Vegánske mrkvánky alebo mrkvové taštičky: Jednoduchý recept, ktorý si zamiluješ!

Recept na vegan mrkvánky

Máte niekedy chuť na niečo sladké, ale zároveň chcete, aby to bolo aj výživné? Tieto mrkvánky alebo mrkvové taštičky sú presne to, čo hľadáte! Sú nielen lahodné a sladké, ale aj plné výživných ingrediencií, ktoré vám dodajú energiu a podporia vaše zdravie. 

Základom je mrkva, ktorá je známa svojimi výhodami pre zrak a imunitný systém, a kombinácia s kokosovým olejom a jogurtom vytvára dokonalú kombináciu chutí. Je to taký mrkvový koláč v inej podobe. Myslíme, že sa vám budú páčiť. No a možno už máte po ruke nejakú mrkvu, ktorá čaká na využitie - tak prečo nevyužiť tento skvelý recept na zdravé pečivo? Môžete si ich vychutnať ako zdravú desiatu k čaju alebo ako sladký snack kedykoľvek počas dňa.

Hlavnou zložkou je špaldová múka, ktorá je zdravšou alternatívou bežnej pšeničnej múky. Okrem toho, kokosový olej a kokosový jogurt nielen dodávajú skvelú chuť, ale aj množstvo živín, ktoré vaše telo ocení. V recepte je použitý javorový sirup, ktorá je vynikajúcim prírodným sladidlom. 

Všetko v tomto recepte je prírodné, a to je na tom to najlepšie! Navyše, ak ste na bezlepkovej diéte, môžete jednoducho vymeniť špaldovú múku za bezlepkovú alternatívu. Cesto bude rovnako jemné a chutné.

Recept na vegan mrkvové taštičky

Ingrediencie (na 30 ks):

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • ½ kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 150 g surovej mrkvy
  • 100 g kokosového oleja
  • 50 g kokosového jogurtu
  • 2 PL javorového sirupu
  • Na náplň: marmeláda alebo džem (najlepšie jahodový alebo marhuľový)

Postup na mrkvánky:

  • Do misky si nasypeme špaldovú múku, kukuričný škrob, kypriaci prášok a štipku soli. Po poriadnom premiešaní vznikne suchá zmes, ktorá bude tvoriť základ pre naše mrkvánky.
  • Teraz prichádza na rad mrkva. Mrkvu si očistíme a rozmixujeme spolu s kokosovým olejom, kokosovým jogurtom a javorovým sirupom. Tento mix dodá príjemnú sladkú chuť. Kokosový olej sa zas postará o to, aby boli mrkvánky krehké a voňavé.
  • Do sypkých ingrediencií pridáme mrkvovú zmes a poriadne zamiešame, aby vzniklo hladké, nelepivé cesto. Ak by bolo cesto trochu lepivé, pokojne ho môžete posypať múkou.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke približne 30 minút.
  • Cesto vyberieme a na doske ho vyvaľkáme na tenkú placku. Vykrajujeme z nej malé kolieska (ak máte formičky, skvelé, ak nie, stačí pohár alebo šálka). Do stredu každého kolieska dáme lyžičku marmelády alebo džemu. Kolečko preložíme na polovicu, okraje jemne potrieme sirupom a stlačíme vidličkou, aby sa spojili.
  • Na plech si dáme papier na pečenie a uložíme naň pripravené mrkvánky. Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Sledujte ich, aby sa nepripálili, ale mali krásnu zlatú farbu.
  • Po upečení nechajte mrkvánky vychladnúť na mriežke. Následne si ich môžete vychutnať ako skvelú pochúťku k čaju alebo ako rýchly snack počas dňa. A ak vám náhodou ostanú (aj keď pochybujeme, že tomu tak bude), skladujte ich v uzavretej nádobe, aby zostali čerstvé.

Tak čo, idete do toho? Veríme, že tieto mrkvánky sa stanú vaším novým obľúbeným receptom, ktorý si budete pripravovať znova a znova. Sú nielen chutné, ale aj zdravé, takže môžete mať dobrý pocit z každého kúsku, ktorý zjete. A aj keď sú plné výživných ingrediencií, určite si na nich pochutná každý člen rodiny - od malých po veľkých!

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @maruskaveg

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.