Vynikajúci jablkový koláč s mandľami: Zamiluje si ho každý!

jablkový koláč

Máte radi v koláčoch šťavnaté jablká, prípadne i oriešky či príchuť škorice? Tak v tom prípade musíte jednoznačne vyskúšať nasledujúci recept! Prinášame vám recept na vynikajúci jablkový koláč s mandľami. Nie je úplne najľahší na prípravu, no s trochou snahy ho bez problémov zvládnete. 

A verte, že si na ňom pochutnáte nielen vy, ale aj celá rodina alebo návšteva. Čo tak sa pustiť do pečenia?

Pečieme s jablkami

Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie v slovenskej kuchyni a už od nepamäti sa využívajú v rôznych tradičných receptoch. Jablkové koláče sú súčasťou rodinných osláv, sviatočných stolov aj bežných nedeľných obedov. Medzi najznámejšie patrí klasický jablčník, ktorý sa pripravuje buď v kysnutom, krehkom alebo lístkovom ceste a býva bohato posypaný práškovým cukrom.

 Nechýba ani strúhaný jablkový koláč, kde sa nastrúhané jablká miešajú so škoricou a orechmi a vrstvia medzi dve krehké cestá. Obľúbeným dezertom je aj jablková štrúdľa, známa aj ako „ťahaná“, pri ktorej sa jemné tenké cesto naplní šťavnatými jablkami, hrozienkami a orechmi a pečie sa do zlatista.

Moderné variácie jablkových dezertov

Okrem tradičných slovenských receptov sa v modernej kuchyni experimentuje s novými kombináciami chutí. Milovníci vláčnych dezertov ocenia jablkový perník, kde sa strúhané jablká pridávajú do perníkového cesta pre väčšiu šťavnatosť. 

Skvelou voľbou je aj jablkový cheesecake, kde sa jablká kombinujú s tvarohovým alebo mascarpone krémom na chrumkavom sušienkovom základe. Čoraz populárnejší je aj francúzsky tarte Tatin, obrátený jablkový koláč s karamelizovanými jablkami a jemným cestom, ktorý sa po upečení otáča hore dnom. 

A ak máte radi jednoduché dezerty, skúste pečené jablká plnené orechmi a medom, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravšou alternatívou sladkého maškrtenia. Jablkové koláče tak ponúkajú nekonečné možnosti kombinácií, z ktorých si každý nájde svojho favorita.

koláč s jablkovou plnkou
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Suroviny na cesto ja jablkový koláč:

  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 3 žĺtky
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Plnka na jablkový koláč:

  • 1 kg jabĺk
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžičku škorice
  • 3 bielky
  • 75 g kryštálového cukru
  • nasekané mandle na posypanie

jablkovo-škoricový koláč
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Nikol Turková

Príprava jablkového koláča s mandľami:

  1. Na začiatku si oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka budeme potrebovať na cesto, bielka si odložíme na sneh.
  2. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Do vzniknutej masy postupne zašľaháme i jednotlivé žĺtky a mlieko. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a prášok do pečiva.
  3. Hotové cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme ho pri teplote 180°C asi 25 až 35 minút. Uvedené množstvá ingrediencií vám pritom postačia pri použití menšieho plechu či nádoby na pečenie.Ak chcete piecť v klasickom veľkom plechu, pripravte cesto z dvojnásobného množstva prísad.
  4. Medzitým si pripravíme jablkovú plnku. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a na panvičke ich podusíme so škoricou a vanilkovým cukrom. Môžeme pridať trochu vody.
  5. Taktiež z bielkov a kryštálového cukru nad parou vyšľaháme tuhý sneh.
  6. Na upečené cesto následne navrstvíme jablkovú plnku, natrieme tuhý sneh a ten posypeme nasekanými orechmi. My sme použili mandle, no siahnuť môžete aj po vlašských orechoch či lieskovcoch.
  7. Navrstvený koláč dáme ešte na 15 minút dopiecť do rúry na nižšom stupni ohrevu. Po vychladnutí servírujeme. Dobrú chuť!

Tipy na obmenu receptu:

Ak si chcete tento lahodný jablkový koláč ešte viac prispôsobiť svojim chutiam alebo vyskúšať nové kombinácie, môžete vyskúšať niektoré z týchto vylepšení:

  • Orechová variácia – namiesto mandlí použite vlašské orechy, lieskové oriešky alebo pekanové orechy. Môžete ich nielen posypať na vrch koláča, ale aj primiešať priamo do cesta pre bohatšiu chuť.
  • Karamelový dotyk – ak máte radi karamelovú chuť, skúste do jablkovej plnky pridať lyžicu karamelového sirupu alebo pred pečením poliať vrch koláča trochou slaného karamelu.
  • Krehkejšia verzia – ak preferujete krehké cesto, nahraďte polohrubú múku hladkou múkou a pridajte trochu citrónovej kôry, ktorá mu dodá jemnú sviežosť.
  • Tvarohová vrstva – medzi jablkovú plnku a sneh môžete pridať vrstvu osladeného tvarohu, vďaka čomu bude koláč ešte krémovejší a vláčnejší.
  • Exotická verzia – skúste do plnky pridať sušené brusnice, hrozienka namočené v rume alebo kokosové vločky pre netradičný chuťový zážitok.
  • Bezlepková verzia – ak sa vyhýbate lepku, nahraďte polohrubú múku mandľovou alebo pohánkovou múkou a pridajte lyžicu škrobu pre lepšiu konzistenciu.

Aktualizovaný článok: 05.02.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

19.02.2019 13:45

jednoduchý a aký parádny, štavňatý, určite odporúčam :-)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

14.02.2019 16:23

aké chute nám tu robíte! hneď by som si dala

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

13.02.2019 16:13

vyzera dobre

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

06.02.2019 22:17

vyzerá dobre, sviežo

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

05.02.2019 18:06

koláčik je určite výborný, samé dobré suroviny

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.02.2019 22:42

Hmmm,vyzerá famózne...jablká,mandle...musí byť výborný...mňam

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

04.02.2019 21:32

koláčik vyzerá fantasticky , dakujem vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.02.2019 06:42

Ďakujem za recept!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.