Slaný karamel na 3 rôzne spôsoby: Jeho chuti nikdy neodoláš!

Milujeme KARAMEL! A pokojne to vykričíme do celého sveta. Vlastne, práve sa tak stalo. A viete čo?! Milujeme aj SLANÝ KARAMEL, ktorý je dokonalou pochúťkou. Stačí doň ponoriť lyžičku, trochu si nabrať a vychutnávať plnými dúškami. Karamel so svojou slanosťou na pozadí je božský aj na zákuskoch. Napríklad si môžete dopriať cheesecake so slaným karamelom – mňam! A čo také palacinky alebo lievance? Aj tie môžete obohatiť o chuť slaného karamelu.

Ak sa vám začali zbiehať slinky a neviete si pomôcť, tak sa vrhnite do prípravy domáceho slaného karamelu. Máme pre vás hneď 3 recepty – pri jednom z nich si prídu na svoje aj vegáni.

Odporúčame: Nepečený Lotus cheesecake: Až ho raz ochutnáš, budeš ho pripravovať častejšie

Slaný karamel zo 4 ingrediencií:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g slaného masla
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička soli

Postup: V hrnci (ideálne s nepriľnavým povrchom) si pomaly rozpustíme kryštálový cukor. Varechou ho občas premiešavame, aby sa nám nevytvorili hrudky, ale aby sa krásne rozpustil na jantárovo sfarbenú tekutinu. Ideálne je roztápať ho pomaly a na miernom plameni, aby ste ho nespálili. Keď sa cukor rozpustí, pridajte maslo – nechajte ho roztopiť a spojiť s rozpusteným cukrom. Keď sa cukor spojí s maslom, pomaly prilievajte smotanu a nechajte všetko spolu asi minútku prevrieť. Na záver vmiešajte soľ a odstavte. Slaný karamel nechajte chvíľku postáť a následne prelejte do sklenenej nádoby, v ktorej ho budete skladovať.

Slaný karamel s vanilkovým extraktom

  • šálka kryštálového cukru
  • ½ šálky vody
  • ¼ šálky masla
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • ½ lyžice vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli

Postup: Na panvici si pomaly a za občasného miešania necháme rozpustiť cukor. Pridáme vodu a varíme približne 3 až 5 minút. Následne na panvicu položíme maslo a necháme ho roztopiť a spojiť s roztopeným cukrom. Zmes na strednom plameni privedieme k varu a necháme chvíľku prebublávať, aby karamel chytil zlatomedenú farbu. Karamel odstavte a pomaly začnite prilievať smotanu. Na záver vlejte vanilkový extrakt a soľ. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie a chute prepojili. Slaný karamel nechajte mierne vychladnúť a prelejte do sklenenej fľaše. Skladujte v chladničke!

Vyskúšaj tiež: Nepečený banánovo-karamelový zákusok známy ako banoffee pie

Vegánsky slaný karamel

  • 200 g hnedého cukru
  • 4 lyžice sójového alebo kokosového mlieka
  • 8 lyžíc vegánskeho masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky morskej soli

Postup: V hrnci si nechajte rozpustiť cukor. Pridajte maslo a rovnako tak aj vybrané mlieko. Miešajte dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja. Na záver vmiešajte morskú soľ a vanilkový extrakt. Nechajte variť približne 5 minút – karamel by vám mal začať hustnúť. Po uvarení slaný karamel odstavte a nechajte chvíľku odstáť, aby vychladol. Prelejte ho do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť úplne. Karamel skladujte v chladničke.

Zamaškrtiť si: Tradičné francúzske Crème brûlée s chrumkavou krustou na vrchu

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

30.03.2023 18:06

Mňam, slaný karamel je vynikajúci!

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

30.03.2023 20:38

Milujem slaný karamel

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.