Perfektný vegánsky jablkový koláč: Šťavnatý a plný jesenných chutí

vegánsky jablkový koláč

Leto milujem. Toto obdobie by som nevymenila za žiadne iné. No čo sa týka receptov, práve jeseň je obdobím, kedy sa svet mení na paletu hrejivých vôní a sladkých, korenistých chutí. A čo by mohlo byť lepšie, než si doma pripraviť koláč, ktorý dokonale vystihuje túto sezónu? Vegánsky jablkový koláč s jablkovým pyré je práve to, čo hľadáte. 

Bez toho, aby ste to vedeli ... Je mäkký, šťavnatý, plný aromatických korenín a navyše neobsahuje vajcia ani mliečne výrobky. Je ideálnym receptom pre tých, ktorí chcú potešiť rodinu, priateľov alebo si dopriať sladkú, zdravšiu alternatívu klasických jesenných dezertov. 

Čo robí tento koláč špeciálnym, je kombinácia jednoduchých, ľahko dostupných ingrediencií, ktoré spoločne vytvárajú bohatú, pohodovú chuť jesene. Jablkové pyré dodáva koláču vláčnosť a korenie ako škorica a zázvor vytvárajú autentickú, domácu atmosféru. Je to mňam! 

Reklama

Recept na vegánsky jablkový koláč

Medzi hlavné ingrediencie patrí predovšetkým jablkové pyré, no pre najlepšiu chuť odporúčame 2 šálky nesladeného jablkového pyré. Pyré nielen dodá vláčnosť, ale aj výraznú chuť jabĺk. Samozrejme, môžete použiť aj sladké pyré, len pamätajte, že koláč bude sladší. V recepte je použitá kombinácia bieleho kryštálového cukru a hnedého cukru, aby bol koláč jemný a zároveň mal hlbší, karamelový tón. 

Ak preferujete ľahší dezert, stačí použiť len biely cukor. Korenie môžete takisto upraviť podľa vlastného vkusu, no odporúčaná kombinácia vytvára ideálnu rovnováhu tepla a sladkosti. Tieto jednoduché suroviny spolu vytvoria koláč, ktorý je mäkký, nadýchaný a neuveriteľne šťavnatý. 

Suché ingrediencie:

  • 3 ¼ šálky (405 g) hladkej múky
  • 1 šálka (200 g) kryštálového cukru
  • ½ šálky (100 g) hnedého cukru
  • 3 čl prášku do pečiva
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 2 čl mletej škorice
  • 2 čl mletého zázvoru
  • ½ čl nového korenia (alebo muškátového orieška)
  • ½ čl soli

Tekuté ingrediencie:

  • 2 šálky (510 g) nesladeného jablkového pyré, izbovej teploty
  • ¾ šálky (170 g) rastlinného mlieka, izbovej teploty (napr. sójové, ovsené alebo mandľové)
  • ½ šálky (110 g) oleja s neutrálnou chuťou (napr. repkový alebo slnečnicový)
  • 1 pl  jablčného octu alebo citrónovej šťavy (voliteľné)
  • 1 čl vanilkového extraktu
Reklama

Vegánsky vanilkový krém:

  • 1 šálka (225 g) vegánskeho margarínu, izbovej teploty
  • 3-4 šálky (300-400 g) práškového cukru podľa chuti
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1-2 pl rastlinného mlieka podľa potreby

Na vrch:

  • Karamelizované jablká
  • Nasekané orechy (vlašské alebo pekanové)
  • Cukrová poleva: 1 ½ šálky (150 g) práškového cukru + ½ šálky rastlinného mlieka

Postup:

