Povedzme, že máte nadbytok času a chcete ho stráviť prípravou epického dezertu v kuchyni. Cheesecaky sú jedným z tých dezertov, ktoré dokážu ohúriť každého. Ich krémová textúra a bohaté chute z nich robia favoritov medzi koláčmi. Vieme o tom svoje. Dnes si však pripravíme cheesecake s jemnou zmenou - s lotusovým korpusom, jablkovou náplňou a sladkou drobenkou navrchu.
Tento cheesecake kombinuje šťavnaté jablká, chrumkavú posýpku a bohatý krémový syr, čo z neho robí ideálny dezert pre rodinné oslavy, sviatky alebo len tak, keď máte chuť na niečo výnimočné. Pretože taký je!
Odporúčame aj: Nepečený Lotus cheesecake: Až ho raz ochutnáš, budeš ho pripravovať častejšie
Recept na jablkový cheesecake s lotusovými sušienkami
Ingrediencie:
Na Lotus korpus:
- 350 g Lotus sušienok
- 150 g roztopeného masla
Na posýpku:
- 55 g roztopeného masla
- 50 g hladkej múky
- 50 g hnedého cukru
- 20 g ovsených vločiek
Bude vás zaujímať: Americký tekvicový koláč – lahodný dezert na jesenné obdobie
Na jablkovú vrstvu:
- 3 jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
- 50 g hnedého cukru
- 1 čl škorice
- 2 čl kukuričného škrobu
Na cheesecake:
- 690 g krémového syra (izbová teplota)
- 75 g kryštálového cukru
- 100 g gréckeho jogurtu
- 2 čl vanilkového extraktu
- ½ čl mletej škorice
- ¼ čl mletého zázvoru
- ¼ čl muškátového orieška
- 3 veľké vajcia (izbová teplota)
Postup:
- Najskôr si pripravte základ torty. Rozdrvené Lotus sušienky zmiešajte s rozpusteným maslom, aby ste dosiahli konzistenciu „mokrého piesku“. Zmes natlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložte do chladničky, aby základ stuhol.
- Na posýpku v miske zmiešajte roztopené maslo, múku, cukor a ovsené vločky. Zmes by mala byť hrudkovitá a jemne lepkavá. Nechajte ju stuhnúť pri izbovej teplote, kým budete pripravovať ďalšie časti.
- Jablká nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s hnedým cukrom, škoricou a kukuričným škrobom. Zmes dajte do hrnca a varte na miernom ohni, kým jablká nezmäknú a šťava sa nezahustí na konzistenciu podobnú džemu. Nechajte vychladnúť.
- V miske vyšľahajte krémový syr spolu s cukrom, gréckym jogurtom, vanilkovým extraktom a koreninami. Po vyšľahaní začnite postupne pridávať vajcia, pričom po každom vajci zmes dobre premiešajte.
- Vychladený korpus vyberte z chladničky a nalejte naň krém. Na vrch rovnomerne rozložte jablkovú zmes a posypte pripravenou drobenkou. Cheesecake pečte pri teplote 160°C približne 65-70 minút, kým stred torty nebude ešte jemne trasľavý.
- Cheesecake nechajte po upečení úplne vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho dajte do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc. Po stuhnutí cheesecake vyberte z formy, nakrájajte a podávajte.
Tip od nás: Ak nemáte radi jablká, skúste cheesecake ozdobiť iným ovocím, ako sú hrušky, čučoriedky alebo jahody. Výsledok bude rovnako chutný.
Toto vyskúšajte: Hriešne dobrá čokoládová torta – skvelá voľba pre špeciálne príležitosti
Tento recept je ideálny pre milovníkov cheesecakov, ktorí chcú spojiť bohatú krémovú textúru s čerstvými jablkami a chrumkavou drobenkou (tú milujeme všetci, haha). Lotusový korpus, navyše, dodáva dezertu jemný karamelový podtón, ktorý nádherne dopĺňa ostatné vrstvy. Tento cheesecake si zaručene zamilujete!
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @teakandthyme