Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému

Skúšali ste si už tradičný perník pripraviť na trošku netradičný spôsob? Ak máte ešte v zásobe veľké množstvo cukety, tak vyskúšajte práve cuketový perník. No ak máme v špajze alebo v pivnici uskladnené veľké množstvo jabĺk, tak si pochutnajte na jablkovom perníku.

Jablkový perník je vďačný zákusok a padne vhod kedykoľvek. Perníkové cesto má dokonalú chuť za každého počasia i ročného obdobia. Preto môžeme povedať, že tento zákusok patrí k najobľúbenejším v mnohých domácnostiach. Pripravujete ho pravidelne? Ak áno, tak nabudúce do cesta zamiešajte nastrúhané jablká. Zákusok bude krásne vláčny a obohatený o chuť jabĺk.

Vyskúšaj aj: Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky

Na jablkový perník potrebujeme:

  • 4 jablká
  • 450 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 400 ml mlieka
  • 125 ml oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 4 lyžice kakaa

Na vrch:

  • marhuľový džem (alebo iný)
  • 200 g čokolády na varenie
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 50 g vlašských orechov

Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. K nastrúhaným jablkám pridáme preosiatu múku, cukor, prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a rovnako aj preosiate kakao. Následne pridáme vajíčka, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame.

Hotovú zmes na jablkový perník vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Rovnomerne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C približne 40 minút. Ak sa koláč začne „odoberať“ od okrajov, tak je upečený. Avšak, keď si nebudete úplne isté, použite špajdľu a zapichnite ju do stredu koláča. Ak ju vytiahnete suchú, tak je koláč upečený.

Ešte horúci koláč natrieme džemom a necháme vychladnúť.

Keď nám hotový perník vychladne, pripravíme si polevu. Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Odstavíme a miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Čokoládou polejeme vrch koláča a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Pokojne však môžete vrch posypať aj kokosovými či mandľovými lupienkami.

Polevu necháme stuhnúť, jablkový pekník nakrájame a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

25.10.2022 21:35

Presne tento som minule piekla. Aj iné jablkové koláčiky v túto jesennú dobu pečiem. Máme ich radi. Predtým som piekla obrátený jablčník...na spodok nastrúhané jablká, na ne sa vyleje cesto a potom sa koláč obráti :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.10.2022 09:09

Robievam podobné, mám rada takéto koláče, sú rýchlo hotové, jednoduché a veľmi chutné.

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

04.11.2022 13:34

práve som rozmýšľala nad nejakým chutným koláčikom.. jablíčka zo záhrady sa hodia :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

17.11.2022 19:38

Robievam raz dva hotový a chutný

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.