  • Najprv si pripravte veľkú misu, do ktorej pridáte všetky suché ingrediencie - múku, cukor, hnedý cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a korenie. Dôležité je dobre premiešať, aby sa ingrediencie rovnomerne spojili a nevznikli hrudky, ktoré by sa neskôr objavili v koláči.
  • Do tej istej misy pridajte jablkové pyré, rastlinné mlieko, olej, ocot alebo citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Jemne premiešajte, len kým sa ingrediencie nespoja. Nie je potrebné, aby cesta bolo úplne hladké - drobné hrudky múky sú v poriadku. 
  • Cesto nalejte do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a uhlaďte vrch. Pečte približne 35 minút pri 180 °C. Každá rúra pečie inak, takže odporúčam koláč sledovať. 
  • Hotový koláč skúste špajdľou. Ak vyjde čistá alebo s pár drobnými omrvinami, koláč je hotový.
  • Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke vo forme, pretože čerstvý koláč je krehký a ľahko sa láme.
  • Do veľkej misy alebo misy mixéra dajte vegánsky margarín a šľahajte, kým nezíska svetlú a nadýchanú konzistenciu. Postupne pridávajte práškový cukor a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým sa krém nespojí.
  • Ak je krém príliš tuhý, pridajte 1-2 lyžice rastlinného mlieka, ak je príliš riedky, pridajte viac cukru.
  • Na panvici rozohrejte trochu rastlinného oleja alebo vegánskeho masla. 
  • Nakrájajte 2-3 jablká na malé kocky a pridajte ich na panvicu. Posypte trochou hnedého cukru a štipkou škorice a orestujte, kým jablká nezmäknú a nezačnú jemne karamelizovať.
  • Keď je koláč úplne vychladnutý, natrite naň vanilkový krém. Do krému môžete jemne zamiešať karamel z jabĺk alebo ho použiť ako dekoráciu.
  • Na vrch môžete pridať aj nasekané orechy alebo jemnú cukrovú polevu, nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky a podávajte.

jesenné recepty
Instagram / @rainbownourishments

Ako si recept prispôsobiť?

  • Bezlepková verzia: Tento koláč výborne funguje aj s bezlepkovou múkou, ktorá nahrádza klasickú múku rovnakým množstvom. Pozor však na niektoré bezlepkové zmesi, ktoré môžu mať odlišné výsledky.
  • Rôzne druhy múky: Môžete použiť špaldovú alebo celozrnnú múku, ale budete možno potrebovať viac rastlinného mlieka, pretože tieto múky viac absorbujú tekutinu.
  • Pridanie extra ingrediencií: Orechy alebo hrozienka pridajte spolu s tekutými ingredienciami. Pre extra korenistú chuť môžete pridať aj trochu klinčekov. Neodporúčame pridávať nakrájané jablká do cesta, pretože obsahujú veľa vlhkosti a ovplyvnia štruktúru koláča.
  • Alternatívne formy: Koláč môžete upiecť aj v dvoch okrúhlych formách na tortu alebo vo väčšej forme. Pamätajte však na to, že čas pečenia sa upraví podľa typu formy.
Reklama

Môžem zaručiť, že tento dezert poteší každého, či už ide o vegána, milovníka sladkostí, alebo niekoho, kto hľadá zdravšiu alternatívu. Jeho chuť a textúra evokujú domov, pohodu a jesennú sezónu, a pritom je prístupný pre každého, kto rád pečie.

Avšak, aby bol váš vegánsky jablkový koláč naozaj dokonalý, držte sa niekoľkých jednoduchých zásad. Po prvé, nepremiešajte cesto - jemné premiešanie zabezpečí nadýchanú a jemnú textúru koláča. Po druhé, počkáte, kým koláč úplne vychladne, než naň nanesiete krém, aby sa neroztiekol a zachoval si krásny tvar. 

Tretím tipom je použiť kvalitné korenie - jeho čerstvosť a aróma výrazne ovplyvnia výslednú chuť a dodajú koláču pravú jesennú hrejivosť. A nakoniec, môj tip, vychutnajte si ho s horúcim nápojom, ako je čaj alebo pumpkin latte, aby ste si vychutnali plnohodnotný a pohodový jesenný zážitok, ktorý poteší nielen chuťové bunky, ale aj zmysly a pozdvihne náladu.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @rainbownourishments

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE