Skúšali ste si už tradičný perník pripraviť na trošku netradičný spôsob? Ak máte ešte v zásobe veľké množstvo cukety, tak vyskúšajte práve cuketový perník. No ak máme v špajze alebo v pivnici uskladnené veľké množstvo jabĺk, tak si pochutnajte na jablkovom perníku.
Jablkový perník je vďačný zákusok a padne vhod kedykoľvek. Perníkové cesto má dokonalú chuť za každého počasia i ročného obdobia. Preto môžeme povedať, že tento zákusok patrí k najobľúbenejším v mnohých domácnostiach. Pripravujete ho pravidelne? Ak áno, tak nabudúce do cesta zamiešajte nastrúhané jablká. Zákusok bude krásne vláčny a obohatený o chuť jabĺk.
Vyskúšaj aj: Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky
Zdroj: Depositphotos
Na jablkový perník potrebujeme:
- 4 jablká
- 450 g polohrubej múky
- 250 g kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 400 ml mlieka
- 125 ml oleja
- 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 4 lyžice kakaa
Na vrch:
- marhuľový džem (alebo iný)
- 200 g čokolády na varenie
- 150 ml smotany na šľahanie
- 50 g vlašských orechov
Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. K nastrúhaným jablkám pridáme preosiatu múku, cukor, prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a rovnako aj preosiate kakao. Následne pridáme vajíčka, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame.
Hotovú zmes na jablkový perník vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Rovnomerne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C približne 40 minút. Ak sa koláč začne „odoberať“ od okrajov, tak je upečený. Avšak, keď si nebudete úplne isté, použite špajdľu a zapichnite ju do stredu koláča. Ak ju vytiahnete suchú, tak je koláč upečený.
Ešte horúci koláč natrieme džemom a necháme vychladnúť.
Keď nám hotový perník vychladne, pripravíme si polevu. Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Odstavíme a miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Čokoládou polejeme vrch koláča a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Pokojne však môžete vrch posypať aj kokosovými či mandľovými lupienkami.
Polevu necháme stuhnúť, jablkový pekník nakrájame a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.