Máte radi v koláčoch šťavnaté jablká, prípadne i oriešky či príchuť škorice? Tak v tom prípade musíte jednoznačne vyskúšať nasledujúci recept! Prinášame vám recept na vynikajúci jablkový koláč s mandľami. Nie je úplne najľahší na prípravu, no s trochou snahy ho bez problémov zvládnete.
A verte, že si na ňom pochutnáte nielen vy, ale aj celá rodina alebo návšteva. Čo tak sa pustiť do pečenia?
Pečieme s jablkami
Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie v slovenskej kuchyni a už od nepamäti sa využívajú v rôznych tradičných receptoch. Jablkové koláče sú súčasťou rodinných osláv, sviatočných stolov aj bežných nedeľných obedov. Medzi najznámejšie patrí klasický jablčník, ktorý sa pripravuje buď v kysnutom, krehkom alebo lístkovom ceste a býva bohato posypaný práškovým cukrom.
Nechýba ani strúhaný jablkový koláč, kde sa nastrúhané jablká miešajú so škoricou a orechmi a vrstvia medzi dve krehké cestá. Obľúbeným dezertom je aj jablková štrúdľa, známa aj ako „ťahaná“, pri ktorej sa jemné tenké cesto naplní šťavnatými jablkami, hrozienkami a orechmi a pečie sa do zlatista.
Moderné variácie jablkových dezertov
Okrem tradičných slovenských receptov sa v modernej kuchyni experimentuje s novými kombináciami chutí. Milovníci vláčnych dezertov ocenia jablkový perník, kde sa strúhané jablká pridávajú do perníkového cesta pre väčšiu šťavnatosť.
Skvelou voľbou je aj jablkový cheesecake, kde sa jablká kombinujú s tvarohovým alebo mascarpone krémom na chrumkavom sušienkovom základe. Čoraz populárnejší je aj francúzsky tarte Tatin, obrátený jablkový koláč s karamelizovanými jablkami a jemným cestom, ktorý sa po upečení otáča hore dnom.
A ak máte radi jednoduché dezerty, skúste pečené jablká plnené orechmi a medom, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravšou alternatívou sladkého maškrtenia. Jablkové koláče tak ponúkajú nekonečné možnosti kombinácií, z ktorých si každý nájde svojho favorita.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol TurkováSuroviny na cesto ja jablkový koláč:
- 150 g polohrubej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g masla
- 3 žĺtky
- 80 ml vlažného mlieka
- 1 lyžičku prášku do pečiva
Plnka na jablkový koláč:
- 1 kg jabĺk
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžičku škorice
- 3 bielky
- 75 g kryštálového cukru
- nasekané mandle na posypanie
Príprava jablkového koláča s mandľami:
- Na začiatku si oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka budeme potrebovať na cesto, bielka si odložíme na sneh.
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Do vzniknutej masy postupne zašľaháme i jednotlivé žĺtky a mlieko. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a prášok do pečiva.
- Hotové cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme ho pri teplote 180°C asi 25 až 35 minút. Uvedené množstvá ingrediencií vám pritom postačia pri použití menšieho plechu či nádoby na pečenie.Ak chcete piecť v klasickom veľkom plechu, pripravte cesto z dvojnásobného množstva prísad.
- Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a na panvičke ich podusíme so škoricou a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať trochu vody.
- Taktiež z bielkov a kryštálového cukru nad parou vyšľaháme tuhý sneh.
- Na upečené cesto následne navrstvíme jablkovú plnku, natrieme tuhý sneh a ten posypeme nasekanými orechmi. My sme použili mandle, no siahnuť môžete aj po vlašských orechoch či lieskovcoch.
- Navrstvený koláč dáme ešte na 15 minút dopiecť do rúry na nižšom stupni ohrevu. Po vychladnutí servírujeme. Dobrú chuť!
Tipy na obmenu receptu:
Ak si chcete tento lahodný jablkový koláč ešte viac prispôsobiť svojim chutiam alebo vyskúšať nové kombinácie, môžete vyskúšať niektoré z týchto vylepšení:
- Orechová variácia – namiesto mandlí použite vlašské orechy, lieskové oriešky alebo pekanové orechy. Môžete ich nielen posypať na vrch koláča, ale aj primiešať priamo do cesta pre bohatšiu chuť.
- Karamelový dotyk – ak máte radi karamelovú chuť, skúste do jablkovej plnky pridať lyžicu karamelového sirupu alebo pred pečením poliať vrch koláča trochou slaného karamelu.
- Krehkejšia verzia – ak preferujete krehké cesto, nahraďte polohrubú múku hladkou múkou a pridajte trochu citrónovej kôry, ktorá mu dodá jemnú sviežosť.
- Tvarohová vrstva – medzi jablkovú plnku a sneh môžete pridať vrstvu osladeného tvarohu, vďaka čomu bude koláč ešte krémovejší a vláčnejší.
- Exotická verzia – skúste do plnky pridať sušené brusnice, hrozienka namočené v rume alebo kokosové vločky pre netradičný chuťový zážitok.
- Bezlepková verzia – ak sa vyhýbate lepku, nahraďte polohrubú múku mandľovou alebo pohánkovou múkou a pridajte lyžicu škrobu pre lepšiu konzistenciu.
Aktualizovaný článok: 05.02.2025