Americký tekvicový koláč – lahodný dezert na jesenné obdobie

americký tekvicový koláč

Určite viete, že tekvice sa dnes už nepoužívajú len na výrobu strašiakov, ale sú súčasťou jesennej kuchyne. Z tekvice si môžeme pripraviť chutnú krémovú polievku, zdravé hranolčeky či placky. Dá sa však využiť aj v sladkých receptoch a dezertoch.

Z množstva receptov môžete vyskúšať napríklad tekvicové muffiny, klasický koláč na plechu (tekvica mu dodá šťavnatosť) alebo americký tekvicový koláč, ktorý určite poznáte aj pod originálnym názvom „Pumpkin Pie“. Podobne ako „Apple Pie“, teda americký jablkový koláč, aj tento sa skladá z krehkého cesta a vláčnej plnky. Poďte si ho s nami pripraviť. Ako si upiecť tento jednoduchý tekvicový koláč? 

Suroviny na pumpkin pie:

CESTO NA TRADIČNÝ TEKVICOVÝ KOLÁČ:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 PL cukru
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 250 g masla (alebo iného tuku)
  • 1 vajíčko
  • kôru z citróna (môžeme nahradiť citrónovým cukrom)

PLNKA NA PUMPKIN PIE:

  • 400 g tekvice (alebo tekvicového pyré)
  • 2 vajíčka
  • 2 PL kyslej smotany
  • 4 PL medu
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1 ČL škorice
  • šťavu z polovice citróna

Odporúčame: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky

americký tekvicový koláč
Shutterstock®

Postup na voňavý tekvicový koláč:

1. Začneme prípravou cesta. Múku zmiešame so všetkými sypkými ingredienciami – s cukrom, citrónovým cukrom (alebo kôrou), práškom do pečiva a soľou. Potom k zmesi pridáme vajíčko a zmäknuté maslo pokrájané na malé kúsky. Cesto ručne vypracujeme, aby bolo pevné a kompaktné. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky.

2. Pokračujeme tekvicovou plnkou. Tekvicu je nutné najprv uvariť. Ošúpeme ju, vyberieme zrniečka a vlásočnatú časť, pokrájame na menšie kúsky a varíme do zmäknutia. Potom vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme. Keď je trochu vychladnutá, primiešame k nej vajíčka izbovej teploty, smotanu, med, javorový sirup, škoricu a šťavu z citróna. Pokiaľ používame už hotové tekvicové pyré, máme to jednoduchšie.

Odporúčame: Ako pripraviť tekvicové semienka? Skús najjednoduchší domáci spôsob!

Pumpkin Pie
Shutterstock®

3. Cesto vyberieme z chladničky, necháme ho trošku ohriať pri izbovej teplote. Zatiaľ si pripravíme formu na pečenie – vymastíme ju maslom alebo iným tukom a rúru vyhrejeme na 180°C. Pokiaľ je cesto kompaktné, môžeme ho vyvaľkať do tvaru formy a potom ho do nej preniesť. Pokiaľ sa nám však lepí na prsty, je lepšie po kúskoch ho „lepiť“ priamo do formy. Nezabudnite tiež na okraje.

Odporúčame: Recept na tvarohový koláč s lesným ovocím, ktorý vás zasýti

dezerty z tekvice
Shutterstock®

4. Keď je forma vystlaná cestom, nalejeme do nej tekvicovú zmes. Keďže je tejto zmesi dosť, je lepšie použiť tortovú formu ako koláčovú. Tiež však záleží na tom, ako ju máte hlbokú. Koláč pečieme asi 45 minút, potom je nutné nechať ho vychladnúť, aby dobre držal tvar.

Tekvicový koláč môžeme podávať napríklad s vyšľahanou šľahačkovou smotanou, poliaty čokoládou alebo karamelom. Veríme, že si každý nájde ten svoj obľúbený variant. Prajeme vám dobrú chuť! 

Odporúčame: Ako pôsobí ryžová voda na vlasy a pleť? Už ju nikdy nevylievaj!

tekvicový koláč
Shutterstock®

Tipy na ďalšie tekvicové recepty:

Článok aktualizovaný 21.9.2024

Aktualizovaný článok: 21.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

30.09.2017 07:37

vyzerá úžasne, zoženiem tekvicu a idem na to :-)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

30.09.2017 08:06

tekvičky doma zo záhrady mám, tiež asi spolu s malou vnučkou vyskúšam, bude to aj zábava

Vaše meno:

benynka

benynka

30.09.2017 10:30

vyzerá to ako tortička a pritom je to koláčik...asi pôjdem kúpiť tekvicu

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

30.09.2017 14:05

Tekvicu si zaraďujem do jedálnička čím ďalej tým viac. Aj tento recept vyskúšam.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

01.10.2017 13:08

mňam vyzerá super!

Vaše meno:

maria

maria

01.10.2017 16:46

skusime tekvice mame

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

02.10.2017 08:14

sezóna tekvíc - oceňujem zdravé a chutné recepty z tekvice

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

05.11.2017 23:58

Pečenie mi veľmi nejde, ale poprosím maminu, vyzerá chutne.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

10.07.2018 21:34

polievku som jedol a tento koláč no asi nič pre mňa

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.09.2018 12:37

som už dosť stará, ale takú tekvicu, aká je na fotke pri postupe, som ešte nevidela. To je aký druh tekvice?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.