Dobrý jablkový koláč nie je nikdy zlý. Súhlasíte? Ak nepatríte práve k najväčším odporcom tohto klasického tunajšieho ovocia, isto si na múčnikoch a sladkých dezertoch z jabĺk vždy pochutnáte. Jablká sú veľmi vďačnou surovinou na prípravu rôznorodých koláčov. Ich veľkou výhodou je, že sú veľmi šťavnaté, čo je vlastnosť, ktorú každý múčnik privíta.
Keď sa povie jablkový koláč, asi každému napadne ako prvá nejaká iná dobrota. K tým najtradičnejším rozhodne patrí napríklad jablkové pité, no aj taký obrátený jablkový koláč je skvelou voľbou. A tiež nemožno zabudnúť na jablkovú štrúdľu. No a niekedy stačí aj trošku improvizovať a z jabĺk vykúzlite sladkú pochúťku.
Takto si zaimprovizovala aj moderátorka Adriana Poláková, ktorá je známa svojou láskou k pečeniu. Množstvo receptov od šikovnej moderátorky možno nájsť v jej kuchárkach. Tentokrát sa so skvelým receptom podelila na svojom instagramovom profile, kde ukázala, ako vykúzlila fantastický jablkový koláčik s polevou zo slaného karamelu. Milujete jablká a slaný karamel aj vy? Tak hor sa do pečenia!
Na karamelovo-jablkový koláč podľa Adriany Polákovej potrebujeme:
- 80 g masla
- 100 g cukru
- 3 vajíčka
- 150 g mandľovej múky
- 1 nadrobno nakrájane jablko
Suroviny na slaný karamel:
-
50 g masla
- 100 g cukru
- 50 ml smotany na šľahanie
- 1/2 ČL soli
- 1 nadrobno pokrájané jablko
+ tortová forma s priemerom 18 cm
Postup prípravy: Ako prvé si vyšľaháme maslo s cukrom do peny a potom po jednom primiešame aj vajíčka. Do vymiešanej zmesi prisypeme mandľovú múku, premiešame varechou a vznikne nám husté cesto. Nakoniec primiešame aj nadrobno nakrájané jablko a celé dôkladne premiešame. Zmes prelejeme do tortovej formy a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme slaný karamel. V hrnci necháme maslo rozpustiť spolu s cukrom, za občasného miešania necháme skaramelizovať. Keď je zmes rozpustená a hnedá, prilejeme teplú smotanu na šľahanie. Následne dôkladne miešame, aby sa ingrediencie prepojili. Potom pridáme nadrobno nakrájané jablko a soľ. Premiešame a zmes nalejeme na upečené cesto. Necháme ochladnúť a môžeme nakrájať a degustovať. Dobrú chuť.
Zdroj úvodnej foto: instagram.com/adriana_polakova