sviečku s jablkovou či škoricovou arómou a nechajte sa uniesť chuťou, ktorá navodí pocit úplného pokoja. Dúfam, že sme vás nakazili.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @thelittleblogofvegan

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE